Oikeuskansleri ei tutki Haaviston toimia al-Hol -asiassa – ”Ei astuta toistemme varpaille” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Oikeuskansleri ei tutki Haaviston toimia al-Hol -asiassa – ”Ei astuta toistemme varpaille”

Haaviston asia on perustuslakivaliokunnassa seuraavan kerran esillä 14. tammikuuta.

Haaviston asia on perustuslakivaliokunnassa seuraavan kerran esillä 14. tammikuuta.

Julkaistu: 2.1. 17:01

Ulkoministeri Pekka Haavisto tulee 14. tammikuuta perustuslakivaliokunnan kuultavaksi.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ja eduskunnan perustuslakivaliokunta ovat sopineet, että ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr) koskevat kantelut al-Hol -asiassa käsitellään perustuslakivaliokunnassa. Oikeuskansleri ei ryhdy tutkimaan tapausta.

Perustuslakivaliokunta kuuli oikeuskansleri Tuomas Pöystiä ennen joulua.

– Siinä yhteydessä sovittiin työnjaosta. Oikeuskansleri sanoi, ettei astuta toistemme varpaille, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä kertoo.

Perustuslakivaliokunta ja oikeuskansleri totesivat, että he olisivat joutuneet tekemään päällekkäistä työtä. Vajaa parikymmentä kantelua koskivat samaa asiaa.

Kantelut liittyvät mahdolliseen virkamiehen painostukseen, konsulipäällikön asemaan liittyviin ministerin toimiin ja erityisedustajan nimittämiseen.

Ojala-Niemelä sanoo, että kyseessä on päällekkäisyyden osalta ”normijuttu”.

– Jos sama asia nostetaan perustuslakivaliokunnassa vireille, kansleri ei jatka käsittelyä.

Perustuslakivaliokunnassa asia on seuraavan kerran esillä 14. tammikuuta.

Ulkoministeri Haavisto saa antaa lausuman asiasta, joka koskee hänen saamaansa moitetta ministerivastuuasiassa. Valiokunnan kuultavaksi tulee ulkoministerin lisäksi ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen.

Tammikuun kokouksessa kevään aikataulu täsmentyy, Ojala-Niemelä kertoo. Hänen mukaansa tarkoitus on kuulla ainakin yhdeksää asiantuntijaa. He ovat perustuslain, rikosoikeuden ja hallinto-oikeuden asiantuntijoita.

– Sitten on varmaan jo johtopäätösten aika. Katsotaan, jäikö villoja käteen.

Ojala-Niemelä arvioi, että päätös asiasta menee reilusti helmikuun puolelle.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoo, että oikeuskanslerille jää edelleen selvitettävää ulkoministeriön toimissa.

– Jatkamme ulkoministeriön toiminnan selvittämistä kokonaisuutena tähän asiaan liittyen. Samoin esimerkiksi kantelua poliisiylijohtajan toiminnasta.

Ulkoministeriön toiminnassa oikeuskanslerin virasto selvittää muun muassa, mikä oli virkamiesjohdon toimet ja rooli, mikä oli ministerin esikunnan toimet ja rooli. Pari kantelua koskee ministeriön yleistä johtamista ja mahdollista pelon ilmapiiriä.

Poliisiylijohtajaa koskevassa kantelussa oikeuskanslerin virasto selvittää, onko poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen antanut kansanedustajille harhaanjohtavaa tietoa al-Holin operaatiosta.

Media uutisoi, miten Kolehmaisen allekirjoitus oli asiakirjoissa, joissa on järjestetty al-Holin leirillä oleville suomalaisille paluulento Suomeen. Kun eduskunnan hallintovaliokunta kysyi Kolehmaiselle, milloin suomalaisia ollaan palauttamista, Kolehmainen kiisti tietävänsä asiasta.

Tuoreimmat osastosta