Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa – yritti pyrkiä luvatta Gazaan - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa – yritti pyrkiä luvatta Gazaan

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa maanantaina.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa maanantaina.

14.1.2020 12:06 | Päivitetty 14.1.2020 12:20

Kontula oli osa kansainvälistä aktivistiryhmää, joka pyrki luvatta Gazaan tarkoituksenaan kiinnittää maailman huomio Gazan tilanteeseen.

Kontula kertoo tiedotteessaan, että hänet vapautettiin yli kymmenen tuntia kestäneen kiinnioton jälkeen maanantai-iltana. Hän on parhaillaan Jerusalemissa.

Kontulan mukaan häntä yritettiin painostaa kirjoittamaan lausunto, jossa hän olisi hyväksynyt muiden muassa itseensä kohdistuneet epäilyt tutkinnan häiritsemisestä ja yleisen turvallisuuden vaarantamisesta. Kontula ei suostunut allekirjoittamaan lausuntoa, jota ei pitänyt todenmukaisena.

Palestiinalaisalueille tekemällään matkalla ja Israelin viranomaisten estämällä mielenilmauksella Kontula halusi kiinnittää huomion siihen, miten Suomi myös tukee aseostoillaan kansainvälisen oikeuden vastaista muuria Länsirannalla ja ihmisoikeusloukkauksia Gazassa. Hän vaatii Suomea lopettamaan asekaupan israelilaisten yhtiöiden kanssa.

– Suomen Israelin kanssa käymä asekauppa lähettää poliittisen viestin, ettei Israelin yli puoli vuosisataa jatkuneella miehityksellä ja kansainvälisen oikeuden vakavilla rikkomuksilla ole seurauksia, Kontula sanoo tiedotteessaan.

Kontulan oma puolue Vasemmistoliitto on tällä hetkellä hallituksessa.

– Viime syksyn aseostokset olivat selkärangattomia, ja selvästikään sisäiset keskustelut eivät ole olleet riittävä keino kiinnittää asiaan huomiota. Tarvitsen hieman apua muualta, Kontula perustelee Helsingin Sanomille sitä, miksi hän protestoi hallituksen politiikkaa vastaan ulkomailla.

Palestiinalaisalue Gaza on elänyt yli 10 vuotta Israelin ja Egyptin saartamana. Saarrolla on pyritty painostamaan islamistista Hamasia luopumaan vallasta. Israel, Yhdysvallat ja EU luokittelevat Hamasin terroristijärjestöksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?