Nasima Razmyarin äidille huudeltiin rasistisia loukkauksia uimahallissa kesken vesijuoksun: ”Kiitos jokaiselle, joka puuttuu” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Nasima Razmyarin äidille huudeltiin rasistisia loukkauksia uimahallissa kesken vesijuoksun: ”Kiitos jokaiselle, joka puuttuu”

Kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari kiittelee tilanteeseen puuttunutta henkilöä.

Kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestarin Nasima Razmyarin äti joutui rasistisen huutelun kohteeksi helsinkiläisessä uimahallissa.

24.2.2020 22:15

Kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar kertoo Twitterissä äitinsä joutuneen rasistisen huutelun kohteeksi uimahallissa.

Razmyar huomasi asian ensin Twitteristä. Vailla vakinaista asuntoa ry:n maahanmuuttoasioiden asiantuntija Martta Pietarinen julkaisi viestiketjun, jossa tämä kertoo puuttuneensa tilanteeseen, missä ”erään monikulttuurisen poliitikon äiti” joutui vesijuostessaan rasistisen vihapuheen kohteeksi.

"Millä sinä elät täällä? Täällä elelette rikollisesti hankituilla rahoilla", kiusaaja oli Pietarisen mukaan sanonut äidille.

Razmyarin valtasi twiitin jälkeen epäilys, joka sai hänet soittamaan äidilleen. Arvaus osui oikeaan, sillä kyse oli hänen äidistään.

– Huomasin sattumalta tämän twiitin ja epäilin heti, että kyseessä on oma äitini. Soitto äidille varmisti, että näin oli. Hän ei ollut halunnut huolestuttaa minua asialla.

Razmyar myös kiittelee kurjaan tilanteeseen puuttunutta.

– Rasismi ja vihapuhe on valitettavasti monelle arkea Helsingissä. Kiitos jokaiselle, joka puuttuu siihen.

Pietarinen kirjoitti, että kiusaaja on piinannut Razmyarin äitiä aiemminkin. Hänen mukaansa nainen ei lopettanut rasistista huutamista, vaikka hän puuttui tilanteeseen.

– Hain paikalle henkilökuntaa, joka kipuili asiaan puuttumista. Miksi henkilökuntaa ei ohjeisteta puuttumaan vihapuheeseen? Ilmeisesti "palvelut kuuluvat kaikille" ajaa järjestyssääntöjen rikkomisen ohi, hän kirjoittaa.

Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen kommentoi Iltalehdelle, että rasismi ja huono käytös eivät ole liikuntapaikoilla sallittuja, mutta keinot puuttua verbaaliseen häirintään ja rasismiin eivät ole riittäviä. Henkilökunta voi lähinnä huomauttaa verbaalisesta häirinnästä.

Äärimmäisissä tapauksissa asiakas voidaan poistaa tiloista, mutta rajanveto tilanteissa voi olla haastavaa. Joissakin tapauksissa saatetaan antaa myös porttikielto.

– En osaa sanoa, kuinka kärjistyneeksi tilanteen pitää mennä, että se tehdään, Loikkanen sanoi Iltalehdelle.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Demokraatti.

Nasima Razmyarin perhe osallistui Razmyarin eduskuntavaalikampanjan avajaisjuhlaan vuonna 2011. Vasemmalta Daoud (isä), Nomyal (veli), Nasima ja Kamela Razmyar (äiti).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?