Kommentti: Kitisijän osa tarjolla nyt Maria Ohisalolle – Marin ja Kulmuni löytämässä yhteisen sävelen? - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kitisijän osa tarjolla nyt Maria Ohisalolle – Marin ja Kulmuni löytämässä yhteisen sävelen?

Julkaistu: 22.2. 6:03

Pääministeri Sanna Marin ja keskustan Katri Kulmuni saattavat olla löytämässä toisensa, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan uutistuottaja Hanna Vesala.

Kaikille on tullut viime päivinä selväksi, että vihreiden puheenjohtajalla Maria Ohisalolla on hätä omien huohottaessa yhä kuuluvammin hänen niskaansa puolueelle tärkeiden asioiden läpisaamiseksi hallituksessa. Ohisalolla voi olla myös huoli omasta vaikutusvallastaan hallituksessa.

Eduskunnan kyselytunnilla torstaina silmiinpistävää oli, kuinka keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sijaisti EU-kokouksessa ollutta pääministeri Sanna Marinia (sd) suurin ja vakuuttavin sanoin useampaan otteeseen esimerkiksi näin:

– Pääministeri oivallisesti edustaa Suomea tällä hetkellä ja neuvottelee sen puolesta, että tässä maassa on puhdasta ruuantuotanto myös tulevaisuudessa... Me menemme isänmaallinen kärki edellä.

Niin hallituksessa tietenkin kuuluukin tehdä. Mutta tähän asti juuri Kulmunin keskustaa on pidetty hallituksen rasittavana kiukuttelijana, joka suitsii muiden etenemishaluja asiassa kuin asiassa. Vasemmistoliiton Kansan Uutisissa Kulmunin keskustaa kutsuttiin jopa hallituksen rasitteeksi.

Nyt rasittavan kitisijän ja oman napaan tuijottajan roolia tavoittelee urakalla Ohisalo, tai ainakin rooli on hänelle nyt tarjolla. Marin ja Kulmuni saattavat nimittäin olla löytämässä toisensa ja hitsautumassa aidosti hallituksen voimakaksikoksi.

Siltä ainakin hetkellisesti näyttää.

Maria Ohisalo ei ollut vahvoilla, kun hän käveli ulos Vuosaaren ilmastokokousta valmistelleesta hallituksen palaverista Kesärannassa. IS:n tietojen mukaan Marin ei varsinaisesti ottanut puolia Kulmunin ja Ohisalon välille syntyneessä nokittelussa, mutta ei hän ainakaan keskustalle kaapin paikkaa osoittanut.

Marin tunnetaan Tampereen valtuuston ratikkakeskustelun jämeränä suitsijana. Pääministerinä hänellä näyttää olevan samoja järjestelmällisyyden piirteitä. Hän ymmärtää, että pääministerin keskeisiä tehtäviä on sovitella hallituksessaan eriäviä näkemyksiä niin, että kompromisseja voidaan saavuttaa.

Viiden puolueen hallituksessa soviteltavaa on riittänyt ja riittää jatkossakin. Asioita ei hoidettu Tampereen valtuustossa kiukuttelemalla tai huutoäänestyksellä, ja samat säännöt näyttävät pätevän hallituksessa.

Ohisalon poistuminen Kesärannasta vähin äänin vihreiden hätäkokoukseen oli tietenkin osin tarkoitettu alleviivaamaan sitä, että vihreilläkin on rajansa. Omille oli tarpeen näyttää, että kyllä täältäkin pesee.

Vihreissä tuntuu olevan vallalla ajatus, ettei puolue ole pääsyt riittävän tomerasti profiloitumaan hallituksessa koko olemassaolonsa ytimessä olevissa ilmasto- ja ympäristökysymyksissä, vaikka hallitusohjelman ilmastotavoitteet ovat kunnianhimoltaan maailman mittaluokassakin kärkipäässä.

Tässä suhteessa vihreiden on hyvä kääntää katse peiliin. Puolue pitää hallussaan ilmasto- ja ympäristöministerin salkkua.

Jos kansalaisille lähdettäisiin esittelemään kuvaa salkun haltijasta Krista Mikkosesta (vihr), harva suomalainen häntä ehkä tuntisi. Mikkonen on tehnyt vihreille tärkeällä avainpaikalla tapettiin sulautumisesta taidetta, eikä hänen lausunnoistaan ole jäänyt kenellekään paljoa käteen. Matalaan profiiliin on hallituspuolueissakin kiinnitetty huomiota.

Vaikka hallituksessa happi kulkee paremmin Antti Rinteen (sd) jouduttua siirtymään takavasemmalle puhemiehistöön, eivät hallituksen ongelmat ole minnekään kadonneet.

Hallituksen kauhuntasapaino toimii koko lailla näin. Vihreät ei saa läpi haluamiaan ilmasto- ja ympäristötoimia, koska keskusta. Vihreille voisivat käydä jotkin keskustalle mieleiset kovemmat työllisyyskeinot, mutta ne eivät käy Sdp:lle ja vasemmistoliitolle. Ne eivät halua tehdä omia äänestäjiään rokottavia talous- ja työllisyystoimia.

Kohti kehysriihtä mennään jännittyneissä tunnelmissa, eikä Vuosaaren ilmastokokousta edeltänyt vihreä ryöpsähdys tule olemaan ainoa laatuaan. Vastaavia nähdään taatusti ennen sitä myös muista puolueista. Marin saa sillanrakentajana panna parastaan vielä monta kertaa.