Talouselämä: Kaiken nähnyt ex-kansliapäällikkö ruoskii hallituksen ennätyssuurta avustajien määrää – ”Naurettava ajatus, että kadulta tullut osaisi ohjata huippuosaajaa”

Pitkän uran TEM:n kansliapäällikkönä tehnyt Erkki Virtanen arvostelee poliittisen avustajakunnan paisumista Talouselämän haastattelussa.

Erkki Virtanen jäi eläkkeelle työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön virasta 45 vuoden virkamiesuran jälkeen vuonna 2015. Kuva on maaliskuulta 2017.

13.2.2020 17:28

Työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö Erkki Virtanen ei säästele sanojaan Talouselämälle antamassaan haastattelussa. Hänen mukaansa Antti Rinteen (sd.) ja nykyisen pääministerin Sanna Marinin (sd.) poliittisen avustajakunnan paisumiselle ei ole pohjaa.

Rinteen hallitus tuplasi avustajien määrän Sipilän hallitukseen verrattuna. Asiaa perusteltiin tuolloin Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella, joka päättyi vuodenvaihteessa. Avustajakuntaa ei kuitenkaan ole vähennetty.

Virtanen tyrmää selityksen.

– Minusta EU-puheenjohtajuusperustelu oli feikki. Haluttiin vain kavereille mukavia töitä, Virtanen kertoo KL:lle.

IS:n tammikuun alkupuolella tekemän selvityksen mukaan Marinin hallituksessa oli kaikkiaan 66 erityisavustajaa ja 15 valtiosihteeriä. Avustajaresurssit oli otettu käyttöön lähes täysimääräisesti käyttöön: resurssit on budjetoitu siten, että valtiosihteereitä on enintään 15 ja erityisavustajia enintään 70.

Erityisavustajia ja valtiosihteereitä oli IS:n valtioneuvoston kanslialta tammikuun alussa saamien tietojen mukaan siis yhteensä 81. Luku on täysin sama kuin Rinteen hallituksen aikana.

Virtanen teki pitkän uran ministeriössä. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2015. Ex-kansliapäällikkö ihmettelee KL:n haastattelussa etenkin erityisavustajien kokemattomuutta: vaikeimpia lakeja valmistelevat asiantuntijat ovat korkeasti koulutettuja, mutta erityisavustajan tausta voi olla mikä tahansa.

Silloin syntyy Virtasen mukaan tilanteita, joissa huippuvirkamiesten työaikaa kuluu yhä enemmän avustajien opastamiseen.

– On naurettava ajatus, että kadulta tullut ihminen osaisi yhtäkkiä ohjata huippuosaajaa, Virtanen kommentoi lehdelle.

Avustajamäärää on kritisoinut muun muassa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Orpo otti asiaan kantaa tammikuun lopulla pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Avustajamäärä on mennyt aivan överiksi. Hallituksella on valtava määrä veronmaksajien rahoilla palkattuja poliittisia työntekijöitä eli epäsuhta opposition ja hallituksen välillä valmistelukyvyssä kasvaa entisestään. Se alkaa mennä kyseenalaiselle rajalle, Orpo kritisoi tuolloin.

Orpo korosti, että avustajamäärää kohtaan suunnatussa kritiikissä ei ole kyse populismista, vaan realismista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?