Fasismipuheillaan kohauttanut perussuomalaisten nuorten Toni Jalonen eroaa tehtävästään – syynä puoluejohdon luottamuspula - Politiikka - Ilta-Sanomat

Fasismipuheillaan kohauttanut perussuomalaisten nuorten Toni Jalonen eroaa tehtävästään – syynä puoluejohdon luottamuspula

Perussuomalaisten nuorten 2. varapuheenjohtaja Toni Jalonen eroaa tehtävästään.

Perussuomalaisten nuorten 2. varapuheenjohtaja Toni Jalonen eroaa tehtävästään.­

25.2.2020 18:23 | Päivitetty 25.2.2020 19:28

Jalosen mukaan syynä on puoluejohdon luottamuspula häntä kohtaan. Myös nuorisojärjestön 3. varapuheenjohtaja Tomer Souranto eroaa.

Jalonen julistautui viikonloppuna fasistiksi puhuessaan Etnofutur-konferenssissa Tallinnassa. Mustaan paitaan ja siniseen solmioon pukeutunut Jalonen sanoi englanninkielisessä puheessaan olevansa ”etnonationalisti, traditionalisti ja fasisti”.

Sen jälkeen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että Jaloselle lähetetään selvityspyyntö tämän fasistipuheista. Halla-ahon mukaan puolueessa ei suvaita fasismia tai natsismia.

– Päätökseni oli pitkän harkinnan tulos ja siihen vaikutti moni asia, viimeisimpänä Virossa pitämästäni puheesta noussut kohu ja vahva reaktio puolueen taholta, Jalonen perustelee eropäätöstä tiedotteessa.

Myös nuorisojärjestön 3. varapuheenjohtaja Tomer Souranto jättää tehtävänsä.

– Into minkäänlaiseen toimintaan on mennyt, eikä perussuomalaiset nuoret ole enää kanava, missä nuori kansallismielinen voisi vaikuttaa, Souranto sanoo.

Jalonen kertoi eilen, ettei aio perääntyä fasistilausunnostaan. Hän sanoi identifioituvansa fasistiksi ”siinä mielessä miten sen itse kokee”.

– Ajattelen fasismia ennen maailmansotaa, italialaistyyppistä vahvaa kansallisidentiteettiä, että kansa työskentelee yhdessä omaksi hyväkseen. Minusta se on oikein hyvä ideologia kannattaa, vaikka siihen on liitetty negatiivisia merkityksiä, Jalonen kommentoi.

Ministeriö selvittää jatkotoimien tarvetta

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan puolueessa ei suvaita fasismia tai natsismia.

– Aiempien lausuntojen pohjalta on selvää, että missä näkemyserot Jalosen ja puolueen välillä menee, Halla-aho sanoi eilen STT:lle.

Puoluesihteeri Simo Grönroos kertoi eilen Uudelle Suomelle, että Jalonen saa potkut perussuomalaisista.

– Kyllä tämä tietää loppua puolueen jäsenyydelle, Grönroos sanoi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää, johtavatko Jalosen puheen ministeriön toimiin.

Nuorisojärjestö sai tälle vuodelle valtionavustusta 91 000 euroa. Aiemmin järjestö menetti tukensa vuodelle 2019, koska sen katsottiin rikkovan toiminnassaan nuorisolain tavoitteita. Tuolloin avustus oli 115 000 euroa.

Avustuksen peruminen liittyi tuolloin Jaloseen ja hänen jakamaansa twiittiin, joka tulkittiin kehotukseksi äänestää eurovaaleissa perussuomalaisia, jotta Suomessa ei olisi ihonväriltään pääväestöstä poikkeavia ihmisiä. Twiitti julkaistiin Ps-nuorten Twitter-tilillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?