Tiedätkö, mitä fasismi tarkoittaa? - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tiedätkö, mitä fasismi tarkoittaa?

Perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtaja Toni Jalonen kutsui itseään ”fasistiksi”. Siis miksi?

26.2.2020 9:38

Uusin perussuomalaisia koskeva kohu liittyy siihen, että perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen kutsui Virossa järjestetyssä tilaisuudessa itseään ”fasistiksi”. Jalonen sanoi olevansa myös etnonationalisti ja traditionalisti. Kiista johti tiistaina Jalosen eroon tehtävästään.

STT:lle Jalonen täsmensi tarkoittavansa toista maailmansotaa edeltävää italialaista fasismia, vaikka ei ihailekaan Benito Mussolinia. Jalosen mukaan Mussolinin aikana tuli ”talouskasvua ja sellaista”. Video yllä: Mussolini puhuu Roomassa vuonna 1937.

Toni Jalonen pitää Mussolinin ajan Italiaa hyvänä esikuvana.­

Siis mikä fasismi ja kuka Mussolini?

Benito Mussolini (1883–1945) toimi Italian pääministerinä, käytännössä diktaattorina vuosina 1922–1943. Mussolini oli alunperin sosialisti, mutta kannatti Italian liittymistä ensimmäiseen maailmansotaan. Se johti välirikkoon puolueen kanssa.

Italia liittyi sotaan, johon Mussolinikin osallistui. Vaikka Italia oli voittajien puolella, hän monen muun tapaan pettyi voiton hedelmiin. Mussolini vastusti vahvistuvaa kommunistista liikettä ja kaipasi diktatuuria. Esikuviin kuului Ranskaa 1800-luvulla johtanut Napoleon III.

Hän perusti fasistipuolueen. Nimi tuli vitsakimpusta (fasces), joka oli antiikin Roomassa vahvan valtiovallan symboli. Mussolinin kannattajat käyttivät mustia paitoja. He onnistuivat nousemaan valtaan sekasortoisessa Italiassa marssimalla Roomaan vuonna 1922. Mussolini vangitsi ja murhautti poliittisia vastustajiaan.

Benito Mussolini, italialaisen fasismin perustaja.­

Mussolini oli luopunut sosialismista, mutta Mussolini ajoi järjestelmää, jonka piti olla kolmas tie marxismin ja kapitalismin välillä. Käytännössä suuromistajat pitivät tehtaansa ja ammattiyhdistysliike oli fasistien ohjauksessa.

Mussolini halusi palauttaa vanhan Rooman valtakunnan Välimeren alueella, mutta hänen voimansa eivät tähän yksin riittäneet.

Natsit tulevat

Mussolini mainosti uutta Italiaa menestyksenä, mutta se oli savijaloilla. Hän kuitenkin innoitti muita, kuten Saksassa vuonna 1933 valtaan noussutta Adolf Hitleriä ja Espanjan sisällissodan voittanutta kenraali Francisco Francoa. Francoa tukeneet falangistit olivat espanjalainen versio fasisteista.

Mussolinin ajatukset sisälsivät rotuoppeja, mutta hän ei ollut yhtä äärimmäinen kuin Hitler. Italian juutalaisia alettiin vainota toden teolla vasta toisen maailmansodan aikana.

Mussolini ja Hitler. Fasismin ja kansallissosialismin erilaisuuksista ja yhtäläisyyksistä kiistellään edelleen.­

Epäröityään aluksi Mussolini liittyi Hitlerin tueksi toiseen maailmansotaan. Italia osoittautui heikoksi ja liittoutuneiden noustua maihin vuonna 1943 Mussolini kuitenkin syrjäytettiin. Saksalaiset onnistuivat vapauttamaan hänet ja tekivät Mussolinista nukkehallitsijan miehittämäänsä osaan Italiaa.

Vuonna 1945 italialaiset partisaanit teloittivat Mussolinin.

Fasismi nykyään

Monesti fasismia käytetään kaikista Mussolinin ajatuksista innoitusta saaneista suuntauksista, myös Saksan kansallissosialismista. Niiden samankaltaisuudesta kiistellään. Hitler oli Mussolinia murhanhimoisempi, mutta paha oli Mussolinikin.

Fasismi sanaa käytettiin usein esimerkiksi Etelä-Amerikan sotilasdiktatuureista 1950-luvulta alkaen. Espanjassa Franco pysyi sodan jälkeen vallassa länsivaltojen hyväksymänä, ja piilotteli hallintonsa yhä fasistisia piirteitä.

Monien viime aikoina valtaan nousseiden ”vahvojen miesten” otteissa ympäri maailmaa on nähty fasistisia piirteitä, mutta harva heistä julistaa niitä avoimesti.

Euroopassa fasismi nostaa päätään uusissa äärioikeistolaisissa liikkeissä, jotka ovat päässeet hallitusvastuuseenkin. Italian populistijohtaja Matteo Salvini on taitavasti flirttaillut Mussolinin perinnön kanssa.

Toni Jalonen sanoi olevansa myös traditionalisti ja etnonationalismi. Kummatkin termit liittyvät uuteen äärioikeistoon. Traditionalismi tarkoittaa perinteisten arvojen ja sukupuoliroolien kunnioittamista. Etnonationalismissa kansallisuus kytketään syntyperään. Kriitikoiden mielestä tällä ei ole juurikaan eroa rasismin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?