Vihreiden konkari kertoo puolueen hätäkokouksesta: Tunnelma oli ”kriittinen” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Vihreiden konkari kertoo puolueen hätäkokouksesta: Tunnelma oli ”kriittinen”

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ja kansanedustaja Satu Hassi.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ja kansanedustaja Satu Hassi.

Julkaistu: 22.2. 7:01

Vihreiden Satu Hassin mukaan vihreät keskustelivat hätäkokouksessaan kipurajoistaan hallituksessa, mutta lähtöä siitä ei pohdittu.

Vihreät keskustelivat eduskuntaryhmän ylimääräisessä kokouksessa puolueen kipurajoista hallituksessa. Konkariedustaja Satu Hassin mukaan hallituksesta lähtöä kokouksessa ei kuitenkaan pohdittu.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo lähti avustajineen kävelemään pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa pidetystä hallituksen palaverista Vuosaaren ilmastokokouksen alla. Asia vahvistettiin Ilta-Sanomille perjantaina hallituslähteistä. Hallituksen sisäisten jännitteiden purkautumisesta Kesärannassa kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Ohisalo lähti hallituksen palaverista vihreiden eduskuntaryhmän kokoukseen iltayhdeksän aikoihin. Hassi myöntää tunnelman eduskuntaryhmän kokouksessa olleen ”kriittinen”. Kipurajoista käydyllä keskustelulla Hassi viitaa vihreissä olleeseen huoleen siitä, että hallitus on ilmasto- ja ympäristökysymyksissä siirtymässä yhdessä tuumin puheista tekoihin.

– Olennaista on se, että koko hallitus on sitoutunut toteuttamaan hallitusohjelman ilmastotavoitteet myös käytännössä, eikä pelkästään periaatejulistuksen tasolla.

Hassin mukaan kritiikki Vuosaaren ilmastokokouksen alla ei kuitenkaan kohdistunut Ohisaloon.

– Kyllä me tiedämme, että neuvottelut hallituksessa ovat tiukkoja. Tiedämme, että päätösten valmistelu vie aikaa. Esimerkiksi Juha Sipilän hallitukselta vei yli kolme vuotta tuoda eduskuntaan lakiesitys kivihiilen energiakäytön kieltämisestä, vaikka asia, kivihiilen energiakäytön lopettaminen 2020-luvun aikana, oli sovittu jo hallitusohjelmassa.

Muissa hallituspuolueissa vihreiden ulosmarssin vuotaminen julkisuuteen otettiin perjantaina vastaan kulmat kurtussa. Vihreiden katsottiin lähteneen nostattamaan muiden puolueiden kustannuksella omaa häntäänsä.

Vasemmistoliiton Li Andersson sanoi asian ääneen Twitterissä. Anderssonin mukaan tiedon vuotamisen tarkoituksena oli esittää, että ”hallituksessa on vain yksi puolue, joka ajaa kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa”.

– Juuri se lienee vuotajien tarkoitus, mutta ei pidä paikkaansa, Andersson syytti.

HS:n alkuperäinen juttu hallituksen sisäisten jännitteiden kulminoitumisesta vihreisiin perustui useisiin hallituspuoluelähteisiin. IS:lle on kuvattu viime viikkojen aikana useista hallituslähteistä, että happi hallituksessa kulkee nyt suurista vaikeuksista huolimatta paremmin Antti Rinteen jouduttua siirtymään takavasemmalle ja vihreiltä perätään malttia.

Kuvituskuva

Marinin hallitus on juuri saanut koneensa käyntiin ja valmistelussa olevat asiat etenevät. Aamulla hallitus sai hyviä uutisia, kun Lännen Median kyselyssä kaksi kolmasosaa suomalaisista katsoi olevansa tyytyväisiä Marinin hallitukseen. Rinteen hallitukseen tyytyväisiä oli marraskuussa merkittävästi vähemmän, vain 37 prosenttia.

Ohisalo ei eduskunnassa suostunut perustelemaan, miksi hän katsoi tarpeelliseksi kävellä avustajineen ulos pääministerin virka-asunnolta kesken valmistelupalaverin.

– En mene vihreiden tai hallituksen sisäisiin keskusteluihin, Ohisalo sanoi.

Samaan hengenvetoon hän lisäsi, että ripeitä ilmastotoimia odottaa vihreiden kentän lisäksi mielipidekyselyjen valossa myös kansalaisten suuri enemmistö.

– Me olemme aika monta vuosikymmentä jo odottaneet ja nyt on aika ilmastoasiassa tehdä nopeampia toimia.

Kesärannan konflikti syntyi keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin ja Ohisalon välille. Vihreät halusivat muita tiukemman kirjauksen maankäyttösektorin ilmastonieluista. Tilanteessa Sanna Marin olisi pitänyt jo saavutettua kompromissia HS:n tietojen mukaan kelvollisena ja asettunut Kulmunin tueksi.

Tätä näkemystä ei perjantaina haluttu täysin allekirjoittaa. Marinin kuvattiin ottaneen tilanteessa sen roolin, joka pääministeri yhteisymmärryksen rakentajana kuuluu. Marin veti hallitusneuvotteluissa ilmastokysymyksiin keskittynyttä ryhmää, ja hänen oli sitä taustaa vasten mahdollista myös esittää, mistä yhdessä on sovittu ja mistä kompromisseja on mahdollista hakea.

Marin itse puhalsi perjantaina pilliin Brysselistä, jossa hän osallistuu EU:n päämiesten ylimääräiseen huippukokoukseen.

– Pääministerinä tehtäväni on huolehtia hallitusohjelman toteutumisesta kokonaisuudessaan. Ilmaston kuten muidenkin toimien osalta päätökset tehdään huolellisen valmistelun pohjalta, Marin twiittasi.

Vihreiden taktiikkaan Vuosaaren ilmastokokousta edeltäneenä iltana kuului antaa ymmärtää, etteivät he olisi tulossa hallituksen ja hallituksen eduskuntaryhmien aamulla alkaneeseen kokoukseen lainkaan, jos pallo ei pomppisi heidän haluamaansa suuntaan.

Tähän tanssiin muista hallituspuolueista ei vihreille löytynyt partneria ja vihreät ilmestyivät aamulla Vuosaareen marssijärjestyksen mukaisesti.

Hallituspuolueiden edustajista moni kysyi eilen, missä hallituksessa vihreät voisivat luulla pystyvänsä tekemään kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa. Puolueen katsottiin luoneen itse Vuosaaren ilmastokokoukseen ylimaallisia odotuksia.

Hassin mukaan vihreiden kritiikki kohdistui juuri hallituksen hitaaseen etenemiseen konkreettisten päätösten tekemisessä, joita vihreiden mukaan tarvitaan, jotta tavoite Suomen hiilineutraaliudesta 2035 voi toteutua.

– Ilmastopaneeli julkisti syksyllä laskemansa siitä, paljonko päästöjä pitää vähentää vuoteen 2035 mennessä. Vuosaaren kokouksessa saatiin jyvitettyä eri toimialoille se, kuinka isot päästövähennykset niiden tulee etsiä jo tehtyjen päätösten lisäksi, hän sanoi.

Ilmastopaneelin mukaan Suomen toimien ja tavoitteen välillä on merkittävä kuilu – päästövähennyksiä on sovittu noin 16 miljoonan hiilidioksiditonnin edestä, kun päästövähennyksiä tarvittaisiin 35 miljoonan hiilidioksiditonnin edestä.