Arvostettu Time-lehti haastatteli Sanna Marinia – pääministeri nosti hallituksen naisviisikon eduksi saunan

Sanna Marin ei halunnut poseerata kuvaajan toiveiden mukaisessa asennossa.

Pääministeri Sanna Marin vuosi käynnistyi valtiovierailulla Viroon ja sitä Ruotsiin. Tällä viikolla hän osallistuu Sveitsin Davosissa Maailman talousfoorumiin.

20.1.2020 12:53

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoo arvostetun amerikkalaisen aikakauslehden haastattelussa kansainvälisen huomion teettävän hänellä lisää työtä. Time-lehti haastatteli Marinia Davosin Maailman talousfoorumiin liittyvään erikoisnumeroonsa. Marin osallistuu Maailman talousfoorumiin keskiviikosta perjantaihin Sveitsissä.

– Se teettää enemmän työtä. Tietenkin se on myös hieno mahdollisuus Suomelle esitellä itseään, ja olen siitä kiitollinen. Mutta ajattelen, että on helpompaa, jos keskitytään asioihin, eikä ihmiseen, Marin sanoo saamastaan kansainvälisestä huomiosta Timessa.

Marin karistelee haastattelun eri käänteissä hänelle soviteltavaa nuoren naisen roolimallin viittaa harteiltaan sanomalla asioiden olevan ikää ja sukupuolta tärkeämpiä. Haastattelun alussa hän ei halua poseerata kuvassa kuvaajan toiveiden mukaisesti, vaan valitsee naisellista poseerausta miehekkäämmän asennon.

– Tekisit sen näin, jos olisin mies, Marin perustelee valintaansa kuvaajalle.

Hän löytää kuitenkin yhden suomalaisille varsin tutun asian, jossa hallituksen naisviisikolla on erityistä merkitystä.

– Sauna on perinteisesti paikka missä suomalaiset tekevät päätöksiä. Nyt kun viisi naista on johdossa, voimme mennä yhdessä saunaan ja tehdä siellä päätöksiä.

Haastattelussa kuvataan Marinin varttumista sateenkaariperheessä ja työläisperhetaustaa. Marin sanoo, ettei hän varttunut pääministerin pestistä haaveillen. Poliittinen tietoisuus heräsi yliopistossa.

– Olen mukana politiikassa, koska katsoin, ettei vanhempi sukupolvi tehnyt riittävästi tulevaisuuden isoille kysymyksille. Minun piti toimia. En voinut vain ajatella, että se on jonkun muun tehtävä.

Marin kuvaa itseään idealistiksi, joka on myös ”hyvin pragmaattinen”. Hän näkee työnsä olevan ennemminkin konsensuksen rakentamista kuin intohimojen liekkiin sytyttämistä aikana.

Pääministeri luo haastattelussa itsestään kuvaa myös aivan tavallisena suomalaisena, joka palaa joka viikonloppu perheensä luokse Tampereelle ja käy ostoksilla lähikaupassa.

– Siellä joku voi tulla sanomaan, että mukava tavata. Mutta siinä kaikki. Voin olla normaali henkilö.

Tavallisuuden Marin sanoo mahdollistavan se, että hän asuu Suomessa.

Marin osallistuu Davosissa muiden muassa ilmastonmuutosta, tasa-arvoa, taloutta sekä Euroopan ja kansainvälisen järjestyksen tulevaisuutta koskeviin keskusteluihin. Pääministerin lisäksi talousfoorumiin osallistuvat hallituksesta ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja työministeri Tuula Haatainen (sd).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?