3 muotoseikkaa pani ulkoministeriön kuukausia kestäneen viestintäjohtajan haun uusiksi – oikeuskansleri puuttui vääränlaiseen hakuilmoitukseen - Politiikka - Ilta-Sanomat

3 muotoseikkaa pani ulkoministeriön kuukausia kestäneen viestintäjohtajan haun uusiksi – oikeuskansleri puuttui vääränlaiseen hakuilmoitukseen

Ulkoministeriön rakennus Helsingin Katajanokalla 10. joulukuuta 2019.

Julkaistu: 1.2. 17:59

"Siinä ei voi säveltää yhtään", henkilöstöyksikön päällikkö toteaa hakuilmoituksen kirjoittamisesta.

Ulkoministeriön viestintäjohtajan hakuprosessi pannaan uusiksi kaikkiaan kolmen muotoseikan vuoksi, kerrotaan ulkoministeriön henkilöstöyksiköstä STT:lle.

Ilmoituksessa, jolla haettiin ministeriölle uutta viestintäjohtajaa, oli kolme muotovirhettä. Sen vuoksi joudutaan järjestämään uusi haku, vaikka kuukausia kestänyt hakuprosessi oli jo aivan viime metreillä.

Muotovirheisiin puuttui oikeuskansleri.

Ilmoitus viestintäjohtajan hausta julkaistiin syyskuun alussa valtioneuvoston sivuilla. Ilmoituksessa kuvaillaan normaaliin tapaan tehtävää sekä hakijalta odotettavia taitoja ja ilmoitetaan esimerkiksi palkka (9 144 euroa kuukaudessa).

Lisäksi luetellaan säädetyt kelpoisuusvaatimukset. Tästä listasta puuttui kaikkiaan kolme kohtaa, kertoo ulkoministeriön henkilöstöyksikön päällikkö Jyri Järviaho STT:lle. Jo eilen ulkoministeriö kertoi yhdestä muotovirheestä, mutta nyt Järviaho kertoo, että virheitä oli kaikkiaan kolme.

Englannin kielitaito oli väärällä rivillä

Ensinnäkin ilmoituksessa kelpoisuusvaatimukseksi oli laitettu "perehtyneisyys virkaan kuuluviin tehtäviin", vaikka olisi pitänyt lukea "tehtävän edellyttämä monipuolinen kokemus".

Äkkiseltään voisi ajatella, ettei näillä ole juuri eroa. Tarkka muotoilu tulee kuitenkin asetuksesta, jossa säädetään muun muassa ulkoministeriön virkojen kelpoisuusvaatimuksista.

– Se pitäisi kirjoittaa tismalleen niin kuin asetuksessa lukee. Siinä ei voi säveltää yhtään, Järviaho sanoo.

Toisekseen viran hoitamiseen tarvittava kielitaito, eli käytännössä englanti, oli hakemuksessa väärällä rivillä. Se olisi pitänyt olla kelpoisuusvaatimuksissa, mutta se oli kohdassa "Työssä tarvittava kielitaito".

Kolmanneksi kelpoisuusvaatimuksista puuttui johtamiskokemus. Hakuilmoituksessa viestintäjohtajalta edellytetään vain käytännössä osoitettua johtamistaitoa. Asetuksen mukaan ulkoministeriön viestintäjohtajalla pitää olla molempia.

Johtamiskokemuksella ja -taidolla on eroa, Järviaho kertoo. Johtamistaitoa voi olla johtamiskokemuksen lisäksi esimerkiksi johtamisopinnoista.

Vanhat hakemukset pääsevät todennäköisesti mukaan

Puutteista huomautti perjantaina oikeuskansleri, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa nimitysesityksien tarkastaminen.

– Se oli kyllä yllätys, Järviaho sanoo.

Käytännössä tehtävään esitettävä henkilö oli siis jo Järviahon mukaan "aika pitkälti" tiedossa. Järviaho ei halunnut kommentoida sitä, oliko kärkihakijalle jo ilmoitettu hänen esittämisestään tehtävään.

Ensi viikolla käynnistellään uutta hakuprosessia.

Ulkoministeriön henkilöstöjohtaja Pirjo Tulokas arvioi STT:lle eilen, että jos kaikki menee oikein hyvin, uusi rekrytointikierros vie puolestatoista kahteen kuukautta.

Järviaho arvioi, että todennäköisesti hakijoille ilmoitetaan, että jo hakuun osallistuneiden hakemukset voidaan ottaa huomioon uudellakin kierroksella. Asia selviää kuitenkin tarkemmin alkuviikosta.

Alkuperäisessä haussa ministeriön viestintäjohtajaksi haki 34 ihmistä. Hakijoiden joukossa oli muun muassa presidentti Sauli Niinistön entinen viestintäpäällikkö ja nykyinen Ylen A-studion juontaja Katri Makkonen ja Ylen Journalismin akatemian päällikkö Elina Ravantti. Myös muun muassa Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Laura Saarikoski sekä Puolustusvoimien viestintäpäällikkö Max Arhippainen hakivat tehtävää.