Setä Arkadia: Poliisiministeri Maria Ohisalo julisti Pekka Haavistolle luottamusta jo ennen poliisitutkinnan aloittamista - Politiikka - Ilta-Sanomat

Setä Arkadia: Poliisi­ministeri Maria Ohisalo julisti Pekka Haavistolle luottamusta jo ennen poliisi­tutkinnan aloittamista

Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon sanoi luottavansa ulkoministeri Pekka Haavistoon (vihr), joten tämä voi jatkaa tehtävässään esitutkinnasta huolimatta. Unohtiko Ohisalo olevansa myös poliisiministeri, kun kertoi luottamuksestaan jo ennen poliisitutkinnan aloittamista? Tätä ihmettelee Setä Arkadia alias Timo Haapala.

22.2.2020 9:00

Viikon ellei useammankin ykkösuutinen on, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) joutuu perustuslakivaliokunnan päätöksellä valtakunnansyyttäjän ja poliisin syyniin eli esitutkintaan tekosistaan.

Kyse on siis siitä, kohteliko Haavisto ministeriönsä konsulipäällikköä Pasi Tuomista epäasiallisesti, kun tämä kieltäytyi noudattamasta ministerin lainvastaiseksi kokemaansa käskytystä al-Holin pakolaisleirin kotiuttamisjärjestelyistä. Syksyn tapaamisessa Haaviston kerrotaan saaneen ”kilarit”, minkä jälkeen al-Hol-miestä vaihdettiin, ja Haavisto rupesi vänkäämään Tuomista toisiin hommiin.

Tätä tutkitaan, ei siis al-Holin leirin lasten asemaa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) kuvaili päätökseen johtaneita keskusteluja, että sana ”kosto” mainittiin.

Setä A:n oppinut ystävä ihmettelee kuitenkin tapahtuman jälkikäänteitä, erityisesti vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon toimia.

Muste ei ollut valiokunnan linjauksessa kuivunut, kun Ohisalo jo kiirehti ilmoittamaan, että Haavisto voi jatkaa ulkoministerinä, koska Haavistolla on hänen luottamuksensa.

Sattuu nyt olemaan niin, että Ohisalo on paitsi korkealle kunnioitettu vihreiden johtaja, myös tasavallan sisäministeri. Sisäministerin alaisuuteen kuuluu Suomen poliisilaitos, minkä takia sisäministeriä usein ”leikkisästi” kutsutaankin poliisiministeriksi.

Nyt poliisi tutkii Haavistoa, jolla on siis poliisiministerin luottamus jo etukäteen.

Ulkoministeriössä luottamus Haavistoon ei tosin ole yhtä vahvaa kuin sisäministeriössä. Ulkoministeriön virkailijayhdistyksen puheenjohtaja Juha Parikka sanoi IS:n haastattelussa torstaina, että Haavistolta pitäisi ottaa ministeriön henkilöstöhallintoa koskevat asiat pois poliisitutkinnan ajaksi: ne voitaisiin siirtää vaikka jollekin toiselle ministerille.

– Yksittäisen virkamiehen näkökulmasta ei tunnu erityisen motivoivalta työskennellä ministerin kanssa, joka on poliisitutkinnassa tapauksesta, joka liittyy toiseen virkamieheen, Parikka sanoi IS:lle.

Setä A, muistaa vanhojakin asioita, mutta edes muistin kätköistä ei tule vastaavaa mieleen.

– Mikähän huuto vihreiden suunnasta tulisi, jos vastaavaa nähtäisiin jossakin muussa puolueessa, oppinut ystävä ihmetteli, mutta jätti Ville Niinistön (vihr) nimen mainitsematta.

Ehkä henkilöstöasiat siirretäänkin ns. perheen sisäisellä järjestelyllä sisäministeri Ohisalolle, sillä hän kunnostautui henkilöstöasioissa äskettäin junailemalla ministeriön kansliapäälliköksi umpivihreän yhdenvartaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän.

Kykypuolue kokoomus on arvostellut nimitystä, koska valinnassa ohitettiin puolueen oma poika eli Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Ehkä kokoomuksen kannattaisi pitää suuta soukemmalla. Se saa katsoa peiliin, kun sisäministeriön kansliapäällikön paikka meni viideksi vuodeksi vihreille.

Paikka aukesi, kun kokoomustaustainen Ilkka Salmi palasi kansliapäällikön paikalta takaisin EU-hommiin suuronnettomuuspomoksi. Salmi nousi virkaan kaksi vuotta sitten EU:n tiedustelujohtajan paikalta. Jo tuolloin hän oli kuulemma ilmoittanut Petteri Orpolle (kok) ja valinnasta vastanneelle sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) jättävänsä paikan parin vuoden sisällä.

Tästä huolimatta paikalle valittiin Salmi, eikä tehtävää niin ikään hakenutta Pelttaria. Jos Pelttari olisi valittu, kansliapäällikön paikka olisi yhä kokokoomuksella seuraavat kolme vuotta.

Ehkä kokoomus luuli istuvansa hallituksessa maailman tappiin päättämässä valtakunnan asioista...

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?