Ulkoministeri Haavisto vaikeni perustuslaki­valiokunnan kuulemisesta – suora lähetys käynnissä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ulkoministeri Haavisto vaikeni perustuslaki­valiokunnan kuulemisesta – suora lähetys käynnissä

Julkaistu: 14.1. 7:33, Päivitetty 14.1. 12:02

Haaviston toimien lainmukaisuutta al-Holin suomalaisten kotiuttamisessa aletaan nyt selvittää eduskunnassa.

Ulkoministeri Pekka Haavistoa on nyt kuultu eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Haavisto ei perustuslakivaliokunnan pyynnöstä kommentoinut kaksi tuntia kestänyttä kuulemista millään tavalla poistuessaan kokoushuoneesta hieman yhdentoista jälkeen.

Valiokunta kuulee parhaillaan konsulipäällikkö Pasi Tuomista.

Tuomisen kuulemisen oli määrä alkaa kello 10, mutta aikataulusta myöhästyttiin yli tunnin verran.

ISTV näyttää suoran lähetyksen perustuslakivaliokunnan käytävältä kello 8:50 alkaen.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) kuvaili tänä aamuna Haaviston asian käsittelyä valiokunnassa ”poikkeukselliseksi tapaukseksi”.

– Eihän tämä ihan peruskauraa ole, Ojala-Niemelä kommentoi medialle ennen kokouksen alkua.

Hänen mukaansa valiokunnan tämänpäiväisen kokouksen aikatauluista tai kestosta ei ole tietoa.

– Prosessille on tänään varattu se aika, minkä se vie, puheenjohtaja kertoo.

Myös tapausta koskevien asiakirjojen julkisuus ratkeaa Ojala-Niemelän mukaan tämänpäiväisessä kokouksessa.

Ministeri Haavisto saapui paikan päälle kuultavaksi kello 9, mutta ei antanut medialle minkäänlaisia kommentteja valiokunnan huoneeseen sisään astuessaan.

Haaviston ja Tuomisen toimista on asiantuntijalausunnot, Haaviston asiantuntijalausunnossa on 7 liitettä, Tuomisella 19 liitettä.

Kummassakin kuulemisessa ovat läsnä myös valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe.

Kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa muistutuksen, jossa perustuslakivaliokuntaa pyydetään tutkimaan Haaviston toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisessa.

Ministeriä vastaan voidaan nostaa syyte, jos tämä on tehtävässään olennaisesti rikkonut siihen kuuluvia velvollisuuksia tai menetellyt muutoin selvästi lainvastaisesti.

Ministeri Haaviston toimien laillisuuden selvittäminen kestää jonkun tovin.

Haaviston ja Tuomisen kuulemisen jälkeen valiokunta kuulee asiantuntijoita lähiviikkojen aikana.

Myös Haavistoa ja Tuomista voidaan kuulla uudelleen.

Al-Holin asia tuli julkisuuteen joulukuun alussa, kun IS kertoi operaatio Korvesta, ja ministeri Haaviston ja konsulipäällikkö Tuomisen näkemyseroista asian hoitamisessa.

Kanteen tehneet kansanedustajat haluavat selvyyden muun muassa siitä, onko Haavisto painostanut virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä tai onko Tuomista pyritty siirtämään uuteen tehtävään lainvastaisesti.

Jos eduskunta päättää nostaa syytteen, asia käsitellään valtakunnanoikeudessa.

Viime vuosikymmenellä perustuslakivaliokunta tutki ex-pääministereiden Matti Vanhasen (kesk) ja Jyrki Kataisen (kok) toimintaa, ja kumpikin välttyi syytteiltä.

Vanhasen toimintaa tutkittiin vaalirahakohussa, kun hän oli saanut Nuorisosäätiöltä vaalitukea ja hän oli ollut mukana päättämässä RAY:n avustuksista. Kataisen toiminta tutkittiin niin sanotussa Himas-kohussa, kun Katainen tilasi ilman kilpailutusta filosofi Pekka Himaselta 700 000 euron tulevaisuusselvityksen.

Juttua päivitetty kello 09:05 Johanna Ojala-Niemelän (sd) kommenteilla

Tuoreimmat osastosta