Vihreiden kansanedustajan lomakuvasta syntyi sometappelu – Mikko Kärnä sai vihreät kimppuunsa: ”Eikös joku juuri nillittänyt...” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Vihreiden kansanedustajan lomakuvasta syntyi sometappelu – Mikko Kärnä sai vihreät kimppuunsa: ”Eikös joku juuri nillittänyt...”

Mikko Kärnä (kesk) on tarttunut ennenkin vihreiden lomailuun.

Julkaistu: 18.2. 13:44

Mikko Kärnä (kesk) kertoo nostaneensa lomakuvan esille, koska Inka Hopsu (vihr) on vaatinut lentoveroa ja kritisoinut Finnairia saastuttamisesta.

Keskusta ja vihreät ovat ottaneet hallituksessa toistuvasti yhteen ilmastopolitiikassa – vääntöä ovat aiheuttaneet esimerkiksi bensavero, metsähakkuut ja sähköautojen latauspisteitä koskeva laki.

Erityisen ahkerasti vihreitä on härppinyt ärhäkkäänä somekeskustelijana ja tiedottajahirmuna profiloitunut Mikko Kärnä (kesk), joka sai maanantaina vihreät kimppuunsa paheksuttuaan somekanavissaan vihreiden kansanedustajan Inka Hopsun lomailua Alpeilla.

Hopsu julkaisi sunnuntaina Instagram-tilillään kuvan Alpeilta saatetekstillä: ”Hartauselämää, ainakin minulle nämä Alpit. Suuret vuoret, pieni ihminen.”

– Siellä vähän hengähdetään ja pohdiskellaan, kuinka tätä ilmastonmuutosta tulisi torjua. Älkää siis tehkö kuten Hopsu tekee. Tehkää kuten Hopsu sanoo. On tämä ikävää. Miksi vihreät vaikuttajat eivät suosi kotimaata? Kärnä kyseli Twitterissä.

Hopsun tueksi tuli vihreiden kansanedustaja Satu Hassi, joka selitti, että syy Hopsun matkaan on Etyj-parlamentaarikko­valtuuskunnan kokous Wienissä Itävallassa.

Hopsu kertoi Twitterissä yrittävänsä yhdistää työ- ja lomamatkat ja vähentää sitä kautta lentämistä.

– Mutta toki kritiikki on myös ihan paikallaan, Hopsu kirjoitti.

– En ole koskaan onnistunut yhdistämään lomaa ja työmatkaa. Ja viimeksi kun kävin Wienissä, niin eivät ne Alpit ihan kaupungin kainalossa olleet, Kärnä kommentoi.

– Ilmeisen hyvä yhteishenki hallituksessa. Jos tekisitte systeemitason muutoksia, ei tarvitsisi moralisoida toisten tekemisiä, kokoomuksen eduskuntaryhmän ympäristöpoliittinen sihteeri Tuomas Kuoppala kirjoitti.

Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtajan Vilhelm Junnilan (ps) mukaan Hopsu osallistuu täysipainoisesti Etyj-valtuuskunnan tilaisuuksiin ja kokouksiin, joita pidetään Wienissä keskiviikosta perjantaihin. Suurin osa valtuuskunnan jäsenistä lentää Wieniin keskiviikkona.

– Vaikuttaa siltä, että Kärnä on yrittänyt haastaa riitaa, Junnila sanoo.

Inka Hopsun (oik.) lomailusta syntyi somekiista. Vasemmalla Jyrki Kasvi ja keskellä Tiina Elo.

Kärnä viestittää IS:lle nostaneensa Hopsun ”julkisen lomakuvan” esille, koska Hopsu on vaatinut Suomeen lentoveroa ja kritisoinut Finnairia saastuttamisesta. IS ei tavoittanut Hopsua kommentoimaan asiaa.

Hopsu vaati viime viikolla Twitterissä toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja sätti Finnairia ”Suomen toiseksi saastuttavimmaksi yritykseksi”.

Kärnä kertoi itse lentävänsä ”todella aktiivisesti”.

Kärnän mukaan ihmiset saavat lentää mihin haluavat, mutta on erikoista hehkuttaa lentelyä ja lomailua ulkomailla, kun ”puskee itse lentoveroa eteenpäin ja haukkuu Finnairin saastuttamista”.

Helsingin apulaispormestarin Sanna Vesikansan (vihr) erityisavustaja Heikki Sairanen kehotti Twitterissä Kärnää toimittamaan listan paikoista, joissa vihreät saavat lomailla.

– Eikös joku tässä äskettäin juuri nillittänyt vihreiden Lapin matkailusta. Kovasti yritetään olla mieliksi, mutta ei kelpaa, ex-kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr) kommentoi.

Kärnä ihmetteli tammikuussa 2018 Emma Karin (vihr) ja Anni Sinnemäen (vihr) Lapin-lomailua.

Kärnä piti tuolloin kaksinaismoralistisena sitä, että vihreät poliitikot nautiskelevat Lapin hiihtokeskusten palveluista, vaikka vihreiden puoluelehdessä oli paheksuttu Lapin tuntureiden ottamista ”matkanjärjestäjien bisneksen näyttämöksi”.