Vaalijohtaja ja tutkija ehdottavat Uudenmaan vaalipiirin jakamista kahtia: ”Tilanne on pitkässä juoksussa kestämätön” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Vaalijohtaja ja tutkija ehdottavat Uudenmaan vaalipiirin jakamista kahtia: ”Tilanne on pitkässä juoksussa kestämätön”

Vaalipiirien kokoerot repeävät tulevina vuosina entisestään, eikä nykyinen vaalijärjestelmä kohtele puolueita ja äänestäjiä yhdenvertaisesti.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen (vas.) ja Tampereen yliopiston politiikan tutkija Sami Borg ehdottavat Uudenmaan vaalipiirin jakamista kahtia.­

24.2. 6:05

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä ehdottaa mammuttimaisen Uudenmaan vaalipiiri jakamista kahtia vaalipiirien kokoeron tasoittamiseksi.

– Se tasoittaisi vaalipiirien kokoeroja merkittävästi kärjen osalta ja olisi hyvin tarpeellinen jo seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä, Jääskeläinen linjaa.

Myös Tampereen yliopiston politiikan tutkija Sami Borg pitää Uudenmaan vaalipiirin kahtiajakoa tarpeellisena.

– Uudellemaalle pakkautuu edelleen väkeä erittäin voimakkaasti, mikä on alueellisen tasa-arvon näkökulmasta ja puolueiden toiminnan kannalta hyvin ongelmallista, Borg sanoo.

Tampereen yliopiston politiikan tutkija Sami Borg.­

Jääskeläinen aikoo esittää ratkaisua vastikään nimetylle puoluesihteereistä koostuvalle työryhmälle, joka tulee seuraavien kuukausien aikana pohtimaan vaalilain kehittämistarpeita.

Työryhmän tarkoituksena on käydä myös laajemmin läpi vaalijärjestelmän suhteellisuutta, josta on olemassa myös eduskunnan ponsi.

Manner-Suomen 12 vaalipiiriä ovat jo nykyisin keskenään hyvin erikokoisia, ja väestö keskittyy tulevina vuosina yhä enenevässä määrin etelän suuriin kasvukeskuksiin.

  • Lue lisää: Valta valuu etelään – IS laski: Näin vaalipiirien paikkamäärät muuttuisivat vuoden 2039 eduskuntavaaleihin mennessä

Suurimmassa Uudenmaan vaalipiirissä piilevä äänikynnys, eli läpimenoon vaadittava osuus vaalipiirissä annetuista äänistä, on 2,7 prosenttia ja pienimmässä Lapin vaalipiirissä 12,5 prosenttia.

– Meillä on pitkään ollut tilanne, että jos uuden puolueen haluaa saada läpi eduskuntaan, niin on lähes pakko toimia Uudellamaalla, sillä siellä pääsee helpommin läpi, Borg sanoo.

Uudeltamaalta eduskuntaan pääsi viime vaaleissa esimerkiksi Liike nyt ja Hjallis Harkimo.

Pienimmissä vaalipiireissä voivat sen sijaan käytännössä pärjätä vain isoimmat puolueet, ja pienemmät puolueet vaivautuvat harvoin edes satsaamaan kunnolla läpimenoon.

Tilanne on Borgin mukaan kestämätön senkin vuoksi, että Uudellamaalla kampanjointi on erittäin kallista muihin vaalipiireihin verrattuna.

Myös äänestäjät ovat Jääskeläisen mukaan epätasa-arvoisessa asemassa asuinpaikastaan riippuen.

– Esimerkiksi Uudenmaan äänestäjillä on valinnanvaraa ja koko puolueiden paletti käytössään. Pienissä vaalipiireissä vaihtoehtoja on vähemmän.

Vaikka Uusimaa saataisiinkin jaettua kahtia, jäisivät ongelmaksi edelleen pienet vaalipiirit Lappi, Satakunta ja Keski-Suomi, joissa piilevä äänikynnys on edelleen hyvin korkea.

Uudenmaan vaalipiirin jako olisi kuitenkin Borgin ja Jääskeläisen mukaan hyvä alku vaalijärjestelmän uudistamistyössä.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.­

Jääskeläinen ehdotus on jakaa Uusimaa kahtia Vantaan ja Nurmijärven sekä Espoon ja Vihdin välistä menevällä rajalla itäiseen ja läntiseen vaalipiiriin. Tällöin syntyisi kaksi suunnilleen Pirkanmaan kokoista vaalipiiriä.

– Sote-uudistuksen pääkaupunkiseudun erillisratkaisun myötä Vantaa ja Espoo vaikuttavat joka tapauksessa lähteneen eri teille, hän perustelee jakoa.

Jääskeläinen kuitenkin korostaa, että ehdotus on hänen omansa eikä edusta oikeusministeriön kantaa.

Hänen mukaansa jako olisi mahdollista toteuttaa yksinkertaisella lakimuutoksella jopa seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä, sillä perustuslakia ei tarvitsisi muuttaa.

Viimeistään Jääskeläinen toivoo jaon toteutuvan tällä vuosikymmenellä.

Vastaavissa suurissa vaalijärjestelmän muutoksissa on kuitenkin ollut tapana hakea kaikkien eduskuntapuolueiden yhteistä näkemystä, jota voi tässä asiassa olla vaikea löytää.

Etenkin pienemmät puolueet kristilliset ja Rkp saattavat pelätä jaon seurauksena Uudenmaan vaalipiireissä nousevaa äänikynnystä, mikä todennäköisesti veisi niiltä eduskuntapaikkoja.

Borg kuitenkin uskoo, että puolueidenkin on pakko puuttua tilanteeseen.

– Pidän myös todennäköisenä, että tämä tulee pian politiikan asialistalle. Uskon, että myös puolueet näkevät, että tämä on asia, jolle täytyy tehdä jotain. Tilanne on pitkässä juoksussa kestämätön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?