Hallitus perustaa ilmastorahaston – tarkoitus ohjata satoja miljoonia euroja erilaisiin ilmastotoimiin

Johtajaviisikon mukaan tavoite hiilineutraaliudesta on sekä mahdollinen että mahdollisuus.

Oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (vas.), sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo, pääministeri Sanna Marin (sd), valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson hallituksen johtoviisikon tiedotustilaisuudessa maanantaina.

3.2.2020 17:23 | Päivitetty 3.2.2020 19:53

Hallitus on päättänyt perustaa ilmastorahaston, kertoi pääministeri Sanna Marin (sd). Linjaukset valmistellaan kevään kehysriiheen mennessä.

Rahasto perustetaan Valtion kehitysyhtiön Vaken yhteyteen. Vaken pääoman suuruus on yli kaksi miljardia euroa, ja tarkoituksena on käyttää tuottoja, joita tällä pääomalla on.

– Meidän arviomme on se, että tässä puhutaan sadoista miljoonista euroista tällä vaalikaudella, Marin sanoi hallituksen ilmastokokouksen tiedotustilaisuudessa.

Tätä rahaa käytetään Marinin mukaan ilmastonmuutoksen torjumiseen, digitalisaation edistämiseen ja teollisuuden vähähiilisyyden tukemiseen.

Hallitus päätti myös alentaa teollisuuden sähköveroa EU:n minimiin asteittain 2021 alkaen.

– Ratkaisu tukee teollisuuden sähköistymistä ja luo ennustettavuutta yrityksille, sanoi valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk).

Hallitus ja hallituspuolueiden kansanedustajat kokoontuivat maanantaina ilmastokokoukseen, jossa päätettiin tiekartasta eli toimista ja aikataulusta, jolla hiilineutraalisuus saavutetaan.

– Tänään julkistettu tiekartta ei ole mikään ratkaisu tämän ison haasteen edessä. Sen sijaan me olemme nyt päässeet varovaiseen alkuun siinä työssä, sanoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr).

Kulmuni: Ilmastotyö voi vahvistaa kilpailukykyä

Suomen ilmastopaneeli arvioi lokakuussa, että Suomen on mahdollista saavuttaa tavoitteensa hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä, mutta se tarkoittaa ilmastotoimien kiristämistä ja nopeuttamista. Ilmastopaneelin mukaan ilmastotavoitteen saavuttamiseksi päästöjä on vähennettävä noin 35 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, mutta tarvittavista päästövähennyksistä on sovittu vasta noin 16 miljoonan hiilidioksiditonnin edestä. Maanantaina hallitus sanoi tavoittelevansa ilmastotyöllään vielä noin 17–25 miljoonan hiilidioksiditonnin vähennystä.

– Lisäksi tavoittelemme hiilinielun vahvistumista kolmella miljoonalla tonnilla, Marin sanoi.

Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että hiilidioksidipäästöjä tuotetaan vain sen verran kuin niitä pystytään sitomaan. Esimerkiksi metsät ja maaperä sitovat hiiltä.

Hallituspuolueiden puheenjohtajaviisikko painotti, että hallituksen tavoite hiilineutraaliudesta on "sekä mahdollinen että mahdollisuus", koska suomalaiset ilmastoratkaisut tarjoavat mahdollisuuden maailmanlaajuisen mittakaavan liiketoiminnalle.

Kulmuni huomautti, että työllisyyden ja ilmastotoimien välillä on yhteys. Hänen mukaansa ilmastotyö voi vahvistaa teollisuuden kilpailukykyä, avata vientimarkkinoita ja tuoda työtä koko Suomeen.

Hallitus kiristi päästövähennystavoitteet eri sektoreille eli nosti tasoa, mihin pitäisi päästä vaalikauden aikana.

Turpeen käytöstä ei päätöstä

Turpeen käytöstä ei vielä tehty päätöksiä, vaan hallitus perusti turvetyöryhmän, joka aloittaa työnsä maaliskuussa. Ryhmä selvittää, miten turpeen käyttö suuntautuu polton sijasta korkeamman jalostusasteen innovatiivisiin tuotteisiin, kun energiakäyttö vähintään puolittuu 2030 mennessä.

– Itse asiassa hallituksesta riippumattomista syistä tilanne on muuttunut, ja turpeen energiakäyttöhän tulee vähenemään nopeammin kuin hallitus on linjannut, ihan Vapon omien ilmoitusten mukaan päästöoikeuksien hinnasta johtuen, Kulmuni sanoi.

Hallitusohjelmassa on pitkä lista ilmastotoimia, ja aiheen parissa työskennellään jo useissa ministeriöissä. Konkreettiset päätökset ovat kuitenkin antaneet odotuttaa. Maanantaina saatiin muutama konkreettinen toimi.

Ilmastokokous jatkuu tiistaina, jolloin hallitus käy kansanedustajille läpi, missä vaiheessa työllisyyden edistämisessä mennään. Uutisia tiistain kokouksesta ei ole luvassa.

Korjattu klo 17.46: Aiemmin jutussa kerrottin virheellisesti, että rahasto perustettaisiin kehysriiheen mennessä. Kehysriiheen mennessä valmistellaan kuitenkin linjaukset rahastosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?