Näin Marinilta, Kulmunilta, Ohisalolta, Anderssonilta ja Henrikssonilta sujuu englanti – professori nimesi parhaat puhujat - Politiikka - Ilta-Sanomat

Näin Marinilta, Kulmunilta, Ohisalolta, Anderssonilta ja Henrikssonilta sujuu englanti – professori nimesi parhaat puhujat

Nyt voit kuunnella itse, kuinka ministereiltä sujuu englannin puhuminen.

Li Andersson (vas.), Katri Kulmuni, Sanna Marin, Anna-Maja Henriksson sekä Maria Ohisalo.

25.1.2020 7:16

Suomen hallitus on pääministeri Sanna Marinin johdolla päässyt paistattelemaan kansainvälisissä parrasvaloissa.

Maailmalla on hämmästelty muun muassa sitä, että hallituksen johtohahmot ovat kaikki naispuolisia. Esimerkiksi yhdysvaltalainen uutissatiiri vertasi joulukuussa hallitusta Wonder Womaniin.

Vaan ovat ministerit kohauttaneet kotimaassakin – viimeksi kielitaidoillaan. Helsingin Sanomat kertoi eilen, kuinka Katri Kulmunin (kesk) brittiaksentti hurmasi sosiaalisessa mediassa. Twitterissä äimisteltiin, kuinka brittiläiseltä Kulmunin puhe kuulostaa.

Erinomaisia ”joka ainoa”

Entä miten on viisikon muiden jäsenten laita? Kalpenevatko nämä Kulmunin suvereenin suorituksen vieressä?

Helsingin yliopiston englannin kielen professori Anna Maurasen mukaan eivät.

– Ovatpa erinomaisia joka ainoa! Mauranen hämmästelee Ilta-Sanomille.

Mauranen arvioi viisikon kielitaitoa alla olevien videoiden perusteella.

– Jokaisella on hyvä, sujuva puhetapa ja edustava kansainvälinen aksentti. Kaikkien ääntämys ja yleinen kielitaito ovat korkeatasoisia, vaikka lähes jokaisella oli puheessaan jokunen vähäpätöinen muotovirhe ja s-äänteet yleisesti suomalaisvaikutteisia. Tällaisista ministeristä maailmalla saa myös suomalainen koulutusjärjestelmä olla ylpeä.

Parhaat puhujat?

Kun Mauraselta sitten kysyy parasta puhujaa, nimeää hän heti ensimmäiseksi Li Anderssonin. Hän kuitenkin toteaa, että Maria Ohisalo on Anderssonin kanssa samalla viivalla.

– Erot ovat joka tapauksessa jokseenkin mitättömiä. Tarkempi erottelu vaatisi useamman otoksen.

Pyysimme professoria antamaan lyhyet kommentit jokaisesta ministeristä.

Li Andersson (vas), opetusministeri

– Luonteva ja sujuva, erinomainen kansainvälinen aksentti, josta voi olla vaikea päätellä puhujan alkuperää. Sanavarasto tuntuu olevan vaivattomasti hallussa ja puheen rytmitys erityisen onnistunutta.

Maria Ohisalo (vihr), sisäministeri

– Varma ja luonteva kielitaito, idiomaattinen kielenkäyttö ja erittäin hyvä kansainvälinen aksentti, jossa on amerikkalaisvaikutteisuutta. Kaikkiaan myös vahvan tuntuinen sanavarasto ja rakenteellisesti monipuolinen ja virheetön suoritus.

Katri Kulmuni (kesk), valtiovarainministeri

– Nopea ja selkeä puhetapa, hyvin rytmitetty. Hyvä aksentti. Aiheeseen liittyvä sanasto hyvin hallussa ja puhe helpon tuntuista ja sujuvaa.

Sanna Marin (sd), pääministeri

– Amerikkalaisvoittoinen aksentti ja nopea, mutta selkeä puhetapa. Aavistuksen verran sanojen hakemista ja jokunen vähäpätöinen muotovirhe. Toimiva, hyvä kielitaito.

Anna-Maja Henriksson (rkp), oikeusministeri

– Sujuva ja rauhallinen puhetapa sekä hyvä ääntämys. Ehkä hieman yllättäen aavistuksen suomalaisempi aksentti kuin toisilla, mutta lauserakenteet tarkempia ja jokseenkin moitteettomia. Sanasto vaikuttaa olevan hyvin hallussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?