”Keskusta on rasite hallituksessa”, linjaa hallituskumppani Vasemmistoliiton lehti Kansan Uutiset - Politiikka - Ilta-Sanomat

”Keskusta on rasite hallituksessa”, linjaa hallituskumppani Vasemmistoliiton lehti Kansan Uutiset

Kansan Uutiset syyttää valtiovarainministeriötä toimettomuudesta, ja näkee Katri Kulmunin keskustan säestävän ministeriötä.

Kansan Uutiset syyttää valtiovarainministeriötä toimettomuudesta, ja näkee Katri Kulmunin keskustan säestävän ministeriötä.

Julkaistu: 14.2. 21:42

KU vaatii muita hallituspuolueita ”haastamaan” valtiovarainministeri Katri Kulmunin.

Vasemmistoliiton äänenkannattaja Kansan Uutiset vaatii hallituspuolueita haastamaan istuvan hallituksen istuvan valtiovarainministerin, joka on keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni.

Vasemmistoliitto istuu hallituksessa yhdessä keskustan, vihreiden, rkp:n ja pääministeripuolue sdp:n kanssa.

”Kunpa Suomeen saataisiin joskus valtiovarainministeriksi itsenäinen ja osaava poliitikko. VM:n (valtiovarainministeriö) virkamiesten etäispäätteitä on nähty tarpeeksi”, kirjoittaa pääkirjoituspalstalla toimittaja Kai Hirvasnoro.

Pääkirjoitus on otsikoitu ”Keskusta on rasite hallituksessa”.

Sanna Marinin (sd) hallituksella on eduskunnassa 117 kansanedustajaa takanaan. Keskustan paikkamäärä on 31. Ilman Keskustaa hallitusta tukisi 86 edustajaa eli sillä ei olisi enää parlamentaarista enemmistöä eduskunnassa.

Vasemmistoliiton paikkaluku on 16. Ilman Vasemmistoliittoa hallituksella olisi vielä täpärä enemmistö.

KU käsittelee pääkirjoituksessaan velkaantumista ja kestävyysvajetta, johon on ennen nykyhallitusta ”tarjottu vastaukseksi vain leikkauksia”.

Lehden mielestä ne eivät ole ainoa vaihtoehto, vaikka sen hyväksyminen ”tuntuukin ihmeellisen vaikealta”, vaan lisärahoitusta saisi myös veropohjaa tiivistämällä ja tukkimalla verovälttelyä.

KU syyttää valtiovarainministeriötä toimettomuudesta, ja näkee Kulmunin keskustan säestävän ministeriötä.

”Keskustan vaatimuksesta hallitus jättää käyttämättä mahdollisuuden 400 miljoonan euron lisätulojen hankkimiseen. Sen verran valtio menettää tuloja listaamattomien yhtiöiden perusteettoman osinkoveroedun takia. Oli peräti keskustan kynnyskysymys, että siihen ei puututa”, KU kirjoittaa.

KU panee merkille valtiovarainministeri Kulmunin ilmoituksen, että luonnollisia henkilöitä koskevaa arvonnousuveroa eli niin sanottua maastapoistumisveroa ei viedä eteenpäin. Kulmunin mukaan selvitys riitti täyttämään hallitusohjelman kirjauksen asiasta.

KU pitää ”penseyttä” käsittämättömänä, koska arvonnousuverolla estettäisiin varakkaiden yksityishenkilöiden verovälttelyä ja varmistettaisiin, että myyntivoittoja, lahjoja ja perintöjä verotetaan siellä, missä ne ovat kertyneet.

Kulmunin kanta on haastettava hallituspuolueissa, KU vaatii.

Tuoreimmat osastosta