Jussi Halla-aho: ”Juuri kukaan ei halua kokoomuksen kanssa hallitukseen”

Yhteistyö perussuomalaisten kanssa aiheuttaa kipuilua kokoomuksessa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoittaa Facebookissa, että puolue suhtautuu nihkeästi hallitusyhteistyöhön kokoomuksen kanssa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei innostu hallitusyhteistyöstä kokoomuksen kanssa

2.2.2020 21:13

Viikonloppuna julkisuudessa on käyty keskustelua oppositiopuolueiden kokoomuksen ja perussuomalaisten mahdollisuuksista yhteistyöhön. Kokoomuksen Wille Rydmanin mielestä hallitusyhteistyölle ei ole esteitä. Sen sijaan esimerkiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) linjaa, että kokoomuksen tulisi tehdä selkeä pesäero perussuomalaisiin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ottaa keskusteluun kärkevästi kantaa Facebook-sivuillaan. Hänen mielestään kokoomus yliarvioi houkuttelevuutensa hallituskumppanina. Halla-ahon mukaan puolue teki virheen jo eduskuntavaalien jälkeen ja uskoi voivansa kilpailuttaa sdp:tä ja keskustaa ja käyttää perussuomalaisia vauhdittajana.

–  Lopputulos tuli suurena yllätyksenä kokoomukselle mutta tuskin monellekaan muulle. Tosiasia on, että juuri kukaan ei halua kokoomuksen kanssa hallitukseen, Halla-aho kirjoittaa.

Halla-ahon mukaan yhteistyötä vaikeuttaa perussuomalaisissa sekä ideologiset eroavaisuudet että vähäinen luottamus kokoomuksen nykyiseen johtoon. Epäluottamusta on puheenjohtajan mukaan aiheuttanut vuosien 2015–2017 kokemukset hallituksessa sekä kesän 2017 ”suhmurointi ja vehkeily”.

Kesällä 2017 Juha Sipilän keskusta ja Petteri Orpon johtama kokoomus eivät jatkaneet hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa. Sen sijaan hallituskumppaniksi tulivat perussuomalaisista irtautuneet siniset.

Perussuomalaisten kannatus on noussut hurjaa vauhtia eduskuntavaalien jälkeen. Tammikuun alussa puolueen kannatus oli Ylen mittauksessa peräti 24,3 prosenttia. Kokoomus tuli mittauksessa perässä toiseksi suurimpana puolueena 19,3 prosentin kannatuksella.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Juho Rahkosen mukaan perussuomalaiset ovat imeneet kannatusta eniten nukkuvien joukosta, mutta myös merkittävissä määrin Sdp:stä.

Uudempana ilmiönä kokoomuksesta on valunut kannatusta perussuomalaisiin. Rahkonen puhuu ”maakuntien rotariäijistä” ja ”konservatiivisista kaappipersuista”. Jonkin verran kannatusta on tullut myös keskustasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?