Presidentti Niinistö lähettää Sotilasaikakauslehdessä terveisiä Nato-jäsenyyden kannattajille: ”Heidän pitäisi havahtua miettimään” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Presidentti Niinistö lähettää Sotilasaikakauslehdessä terveisiä Nato-jäsenyyden kannattajille: ”Heidän pitäisi havahtua miettimään”

Presidentti Sauli Niinistö puhemiehen vastaanottotilaisuudessa eduskunnan valtiosalissa valtiopäivien avajaisissa Helsingissä 5. helmikuuta 2020.

Presidentti Sauli Niinistö puhemiehen vastaanottotilaisuudessa eduskunnan valtiosalissa valtiopäivien avajaisissa Helsingissä 5. helmikuuta 2020.

Julkaistu: 15.2. 11:13

Presidentti Sauli Niinistö puolustaa Sotilasaikakauslehdessä kansanäänestyksen tärkeyttä kysymyksessä Nato-jäsenyydestä.

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö puhuu tuoreessa Upseeriliiton Sotilasaikakauslehden haastattelussa kansanäänestyksen tärkeydestä, mikäli kysymys Nato-jäsenyydestä tulisi Suomessa ajankohtaiseksi.

Natoon ei hänen mukaansa mentäisi vain presidentin ja hallituksen päätöksellä sekä eduskunnan siunauksella, kuten jotkut hänen mukaansa kuvittelevat. Niinistön mukaan näiden tahojen mielestä kansanäänestys vain sotkisi asioita ja antaisi ulkopuolisille vaikutusmahdollisuuksia.

– On ihan turha kuvitella, että eduskunta vain nappia painamalla asian hyväksyisi, vaikka presidentti ja hallitus sitä esittäisi. Tarvitaan perusteellinen käsittely, Niinistö linjaa lehden haastattelussa.

Kansanäänestyksen sivuuttaminen näin perustavanlaatuisessa kysymyksessä saisi hänen mukaansa todennäköisesti osakseen valtavan määrän kritiikkiä. Se saattaisi hänen mukaansa lopulta johtaa jopa jäsenyyden ulkopuolelle jättäytymiseen.

– Perustuslakivaliokunnassa ja eduskunnassa käytäisiin ankara taistelu nimenomaan siitä, miksei kansaa ole kuultu, jos kansanäänestystä ei järjestettäisi. Olipa mahdollinen päätös mikä tahansa, se jakaisi kansaa, ja sitä enemmän, jos kansaa ei ole kuultu. Meillä edelleenkin EU-jäsenyys herättää syviä tuntemuksia.

– Haluaisin vielä sanoa niille, jotka kovasti haluavat Nato-jäsenyyttä, että heidän pitäisi havahtua miettimään, mahtaisiko jäsenyys koskaan toteutua ilman kansanäänestystä.

Muun muassa Iltalehden kyselyssä presidentti Niinistö sai runsaasti kritiikkiä kokoomuksen jäseniltä siitä, ettei hän ole edistänyt Suomen Nato-jäsenyyttä presidenttikausiensa aikana tarpeeksi. Niinistön kotipuolue kokoomus on tunnetusti eduskunnan Nato-myönteisimpiä puolueita.

Presidentti Niinistön oman kannan mukaan Suomen ei tule näissä olosuhteissa liittyä Natoon.

Tuoreimmat osastosta