Setä Arkadia: Fasismijahtiin UKK:n jalanjäljissä, mars!

Tekeekö Suomi henkistä paluuta 1970-luvulle, jolloin ihmisiä leimattiin mielipiteen perusteella kevyesti ja jopa kirjailija Veikko Huovista väitettiin fasistiksi. Tätä mietiskelee Setä Arkadia alias Timo Haapala.

Veikko Huovinen vuonna 1987.

12.1.2020 9:00

Presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe sai Setä Arkadian havaintojen mukaan julkista suitsutusta vähän kaikkialta pääministeri Sanna Marinia (sd) myöten. Eikä ihme: hyvä se olikin. Puheessaan Niinistö vetosi paremman keskusteluilmapiirin puolesta ja vihapuhetta vastaan.

Vihapuhetta tuleekin vähän sieltä ja täältä, ääripäistä oikealta ja vasemmalta. Herkästi leimataan ihmistä näinä aikoina. Onneksi on sentään perustettu joku sellainenkin kuin Silakka-liike, joka herkeämättä ja aiheellisesti vartioi henkistä ilmapiiriä sotaisassa maassamme. Ilmeisesti liike on henkistä sukua ex-pääministeri Harri Holkerille (kok), joka myös kehui silakan edullisuutta ja terveellisyyttä.

Mutta ilmiöhän ei ole uusi!

Presidentti Urho Kekkonen tuli tunnetuksi fasaanijahdeistaan, mutta uudenvuodenpuheessaan 1972 UKK aloitti fasistijahdin. Fasisteja näkyi silloinkin vähän joka kolkalla, mikä oli kohtalaisen suuri ihme tuolloisina Neuvostoliiton ja YYA-sopimuksen aikoina.

– Fascismi menee hyvin kaupaksi maailmassa, varoitti kuitenkin UKK.

Kun maanisä nosti huolen kunnolla esiin, alkoi varsinainen fasistien metsästys. Fasistiksi saattoi päästä pienilläkin ansioilla. Siinä innossa fasistiksi leimattiin jopa satiirisen huumorin mestari, kirjailija Veikko Huovinen (1927–2009), Rauhanpiipun (1956) kirjoittaja.

Niinistön tuoreemman puheen innoittamana Setä A. kaivoi hyllystään Eero Marttisen mainion Huovis-elämäkerran (Veikko Huovisen elämä, hiljaisen hymyn mies, Into). Kirjan lopussa on nimittäin presidentti Niinistön huovisaiheinen, poikkeuksellinen haastattelu.

– Sen miehen olisin todella halunnut tavata, Niinistö sanoo.

Palataan 70-luvulle. Fasistiksi Huovinen ehdittiin haukkua esimerkiksi Kalevassa jo ennen Kekkosen puhetta, kun hän oli mennyt kirjoittamaan kirjan Veitikka. A. Hitlerin elämä ja toiminta (WSOY 1971), jossa Adolf Hitler pantiin omalle paikalleen huumorin keinoin. Vastineessaan lehdelle lokakuussa 1972 Huovinen piruili syytöksille ja vaati Suomeen fasismia tutkivaa tuomioistuinta. Huovinen otti itsensä esimerkiksi ja pohti, miten tuomioistuimessa tulisi puolustautua.

– Ensiksi sanoisin fasistioikeuden presidentille, että olen hyvin hiljainen ja rauhallinen mies, juuri sellainen, jota fasistit sortavat. En kulje puhujamatkoilla, en luennoi nuorisolle, en huuda, nyrkkeile, enkä tappele kaduilla. NSDAP:n jäsen en ole koskaan ollut, en ainakaan muista olleeni. Synnyinkin vasta 1927 Simossa. Iikolli en ole ollut enkä AKS:n jäsen. En ole ollut keskitysleirin vartijana Saksassa tai Suomessa. Yhtään ihmistä en ole ampunut enkä lyönyt...

– Minkään puolueen jäsen en ole. En ole rotary, enkä leijona, vaan absoluuttisen yksinäinen ihminen. Vuokrankiskontaa en ole harrastanut. Enkä ole ollut Mussolinin lähimpiä työtovereita, tuskin tunsin hänet. Näinpä ollen pyytän, herra presitentti, että työ vappautatte minut fasimin ikeestä.

Olisiko puhe käypää tavaraa Silakka-liikkeen edessä? Mahtaisiko toimia?

Onneksi Suomen EU-puheenjohtajuuskausi saatiin kuitenkin onnellisesti päätökseen. Siitä ei tosin Suomen, Euroopan tai maapallon historiaan tainnut muuta jälkeä jäädä kuin se, ettei Suomi teetättänyt puolivuotiskautensa kunniaksi lahjakravatteja, jotka ovat keräilytavaraa.

Ja onneksi EU-puheenjohtajuuskauden nimissä kasvatettua hallituksen erityisavustaja-armeijaa supistetaan, kuten ex-pääministeri Antti Rinne (sd) lupasi... Nyt huuto ohjaamosta kertoo, ettei kuulemma supistetakaan, vaan Sanna Marinin hallituksessa pörrää sama armeija – sillä muutoksella, että neljän avustajan palkkaa mukavasti kihautettiin.

PS 1. Nyt avustajien määrä ei voi perustella enää kuin opetusministeri Li Anderssonin (vas) näkemyksellä (Yle 14. 8.), että avustajat parantavat lainvalmistelun tasoa, jota on moitittu aikaisempien hallitusten osalta heikoksi.

– Hallituksen toimintakyky paranisi, kun valtiosihteereitä vähennettäisiin, tosin muuan avustaja tunnusti Ilta-Sanomissa (IS 10.1.).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?