Pakkolunastukset puhuttavat – oikeusministeri Henriksson lupaa parantaa maanomistajien oikeusturvaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Pakkolunastukset puhuttavat – oikeusministeri Henriksson lupaa parantaa maanomistajien oikeusturvaa

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan kunnat hankkivat tarvitsemansa raakamaa-alueet pääsääntöisesti vapaaehtoisin kaupoin ja pakkolunastamiseen joudutaan turvautumaan vain hyvin harvoin.

Julkaistu: 18.2. 15:32

Oikeusministeriössä valmistellaan parhaillaan lunastuslain uudistusta.

IS kertoi viikonloppuna, että riihimäkeläinen Inkeri Pirinen, 70, järkyttyi luettuaan lehdestä, että kaupunki aikoo pakkolunastaa puolet hänen omistamistaan maista.

Tiistaina IS kertoi, että porvoolainen Esko Mikander luki lehdestä, että voimalinja tulisi todennäköisesti kulkemaan hänen maidensa kautta.

Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n verkko-omaisuuden hallinnan päällikkö Tuomo Hakkarainen myönsi, että tiedotuksessa tapahtui erehdys.

Oikeusministeriössä valmistellaan parhaillaan lunastuslain uudistusta. Tarkoituksena on turvata maanomistajien asema ja huomioida maan arvonnousu.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoo, että omaisuudensuoja on erittäin keskeinen perusoikeus Suomessa, jota on tärkeä kunnioittaa.

Oikeusministeriön työryhmä esittää lain korvausperusteiden uudistamista, jonka myötä korvaus lunastuksesta tulisi määrätä vähintään niin suureksi, että sillä on mahdollista hankkia paikkakunnalta vastaavan asumishyödyn tarjoava kohde.

Henriksson asettelee sanansa tarkasti kommentoidessaan työryhmän ehdotusta.

– Hallitus on sitoutunut toteuttamaan maanomistajan oikeusturvaa parantavan lunastuslain kokonaisuudistuksen, ja pidän ehdotettua asunto- ja elinkeinotakuusäännöksen laajennusta tärkeänä osana korvausperusteiden tarkistamista. Se, miten tämä vaikuttaa lunastuskorvauksen suuruuteen, riippuu lunastuksen kohteesta, Henriksson viestittää sähköpostilla.

Nykyinen lunastuslaki on vuodelta 1977.

Lunastuslain mukaisen ”lunastustoimituksen suorittaa lunastustoimikunta, johon kuuluu toimitusinsinööri ja kaksi uskottua miestä”.

Oikeusministeriön työryhmä esittää lunastustoimikunnan kokoonpanoa koskevan säännösten tarkistamista siten, ettei uskottujen miesten käyttäminen olisi enää välttämätöntä kaikissa tilanteissa.

Perhevapaauudistuksessa kielenkäyttö on tarkoitus tehdä sukupuolineutraaliksi. Henriksson kertoo luottavansa siihen, että ”käsitteiden ajanmukaisuutta pohditaan tarpeellisessa laajuudessa esitystä viimeisteltäessä”.