Kommentti: Perustuslaki­valiokunnasta ei tullut Haaviston tapauksessa al-Hol-toveri­tuomioistuinta - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Perustuslaki­valiokunnasta ei tullut Haaviston tapauksessa al-Hol-toveri­tuomioistuinta

Ulkoministeri Pekka Haaviston al-Hol -piina jatkuu syksyyn saakka, kun perustuslakivaliokunta pyytää ministerin toimista poliisin esitutkintaa.

Julkaistu: 19.2. 15:47

Perustuslakivaliokonnan päätös siirtää ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) al-Hol -juttu poliisin esitutkintaan oli hyvä ratkaisu kaikkien kannalta. Perustuslakivaliokunta ei joutunut poliittisen toverituomioistuimen asemaan, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on ollut löysässä hirressä sen jälkeen, kun Ilta-Sanomat paljasti joulukuun alussa ulkoministeriön mystisen operaatio Korven ja tapahtumat sen taustalla.

Konsulipäällikkö Pasi Tuominen pantiin syrjään, kun hän kieltäytyi tottelemasta ulkoministerin lainvastaiseksi kokemiaan käskyjä al-Holin pakolaisleirin kotiutuksissa.

Haaviston piina jatkuu.

Nyt perustuslakivaliokunta päätti, että asiasta on syytä järjestää esitutkinta. Tapaus siirtyy valtakunnansyyttäjän ja poliisin käsiin. Kun poliisi on saanut asian tutkittua, perustuslakivaliokunta pohtii mietinnössään, onko ministerivastuuasiassa syytä edetä valtakunnanoikeuteen saakka.

Siitä päätöksen tekee eduskunnan suuri sali valiokunnan mietinnön pohjalta.

Perustuslakivaliokunnan linjaus esitutkinnan tarpeellisuudesta oli välttämätön. Se suojaa sekä valiokuntaa itseään että Haavistoa.

Jos valiokunta olisi päätynyt antamaan Haavistolle huomautuksen tai vapauttanut hänet kokonaan, valiokunta olisi saanut poliittisen toverituomioistuimen maineen.

Se olisi rapauttanut valiokunnan arvovaltaa.

Haavisto olisi puolestaan saanut leiman, että toverituomioistuin vapautti hänet.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori Markku Jokisipilä ennakoi tammikuussa, ettei Haavistolla ole hätää kiitos valiokunnan ja eduskunnan hallitusenemmistön.

Kun vielä presidentti Tarja Halonen tammikuussa sanoi uskovansa Ylen haastattelussa, että kyseessä on vain Haaviston presidenttikampaan liittyvästä kampituksesta, valiokunnan oli pakko jo riippumattomuutensa takia viedä asiaa eteenpäin.

Ja olisi ollut joka tapauksessa:

Syytökset ovat nimittäin kovia.

Puntariin tulee jatkossa Haaviston käyttäytyminen Pasi Tuomista kohtaa virkamieslain, hallintolain ja yt-lain kautta.

Oliko Tuomisen kohtelu asianmukaista?

Valiokunta kiinnitti huomiota erityisesti kysymykseen, miksi Haavisto halusi siirtää konsulipäällikkö Tuomisen toisiin tehtäviin. Valiokunta ei löytänyt sen sijaan näyttöä, että Haavisto olisi painostanut virkamiehiä lainvastaisiin päätöksiin.

Kyse on perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd) mukaan siitä, miksi Tuominen siirrettiin syrjään, vaikka al-Hol -asiat oli annettu jo toiselle henkilölle.

– Kyllä täällä on käytetty sellaista sanaa kuin kosto, Ojala-Niemelä kuvasi valiokunnan ilmapiiriä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) median paineessa al-Hol -linjausten jälkeen.

Poliisi kuulustelee jatkossa asianomaiset, ulkoministeriön virkamiehiä ja Haaviston lähipiiriä.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen arvioi, että tutkinta venyy ensi syksyyn.

Eteen tulee myös Haaviston ja Tuomisen erilaiset käsitykset, millä tavalla Haavisto reagoi, kun Tuominen ilmoitti, ettei suostu ministerin käskytykseen. Osittain tästäkin lienee kyse, kun valiokunta on kertonut saaneensa ”ristiriitaista” tietoa.

Ministeri menetti malttinsa ja valiokunnan jäsenille tätä tapahtumaa on kuvattu IS:n tietojen mukaan termillä: ”ministeri sai kilarit.”

Haaviston piina jatkuu, mutta tuleepahan asia selvitettyä perin pohjin.

Se on välttämätöntä ministerin uskottavuuden kannalta, sillä koko hässäkän aikana julkisuuteen on tullut erilaista tietoa – myös Haaviston omasta suusta.

Kyse on väistämättä myös poliittinen. Haavisto keikkuu yhä vuoden 2024 presidentinvaalien ennakkosuosikkien listalla. Kun tutkimus pitkittyy, siitä jää lommo Haaviston kilpeen joka tapauksessa.

Mutta lommo ja loputtomat epäilykset olisivat jääneet Haaviston niskaan myös vapauttavasta linjauksesta tai pelkistä nuhteista.

Politiikan osalta kannattaa muistaa, millaiseen sotkuun koko hallitus al-Holin kotiutusten suhteen ajautui joulukuussa. Jopa presidentti Sauli Niinistö ihmetteli, miksei asiassa saatu poliittista linjausta.

Niinistön patistelun jälkeen linjaus syntyi, ja ensimmäiset lapset saatiin kotiutettuakin.

Mutta se, että koko hallitus olisi ollut operaatio Korvesta informoitu iltakoulussa, kuten Haavisto on antanut ymmärtää, jää ilmaan roikkumaan.

Edes edellinen pääministeri Antti Rinne (sd) ei ollut asiasta tietoinen, minkä hän sanoi julki Verkkouutisten (4. 2.) haastattelussa.

Haavisto jatkaa ulkoministerinä tutkimusten ajan. Vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon mukaan Haavistolla on hänen luottamuksensa.