Hallituksen ilmastokokouksen eväät jäivät laihoiksi – seminaaria edelsi keskustan ja vihreiden vääntö bensaverosta ja hiilinieluista - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallituksen ilmastokokouksen eväät jäivät laihoiksi – seminaaria edelsi keskustan ja vihreiden vääntö bensaverosta ja hiilinieluista

Ilmastokokouksen tiedotustilaisuudessa oli paikalla yhteensä kymmenen ministeriä, joista kahdeksan oli naisia. Kuvassa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr), pääministeri Sanna Marin (sd), valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) ja opetusministeri Li Andersson (vas).

Ilmastokokouksen tiedotustilaisuudessa oli paikalla yhteensä kymmenen ministeriä, joista kahdeksan oli naisia. Kuvassa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr), pääministeri Sanna Marin (sd), valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) ja opetusministeri Li Andersson (vas).

Julkaistu: 3.2. 20:09

Keskustalaiset ottivat sulan hattuunsa siitä, ettei polttoaineverotusta kiristetty.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus on linjannut, että Suomesta tehdään maailman ensimmäinen hiilineutraali ja fossiilivapaa hyvinvointivaltio.

Kunnianhimoisista tavoitteista ja ylevistä sanoista huolimatta ilmastotoimien jalkauttaminen käytännön tasolle on edennyt verkkaisesti, eikä maanantaina pidetystä ilmastoseminaaristakaan tullut suurta historiallista merkkipaalua ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Hallitus päätti Itä-Helsingissä sijaitsevassa retrohenkisessä hotelli Rantapuistossa tiekartasta, joka asettaa sektorikohtaiset päästövähennystavoitteet, mutta varsinaisia päätöksiä ei juuri tehty.

Marin odotetusti ilmoitti, että hallitus valmistelee kevään kehysriiheen mennessä ilmastorahaston, jonka pohjana on valtion kehitysyhtiö Vaken yli kahden miljardin euron pääoma.

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti, että teollisuuden sähkövero lasketaan hallitusohjelman mukaisesti EU:n minimitasolle. Samalla poistuu ”yksi suurimmista yritystuista”, energiaveron leikkuri. Muutoksella pyritään vauhdittamaan yhteiskunnan sähköistymistä.

Kokouksen saldoon ilmaisivat pettymyksensä niin Suomen luonnonsuojeluliitto kuin kokoomuksen ympäristövaliokunnan jäsenetkin – luonnonsuojeluliiton kritiikki kohdistui muun muassa siihen, että toimet turpeen verotuista luopumiseksi lykkääntyivät.

Seminaaria valmisteltiin joulukuusta lähtien.

IS:n tietojen mukaan kokouksen alla käytiin kovaa vääntöä bensaverosta ja hiilinieluista: vihreät halusi sitovia tavoitteita hiilinieluille ja lisäkiristyksiä polttoaineveroon. Keskustalle tämä ei käynyt.

– Bensaveron korotuksia keskusta ei olisi hyväksynyt, jos niitä olisi joku esittänyt. Mitä tulee hiilinieluihin, kokonaisnettonielutavoitetta ei ole, koska nielut muuttuvat koko ajan, on tavoite siitä, että hiilinieluja vahvistetaan, valtiovarainministeri Kulmuni kommentoi.

IS:n tietojen mukaan keskustassa koettiin, että vihreät latasi ilmastokokouksen odotusarvon liian korkealle.

– Kyse on hallituksen normaalin työskentelyn ulkopuolisesta seminaarista. Ei hallituksessa tehdä päätöksiä näin, eikä hallitusohjelman ulkopuolelta oteta uusia keinoja, keskustalähteistä kommentoitiin.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen mainosti tiedotteessaan, että päätöksillä ei hankaloiteta kohtuuttomasti ihmisten arkea. Keskustalle sopiikin hyvin, ettei hallitus etene liian nopeasti ilmastotoimissaan.

Mikko Kärnä (kesk) iloitsi saaneensa tahtonsa läpi, kun polttoaineverotukseen ei tule uusia korotuksia, lihavero ei etene eikä lentoveroa tule.

Hiilinieluja vahvistetaan metsien kasvua lisäämällä, mitä keskustassa pidetään ”oikein hyvänä kirjauksena”.

Turpeelle etsitään uusia käyttömuotoja työryhmässä, ja turpeen verokohtelua tarkastellaan keväällä energiaverouudistuksen yhteydessä.

Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ei suostunut myöntämään, että kokouksen lopputulos olisi ollut pettymys.

– Saavutimme sen, mitä lähdimme hakemaan. Iso haarukka päästövähennystoimenpiteistä on selkeä. Kokouksen suuri ajatus oli lähteä kuromaan umpeen päästö- ja päätöskuilua, Ohisalo muotoili.

Ohisalo ja opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson huomauttivat, että ilmastokokous järjestettiin Suomen ilmastopaneelin asettaman paineen vuoksi.

Ilmastopaneelin mukaan päästövähennyksiä tullaan tarvitsemaan 35 miljoonan hiilidioksiditonnin edestä, kun tähän mennessä hallitus on tehnyt päätöksiä 16 miljoonan hiilidioksiditonnin edestä.

– Olemme päässeet varovaiseen alkuun. Tästä eteenpäin kaikkien tulevien hallitusten on myös tehtävä paljon, Ohisalo sanoi ja puhui ”kansan suuren enemmistön” huolesta.

Hallituksen tavoitteena on tehdä Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

Isoja veropäätöksiä on odotettavissa vasta kevään kehysriihessä. Hallitus aikoo muun muassa kiristää lämmityspolttoaineiden verotusta 100 miljoonalla eurolla.

Tuoreimmat osastosta