Paavo Väyrynen perustaa ruotsinkielisen paikallisyhdistyksen – ruotsinkielinen piiri väläyttelee Väyryselle paikkaa puoluehallituksessa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Paavo Väyrynen perustaa ruotsinkielisen paikallisyhdistyksen – ruotsinkielinen piiri väläyttelee Väyryselle paikkaa puoluehallituksessa

Väyrysen puolesta liputtava ruotsinkielinen piiri on riitautunut keskustan kanssa.

Paavo Väyrynen liittyy ruotsinkielisen paikallisosaston jäseneksi ja ryhtyy perustamaan ruotsinkielisen piirin jäsenenä osastoa Helsinkiin. Väyrynen uskoo voivansa tätä kautta ”tukea tehokkaimmin puolueen uutta nousua”.­

4.2.2020 15:40

Keskustaan palaava Paavo Väyrynen aikoo perustaa Helsinkiin ruotsinkielisen paikallisosaston.

Kun helsinkiläistä osastoa ei vielä ole, Väyrynen liittyy aluksi Maalahdenseudun Keskusta ry:n (Centern i Malaxnejden rf) jäseneksi.

– Keskustalla on ollut pääkaupunkiseudulla runsaasti ruotsinkielisiä kannattajia. Heille on tarjottava mahdollisuus osallistua puolueen toimintaan omalla äidinkielellään. Aion osallistua muutoinkin ruotsinkieliseen toimintaan, Väyrynen ilmoittaa blogissaan.

Keskustan ruotsinkielinen piiri väläyttää jo Väyryselle paikkaa keskustan puoluehallituksessa.

– Puoluehallitus on erittäin tärkeä, mutta se on muuttunut ompeluseuraksi, aivan hampaattomaksi. Paavon kannattajat ovat lähteneet perussuomalaisiin, ne pitää saada sieltä takaisin, ruotsinkielistä piiriä puoluehallituksessa tällä hetkellä edustava Peter Albäck sanoo.

Ruotsinkielinen piiri on riitautunut pahasti puolueen kanssa. Riita sai Albäckin mukaan alkunsa, kun piiri tuki Väyrystä keskustan presidentinvaaliehdokkaaksi. Ruotsinkielinen piiri ei ole saanut keskustalta lainkaan puoluetukea vuodesta 2018 lähtien.

Keskustan puoluesihteerin Riikka Pirkkalaisen mukaan puoluetuen jäädyttäminen ei liity linjariitoihin, vaan siihen, ettei piiri ole täyttänyt valtionavustuksen ehtoja.

– Puolueen ja ruotsinkielisen piirin välinen tilanne on epäselvä. He eivät ole toimittaneet meille esimerkiksi tilinpäätösasiakirjoja. Sinänsä kaksikielistä toimintaa tuemme edelleen, mutta olemme tukeneet suoraan paikallisyhdistyksiä.

Väyrysen mahdolliseen puoluehallituspaikkaan Pirkkalainen ei ota kantaa.

– Suhtaudun häneen samalla tavalla kuin kaikkiin mahdollisiin jäsenyyttä hakeviin henkilöihin, en ole analysoinut hänen polkuaan.

Ruotsinkielisen piirin puoluehallituspaikasta tehdään päätös syksyllä, joten Väyrynen pääsisi puoluehallitukseen vasta ensi vuoden alusta. Keskustan puoluevaltuusto päättää puoluehallituspaikoista piirien esitysten pohjalta.

– Pääsääntöisesti mennään piirien esitysten mukaisesti, mutta meillä on sukupuolisäännökset, naisia ja miehiä pitää olla puoluehallituksessa vähintään 40 prosenttia, joten puoluevaltuusto joutuu joskus poikkeamaan esityksistä, Pirkkalainen sanoo.

Albäckin mukaan Väyrysen kanssa on puhuttu myös ruotsinkielisen piirin puheenjohtajuudesta.

– Siinä olisi erinomaisia vaikutusmahdollisuuksia Paavolle Ruotsissa ja Pohjoismaissa, koska hän puhuu hyvin ruotsia.

Paikka puoluehallituksessa ja piirin johdossa kielisi siitä, ettei Väyrynen tyydy olemaan keskustassa vain rivijäsen, kuten keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni viestitti maanantaina.

– Keskustalla on lähes satatuhatta jäsentä, ja hän on sitten yksi niistä jäsenistä, Kulmuni kommentoi.

Kello 17.23: Lisätty juttuun keskustan puoluesihteerin Riikka Pirkkalaisen kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?