Valtakunnansyyttäjä pyytänyt lupaa asettaa perussuomalaisten kansanedustaja Mäenpää syytteeseen

Syynä on puheenvuoro, jossa Juha Mäenpää vertasi turvapaikanhakijoita vieraslajeihin.

Juha Mäenpää perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Ilmajoella huhtikuussa.

23.1.2020 13:07 | Päivitetty 23.1.2020 14:42

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta suostumusta saada asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää (ps) syytteeseen. Syynä on puheenvuoro, jonka Mäenpää käytti eduskunnan täysistunnossa kesäkuun 12. päivä.

Mäenpää vertasi puheenvuorossaan islamilaisia turvapaikanhakijoita torjuttaviin eli haitallisiin vieraslajeihin.

Puheenvuorosta tehtiin Helsingin poliisille neljä rikosilmoitusta. Asiassa on toimitettu esitutkinta, ja poliisin mukaan asiassa on syytä epäillä edustaja Mäenpään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa vakiintuneiden arvokäsitysten perusteella ilmaisua, jossa ihmisryhmiä verrataan kasveihin tai eläimiin, on pidettävä epäasiallisena, halventavana ja loukkaavana. Lausumat ovat kyseisiä ihmisryhmiä syrjiviä ja loukkaavat niihin kuuluvien ihmisten yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, Toiviainen kirjoittaa pyynnössään.

– Lisäksi ne ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja mahdollisesti jopa vihaa niiden kohteena olevia, syrjinnältä suojattuja ihmisryhmiä kohtaan.

Perustuslain 30. pykälän mukaan kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden vuoksi, ellei eduskunta ole suostunut siihen vähintään viiden kuudesosan enemmistöllä.

Vaikka eduskunta antaisi suostumuksensa syytteen nostamiseen, Mäenpäätä ei välttämättä asetettaisi syytteeseen.

Juttua on täydennetty klo 13.:37.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?