Ministerien poissaolo edus­kunnan keskusteluissa harmitti kansan­edustajia – puhemies­neuvosto puuttui peliin - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ministerien poissaolo edus­kunnan keskusteluissa harmitti kansan­edustajia – puhemies­neuvosto puuttui peliin

–Aikataulun suunnittelun kannalta vaikeus on siinä, että koskaan ei etukäteen tiedä, riittääkö varattu aika, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen sanoo.

Julkaistu: 18.2. 22:14

Eduskuntakeskustelujen pituutta on vaikea arvioida etukäteen.

Kansanedustajia on harmittanut, kun ministerit eivät aina ole läsnä myöhään venyvissä lähetekeskusteluissa. Eduskunnan puhemiehistö on nyt puuttunut asiaan.

Puhemiesneuvosto tiedotti tiistai-iltana uudesta menettelytapaohjeesta liittyen ministereiden läsnäoloon täysistunnoissa.

Ohjeen mukaan oletuksena on, että ministeri on esittelemässä lähetekeskustelussa olevan esityksensä. Poikkeuksen muodostavat säädöstekniset ja vaikutuksiltaan vähäiset esitykset.

Jos lähetekeskusteluun on alkuvaiheessa varattu puhemiesneuvoston päättämä maksimiaika eikä keskustelua silti ehditä saada päätökseen, ministerin oletetaan osallistuvan myös myöhemmin täysistunnossa jatkuvaan asian käsittelyyn.

Miksi asiasta piti erikseen tiedottaa?

Puhemies Matti Vanhasen mukaan kansanedustajien tyytymättömyys nousi esiin, kun puhemiesneuvosto käsitteli laajempaa täysistuntotoimintaan liittyvää ohjetta.

– Tuli tämä huoli ja vähän valituksiakin siitä, että illemmalla keskustelussa ministerit eivät ole olleet läsnä, Vanhanen kertoo.

Vanhasen mukaan ajankäyttöongelma liittyy niin sanottuun aikataulutettujen istuntojen menetelmään, joka on ollut käytössä joitain vuosia.

Lähetekeskusteluun tulee usein monta hallituksen esitystä peräkkäin. Jokaisen käsittelyyn varataan tietty aika, puolesta tunnista tuntiin aiheen laajuudesta riippuen.

Aina keskustelua ei ehditä käydä loppuun asti ennalta varatussa ajassa. Silloin sitä jatketaan, kun muut asiat on käsitelty. Silloin ministeri ei aina ole enää paikalla.

Ovatko ministerit sitten alkaneet lipsua? Vanhanen ei ole ollut puhemiehenä niin pitkään, että pystyisi kommentoimaan mahdollisia läsnäolopuutteita edellisen hallituksen aikana.

– Melkein veikkaisin, että on ollut puutteita aikaisemminkin. Aikataulun suunnittelun kannalta vaikeus on siinä, että koskaan ei etukäteen tiedä, riittääkö varattu aika. Se selviää vasta keskustelun kuluessa.

Ministerit ovat saattaneet varata illalle muita menoja jo paljon aikaisemmin, Vanhanen toteaa.

– Tällä halutaan alleviivata sitä, että ministerin tehtävässä eduskunta menee kaiken muun edelle.