Maria Ohisalo vaikeni vihreiden ulosmarssista Kesärannasta – Li Anderssonilta viiltävä kommentti

Maria Ohisalo ei suostunut kommentoimaan hallituksen sisäisiä keskusteluja. Li Andersson näkee, että ulosmarssitiedoilla haluttiin luoda kuvaa siitä, että Suomessa vain yksi puolue ajaisi kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa.

Sisäministeri Maria Ohisalo ja opetusministeri Li Andersson eduskunnan suullisella kyselytunnilla 6. helmikuuta 2020.

21.2.2020 15:32

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ei suostunut perustelemaan, miksi hän katsoi tarpeelliseksi kävellä avustajineen ulos pääministerin virka-asunnolta kesken Vuosaaren ilmastokokoukseen liittynyttä valmistelevaa palaveria.

– En mene vihreiden tai hallituksen sisäisiin keskusteluihin, Ohisalo sanoi.

Samaan hengenvetoon hän lisäsi, että ripeitä ilmastotoimia odottaa vihreiden kentän lisäksi mielipidekyselyjen valossa myös kansalaisten suuri enemmistö.

– Me olemme aika monta vuosikymmentä jo odottaneet ja nyt on aika ilmastoasiassa tehdä nopeampia toimia.

IS:lle vahvistetaan hallituslähteistä tiedot, joiden mukaan Ohisalo avustajineen käveli ulos hallituksen palaverista Kesärannasta Vuosaaren ilmastokokouksen alla. Ohisalo lähti kesken kokouksen vihreiden eduskuntaryhmän kriisipalaveriin.

Vihreiden ulosmarssista kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Hallituspuolueissa katsotaan, että Ohisalo teki peliliikkeen eduskuntaryhmässä valloilleen päässeen kärsimättömyyden vuoksi. IS kysyi Ohisalolta, kuinka paljon kritiikkiä hän on saanut aikaansaannoksistaan puheenjohtajana.

– En sano niinkään kritiikkiä. Palautetta tulee paljon kaikista teemoista. Ilmasto on vihreille keskeisin tavoite tässä hallituksessa. Totta kai meillä on isot kysymykset työllisyyteen ja sosiaaliturvaan liittyen myös ratkaistavana. Kaikissa näissä pitää yhdessä edetä ja niihin kaikki ovat yhdessä sitoutuneet.

Ohisalo muistutti, että hallitusohjelmaan kirjattu tavoite hiilineutraalista Suomesta 2035 on varsin kunnianhimoinen ja sen eteen pitää tehdä täysillä töitä. Kaikkien sitoutumisesta tavoitteeseen ei hänestä kuitenkaan ole epäilyksiä.

Ohisalo ei ottanut kantaa siihen, millaisia ilmastotoimia kevään kehysriihestä on tultava, jotta vihreät ovat tyytyväisiä.

– Haluan muistuttaa, että Vuosaaren kokouksesta tulivat ulos hiilibudjetit konkreettisena tavoitteena. Jokaiselle eri sektorille haarukoitiin ensimmäistä kertaa päästötavoitteet. Jos yhdeltä sektorilta ei voida mitään vähentää, niin pitää vähennysten olla toisaalla kahta suurempia.

Vuosaaresta vihreitä tiedetään jääneen kangertamaan se, ettei siellä saatu tehtyä mitään linjauksia turpeen energiakäyttöön liittyen. Ohisalon mukaan turvekysymystä on pohdittava kehysriihessä.

– Olemme yhdessä sitoutuneet viime syksynä, että energiaverotuksen uudistus ja turpeen kohtelu osana sitä käydään läpi kehysriihessä. Se on kaikilla tiedossa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi hallituksen ympärillä olevaa kuohuntaa terävästi Twitterissä. Andersson epäili, että tieto Kesärannan tapahtumista on haluttu julkisuuteen, jotta syntyisi kuva siitä, että hallituksessa vain yksi puolue ajaa kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa.

– HS:n jutun perusteella jotkut verkkokeskustelijat näyttävät vetäneen johtopäätöksen, että hallituksessa on vain yksi puolue joka ajaa kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Juuri se lienee vuotajien tarkoitus, mutta ei pidä paikkaansa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) rauhoitti tilannetta Brysselin EU-huippukokouksesta käsin.

– Hallitus on yhdessä sitoutunut vastuulliseen ilmastopolitiikkaan ja hallitusohjelmaan. Pääministerinä tehtäväni on huolehtia hallitusohjelman toteutumisesta kokonaisuudessaan. Ilmaston kuten muidenkin toimien osalta päätökset tehdään huolellisen valmistelun pohjalta.

Myöskään Marin ei halunnut ottaa Brysselissä kantaa yksittäisten hallituspuolueiden näkemyksiin tai vaatimuksiin liittyen Kesärannan tapaamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?