Ohisalo: Nilkkapannoista ei sovittu - Politiikka - Ilta-Sanomat

Maria Ohisalon mukaan nilkkapannoista ei ole sovittu mitään uutta – suomii myös hallituksen vuotokulttuuria: ”En haluaisi keskittyä ihmeellisiin riitoihin”

Sisäministeri Maria Ohisalo kertoo, että 175 turvapaikanhakijan vastaanottaminen on hallituksen yhtenäinen päätös.

Maria Ohisalo puhui vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa. Turvapaikkapäätös sai vihreältä yleisöltä äänekkäät taputukset.

22.2.2020 13:07

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalon mukaan 175 turvapaikanhakijan vastaanottamisen lisäksi hallitus ei ole sopinut uusista toimista tai muutoksista turvapaikkapolitiikkaa koskien.

– Hallitusohjelmassa sovituista asioista pidetään kiinni, ja niitä edistetään, Ohisalo kommentoi.

Hallitusohjelmassa asiasta kirjoitetaan näin: ”Käynnistetään lakimuutos ulkomaalaislain muuttamiseksi siten, että säilöönotolle ja asumisvelvollisuudelle vaihtoehtoisena vähemmän rajoittavana ja yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaisempana turvaamistoimena säädetään kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneen henkilön tekninen valvonta”.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa puhunut Ohisalo suomi myös hallituksen ”vuotokulttuuria”, sillä hänen mukaan olisi todella paljon helpompaa keskittyä hallitustoimiin ilman vuotoja.

– Eihän tämmöinen vuotokulttuuri helpota meidän työtämme. En haluaisi keskittyä ihmeellisiin henkilöristiriitoihin.

Ohisalo painottaa, että hallitus on tehnyt päätöksen hyvässä yhteisymmärryksessä ja kaikkien hallituspuolueiden tavoite on auttaa hädässä olevia.

Hallituksessa juuri keskustan ja vihreiden ajamat asiat ovat olleet eniten ristiriidassa.

Ohisalo ei kuitenkaan myönnä, että vihreiden ja keskustan välillä olisi merkittäviä ristiriitoja turvapaikkahakijapolitiikassa, vaan Ohisalon tapaamat keskustalaiset ovat olleet yhtä lailla huolissaan leirien lapsista.

– Fokus pitää olla siinä, että tämä on myös eurooppalaisessa mittakaavassa merkittävä päätös. Suomi haluaa edistää isoa politiikkamuutosta (Euroopan tasolla), mutta niin kauan kuin politiikka on rikki, niin emme voi ikuisesti odottaa, että lapset kärsivät siellä enemmän ja enemmän.

Virallinen päätös turvapaikanhakijoiden tuomisesta Suomeen käsitellään valtioneuvostossa ensi viikolla.

Siitä, kuinka nopeasti turvapaikanhakijoita ryhdytään auttamaan, Ohisalo ei osannut antaa aikataulua. Hänen mukaansa se pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti.

Kerralla leireiltä ei kuitenkaan ole tarkoitus tuoda ”lasteittain” ihmisiä.

Aiemmin Kreikka on pyytänyt Suomelta 150 turvapaikanhakijan vastaanottamista. Hallituksen raja on tätä 25 isompi.

Ohisalo kuitenkin korostaa, että 175 rajan puitteissa turvapaikanhakijoita voidaan vastaanottaa myös Kreikan lisäksi myös esimerkiksi Kyproksesta, Italiasta tai Maltalta.

Siitä ei ole päätöstä, kuinka turvapaikanhakijat maittain jakautuu.

Lisäksi ministeri muistuttaa, ettei nyt tehtyä päätöstä tule myöskään sekoittaa kiintiöpakolaisjärjestelmään.

Ensisijaisesti nyt tehty päätös turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta koskee lapsia ja yksinhuoltajaperheitä ja tapauskohtaisesti erittäin vaikeassa asemassa olevia ihmisiä.

– Näitä voivat olla esimerkiksi seksuaalisen hyväksikäytön uhrit ja vammaiset ihmiset.

Hallituksen päätös on herättänyt myös muut poliitikot kommentoimaan.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) twiittasi, että on oikein auttaa hädänalaisimpia, mutta maahanmuuttopolitiikkaan kuuluu myös turvallisuus, järjestys ja laittoman toiminnan torjunta.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas) mukaan kyseessä oli puolestaan tärkeä periaatteellinen päätös, joka rakentaa yhteistyötä eurooppalaisella tasolla.

Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) ja Sanna Marin (sdp) twiittasivat sisäministeriön tiedotteen.

Oppositiossa sen sijaan arvuuteltiin keskustan ja vihreiden lehmänkaupalla. Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) kysyy, lateliko keskusta ehtoja suostuakseen lasten auttamiseen.

Ohisalo kommentoi turvapaikkasopua vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa. Kokouksessa 175 turvapaikanhakijan tuominen Suomeen sai raikuvat aplodit.

Turvapaikkapolitiikan ohella kokouksessa mainittiin myös ilmastopolitiikan mahdollisesti synnyttämät työpaikat, joita voi Ohisalon mukaan olla maailmanlaajuisesti kymmeniä miljoonia.

Mitä nopeammin Suomi toimii, sitä isomman siivun maa saa näistä syntyvistä työpaikoista.

Lisäksi Ohisalo painotti puheessaan sitä, että ilmastonmuutoksen murrosvaiheessa tulee muistaa alueiden tasa-arvo.

Hänen mukaansa esimerkiksi yksityisautoilun kuluja voitaisiin kompensoida alueilla, joissa autoilu on välttämätöntä ja tietulleja käyttää alueilla, joissa julkinen liikenne on vahva.

Lisäksi ministeri väläytti ajatusta aluekohtaisten siirtymärahastojen perustamisesta.

Juttua tarkennettu 22.2.2020 kello 13.54. Tarkennettu, että jalkapanta-asiasta ei ole sovittu mitään uutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?