Suomalaiset kantavat IS-kyselyn mukaan eniten huolta ilmastosta – Taloustutkimuksen Rahkonen: ”Uusi maailmantuskan aikakausi”

30 prosenttia vastaajista nosti ilmaston kolmen suurimman huolenaiheensa joukkoon. 29 prosenttia vastaajista kantoi suurta huolta työllisyydestä.

Helsinkiläinen Anita Mikkonen on huolissaan yhteiskunnassa lisääntyneestä eriarvoisuudesta. Mikkosen poika, lukiota käyvä Ohto Sysilä, 16, on huolissaan ilmastoasioista. – On outoa, että tähän aikaan vuodesta ei ole lunta, ja voi pelata korista ulkona, Sysilä sanoi.

27.1.2020 6:14

Ilmastosta on tullut suomalaisten suurin huolenaihe, käy ilmi Ilta-Sanomien Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi 1004 henkilöä.

Vastaajia pyydettiin nimeämään 1–3 asiaa, joihin poliitikkojen pitäisi aivan erityisesti vaikuttaa, jotta ne muuttuisivat paremmiksi.

30 prosenttia vastaajista nosti ilmaston, ilmastonmuutoksen ja ympäristöasiat kolmen suurimman huolenaiheensa joukkoon.

Ilmasto huolettaa enemmän naisia kuin miehiä: 37 prosenttia naisista mainitsi ilmaston, ilmastonmuutoksen ja ympäristöasiat suurimmista huolenaiheista kysyttäessä, kun miesten kohdalla vastaava luku oli 24 prosenttia.

Tulos on linjassa IS:n viime huhtikuussa teettämän tutkimuksen kanssa, jossa ilmasto nostettiin eduskuntavaalien kärkiteemaksi.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen katsoo, että huoli ilmastosta nousi ryminällä esiin lokakuussa 2018 julkaistun IPCC:n raportin jälkeen. Ennen sitä ilmasto lähes loisti poissaolollaan huolenaiheita kartoittavissa kyselyissä.

IPCC:n raportin keskeinen sisältö oli, että maapallon lämpeneminen pitäisi pysäyttää 1,5 asteeseen.

– Yhteiskunnallisessa ilmapiirissä tapahtui syksyllä 2018 merkittävä käänne, alkoi uusi maailmantuskan aikakausi. Vuodet 2007–2008 olivat samanlainen historiallinen vedenjakaja, kun tuli iPhone, sosiaalinen media ja finanssikriisi, Rahkonen analysoi.

Janne Jauhiainen on huomannut, että suomalaisilta puuttuu yhteishenki. ”Tuntuu, ettei tehdä yhdessä eikä siten luoteta tulevaisuuteenkaan yhdessä”, hän pohti. Jauhiainen vietti sunnuntaipäivää Töölönlahdella 7-vuotiaan Iina-tyttärensä kanssa.

Eniten huolta ilmastosta kantavat 15–24-vuotiaat. Rahkonen arvioi, että ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin vaikutus näkyy tuloksissa.

Perussuomalaiset ovat arvostelleet ”suuruudenhulluja ilmastotoimia”, mutta ilmastohuolta tunnetaan perussuomalaistenkin keskuudessa: 17 prosenttia perussuomalaisten kannattajista nimesi ilmaston suurimpien huolenaiheidensa joukkoon.

Rahkonen huomauttaa, että tutkimuksessa kyseltiin yleisesti huolenaiheita, eikä siihen tarvinnut ottaa kantaa, millä keinoilla ilmastonmuutosta tulisi torjua.

Kun vastaavanlainen kysely tehtiin kymmenen vuotta sitten, suomalaisten ylivoimaisesti suurin huolenaihe oli työllisyys.

Työllisyys nousi näkyvästi esiin myös Taloustutkimuksen tuoreessa tutkimuksessa: 29 prosenttia vastaajista nimesi työllisyyden ja työttömyyden päähuolenaiheita kysyttäessä.

Eniten huolta työllisyydestä tunnetaan 50–64-vuotiaiden keskuudessa ja vähiten 25–34-vuotiaiden keskuudessa.

– Aikaisemmin varsinkin suurilla ikäluokilla oli lähes uskonnollisväritteinen suhtautuminen työhön, nykyisin otetaan paljon rennommin tai ainakin yritetään ottaa rennosti, Rahkonen vertailee.

Eeva Holtari (vas.) nosti suurimmaksi yksittäiseksi huolenaiheekseen suomalaisten työttömyyden. Sisar Liisa Holtari kertoi pohtineensa myös ilmastoasioita, vanhustenhoitoon liittyviä ongelmia sekä EU:ta. Molemmat toivoivat, että etenkin ilmastoasioiden eteen tehtäisiin konkreettisia toimia.

Jaetulla kolmannella tilalla huolenaiheita kysyttäessä olivat vanhustenhuolto ja terveydenhuolto: 18 prosenttia vastaajista penää poliitikoilta pikaisia toimia vanhustenhuollon, sosiaaliturvan, terveydenhuollon ja mielenterveyspalveluiden eteen.

Eriarvoistumisen, syrjäytymisen ja tuloerot mainitsi 14 prosenttia vastaajista. Vastaavasti 14 prosenttia oli huolissaan taloudesta, verotuksesta ja velkaantumisesta.

Maahanmuuton ja pakolaispolitiikan mainitsi 13 prosenttia vastaajista. Ylen Taloustutkimuksella heti pakolaiskriisin jälkimainingeissa maaliskuussa 2016 teettämässä tutkimuksessa hallitsematon maahanmuutto nousi suomalaisten toiseksi suurimmaksi huolenaiheeksi.

– Maahanmuuton merkitys näyttää laskeneen, pelkästään sillä teemalla ei kauhean pitkälle pääse. Se korostuu perussuomalaisten kannattajilla, mutta työllisyys nousee perussuomalaisillakin tärkeämmäksi, Rahkonen huomioi.

22 prosenttia vastauksista ei osunut mihinkään tyypittelyyn, vaan oli Rahkosen mukaan ”sillisalaattia”. Näissä avoimissa vastauksissa oltiin huolissaan muun muassa tieteen halveksunnasta, syntyvyyden vähenemisestä, huumeista ja sähkön hinnasta.

Tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Naiset tuntevat eniten huolta ilmastosta, miehet työllisyydestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?