Kommentti: Kuka puhuu? Lasse Laatunen syyttää EK:ta Antti Rinteen kaatamisesta, mutta oli itse mukana Rinteen Posti-operaatioissa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kuka puhuu? Lasse Laatunen syyttää EK:ta Antti Rinteen kaatamisesta, mutta oli itse mukana Rinteen Posti-operaatioissa

Julkaistu: 27.2. 13:19

EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen syyttää EK:ta ja sen entisiä työntekijöitä pääministeri Antti Rinteen (sd) kaatamisesta. Näin, vaikka hän oli itse mukana Rinteen junailemissa Posti-kuvioissa, mikä johti lopulta hallituksen eroon, ihmettelee politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Lasse Laatunen on Elinkeinoelämän keskusliiton entinen työmarkkinajohtaja, jonka välit entiseen työnantajaansa ovat menneet täysin poikki tämän eläköitymisen jälkeen.

Viime vuodet Laatunen onkin löytänyt ystävänsä Hakaniemestä ja SAK:sta mieluummin kuin työantajaleiristä.

Silti voi kuvitella, miten Etelärannassa ovat aamupuurot menneet väärään kurkkuun, kun työnantajapalatsissa on luettu tänään Laatusen työmarkkinakatsausta, yhden sortin pamflettia, jonka julkaisi Teollisuuden palkansaajat.

Kirjasessaan Työmarkkinaneuvottelut 2019–2020. Suomen mallin sekä neuvottelu- ja sovittelujärjestelmän tulevaisuus Laatunen syyttää EK:ta ja sen entisiä työntekijöitä pääministeri Antti Rinteen (sd) kaatamisesta.

Lasse Laatunen oli yksi ”neljän viisaan” työryhmän jäsenistä, joka yritti neuvotella Postin työmarkkinasolmua Antti Rinteen (sd) aloitteesta.

– Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana toimii Kai Mykkänen ja keskustan Katri Kulmunin erityisavustajana Kari Jääskeläinen. Molemmat olivat keskeisissä rooleissa pääministerin kaatamisessa, Laatunen kirjoittaa.

– Molemmat ovat (toimitusjohtaja) Jyri Häkämiehen entisiä alaisia EK:sta, Laatunen jatkaa.

Rinne kaatui Postin työmarkkinariidan jälkiselvityksiin.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että Mykkänen edustaa oppositiota, Jääskeläinen hallitusta. Lasse Laatunen on aikaisemmin vähätellyt Mykkäsen merkitystä EK:ssa, mutta ei näköjään enää.

Lasse Laatunen oli itse yksi osanen Rinteen operaatioissa, kun hän oli mukana ”neljän viisaan” eli Laatusen, SAK:n ex-puheenjohtajan Lauri Ihalaisen (sd), Pamin ex-puheenjohtajan Ann Selinin (sd) ja EK:sta potkut saaneen vt. sovittelija Jukka Ahtelan ryhmässä.

Ryhmä synnytti EK:ssa pahaa verta, koska siinä ei varsinaisesti ollut yhtään työantajien edustajaa, vaikka niin annettiin ymmärtää. Työryhmää syytettiin valtakunnansovittelijan aseman murentamisesta.

Aloitteen ja ryhmän kokoonpanon junaili siis Rinne, entinen Pron puheenjohtaja.

Aluksi Rinteen roolia yritettiin kiistää.

Osa oli myös sitä mieltä, että työryhmällä haluttiinkin politisoida Postin työmarkkinakiista, että Sdp olisi noussut ratkaisijan tekijäksi ja saanut sitä kautta vauhtia alhaiseen kannatukseensa.

Rinne jäi kiinni puheistaan lopulta eduskunnassa 28. marraskuuta antaessaan väärää tietoa väärää tietoa valtion omistajaohjauksen ja Postin välisistä neuvotteluista.

Siinä vaiheessa ei tarvittu enää EK:ta tai EK:n entisiä työntekijöitä, sillä Rinne kompastui lopulta pelkästään omiin puheisiinsa.

Rinne syytti Postin toimineen vastoin omistajaohjauksen tahtoa, mutta jo seuraavana aamuna Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola vastasi sapekkaasti, etteivät Rinteen väitteet pidä paikkaansa.

Samaa todisti valtion omistajaohjausosaston päällikkö Kimmo Viertola (Talouselämä 29.11.2019).

Sen myötä Rinteen ja hänen myötään koko hallituksen ero kävi väistämättömäksi.

Seuraavalla viikolla Katri Kulmuni ilmoitti, ettei Rinne nauti enää keskustan luottamusta.

Posti-sotkun takia eroaan joutuneet Antti Rinne ja Sirpa Paatero Sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa 8. joulukuuta

Sdp:ssä keskustan toiminta ei herättänyt sen kummemmin pahaa verta. Puolueessa moni on kiittänyt, että keskusta otti vastuun Rinteen erottamisesta, ettei Sdp joutunut sitä itse tekemään.

Politiikassa tulee tavan takaa esille, millaista vaikutusvaltaa ministerien ay- tai työnantajataustaiset avustajat käyttävät.

Kova voima on myös katkeruudella, jota eläköityneet työmarkkinapomot käyttävät.

Työnantajapuolen jatkoneuvotteluita Suomen mallista kirja tuskin helpottaa, jos se sellaiseksi oli edes tarkoitettu. Kustantajan pääedustaja on Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala, joka johtaa myös Teollisuuden palkansaajat ry:tä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?