Sisäministeri Ohisalo luopuisi palomies-nimikkeestä ja esittelee oman ehdotuksensa – Palomiesliitolta nuiva vastaanotto

Kai Mykkänen (kok) tukee Ohisalon ajatusta sukupuolineutraalista ammattinimikkeestä. Ainoa palomiestaustainen kansanedustaja Petri Huru (ps) pitäisi kiinni nykyisestä nimikkeestä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) tutustui toimialaansa espoolaisella paloasemalla.

30.12.2019 6:12

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) luopuisi palomies-nimikkeestä.

– Jos puhumme ikuisesti vaan palomiehistä, se ei välttämättä ole viesti, joka sanoo nuorelle tytölle: olet tervetullut pelastajaksi. Voidaan käyttää pelastaja-termiä, Ohisalo väläytti IS:n haastattelussa.

Ohisalo kertoi pitävänsä hyvänä sitä, että kieli muuttuu ajan mukana. Iiris Suomela (vihr) on herättänyt aiemmin huomiota kutsumalla eduskunnan puhemiestä puheenjohtajaksi. Ohisalo puhuu virkamiesten sijasta virkahenkilöistä.

Suomen Palomiesliiton edunvalvontajohtaja Pasi Jaakkola kertoo, ettei liitolla ole palomies-nimikkeeseen virallista kantaa.

– Olemme järjestäneet kyselyn jäsenillemme nimikeasiasta, ja epäilen, että mielipiteet ovat aika vahvasti palomies-nimikkeen puolella. Se on vakiintunut nimike, eikä oikein kukaan näe sitä sukupuoliroolikysymyksenä. Käsitykseni on, että niillä naisilla, jotka pelastusalalla työskentelevät, ei ole mitään ongelmaa palomies-nimikkeen kanssa.

Palomies on pelastajatutkinnon suorittanut, pelastuslaitoksella päätoimisena työskentelevä ammattihenkilö.

Jaakkolan mukaan operatiivista työtä pelastuslaitoksissa tekee noin 3 500 henkilöä. Pelastajatutkinnon suorittaneita naisia on liiton mukaan kymmenen ja valmistuneista naisista alalla työskentelee edelleen kahdeksan.

– Se koskee nimenomaan operatiivisia pelastajia eli niitä, jotka lähtevät hälytyksiin ja osallistuvat tulipalojen sammuttamiseen, toki päällystö-, tarkastus- ja hallinnollisissa tehtävissä naisia on paljon, useita satoja.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) on tutustunut toimialaansa haalaritasollakin Espoon Niittykummun paloasemalla.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, entinen sisäministeri Kai Mykkänen ilmaisi Twitterissä tukensa Ohisalon ehdotukselle.

– Ei akuutein asia, mutta on termeillä palomies ja poliisimies oma vaikutuksensa siihen, miten rooleja sukupuolitamme, Mykkänen kommentoi.

Mykkänen jatkoi, että sillä on väliä, puhutaanko pelastajista vai palomiehistä, kun päiväkodin pihalle tulee ”pelastusyksikkö esittelemään jänniä vehkeitään”.

Mykkänen toi esiin, että on jo pelastustoimi ja sisäministeriön pelastusosasto, mitä johtaa pelastusylijohtaja.

– Pelastaja-termiäkin jo käytetään. On myös pelastusopisto. Vain henkilöstön tasolla puhutaan palomiehestä, Mykkänen ihmetteli.

Mykkänen kertoi tarttuneensa sisäministerinä poliisimies-termiin.

– Selityksenä oli, että se viittaa suoremmin yhteen poliisihenkilöön kuin sana poliisi, mutta en selitystä oikein osta ja koitinkin termiä eri papereissa jo sisäministerinä poistaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen halusi sisäministerinä eroon poliisimies-nimikkeestä.

Eduskunnan ainoa palomiestaustainen kansanedustaja Petri Huru (ps) ei näe tarvetta nimikkeen muuttamiselle.

– Vuonna 1987 olen alalle mennyt, palomiestä on käytetty ja siihen olen tottunut. Ymmärrän tavallaan sitä pointtia, mutta lisääkö se tasa-arvoa, jos pitää olla sukupuolineutraali nimike?

Huru katsoo, että alan miesvaltaisuus johtuu fyysistä kuntoa mittaavista testeistä.

– Joka vuosi on kolme eri kuntotestiä. Jos ei pääse testeistä läpi, siirretään pois operatiivisesta vahvuudesta. Se on kolmasosa palkasta pois.

– Testeissä pitää tehdä 18–19 penkkipunnerrusta 45 kilon painoilla 60 sekunnissa, jalkakyykkyjä sama määrä, leukoja viisi – se on toinen, joka naisia karsii – ja 28 vatsalihasliikettä minuutissa.

Myös Suomen Palomiesliiton johtaja Kim Nikula viittasi Twitterissä testeihin.

– Termit ja nimikkeet on helposti korjattavissa, mutta onko ammattinimike ainoa este alalle hakeutumisessa? Fyysiset sekä psyykkiset testit on läpäistävä eikä noin 2000 euron tehtäväkohtainen palkka toimi välttämättä houkuttimena.

Hurun mielestä Ohisalon kannattaisi miettiä pikemminkin sitä, millä pelastustoimessa turvataan asemaverkosto ja henkilöstön riittävyys.

– Kannattaisi ottaa vielä pohdintaan, mitä tehdään ikääntyville palomiehelle. En näe realistisena, että yli kuusikymppiset äijät vetävät paineilmalaitetta selkään ja menevät talon katolle vetämään sitä moottorisahalla auki.

Petri Huru (ps) sanoo olevansa sen verran vanhanaikainen, että palomies-nimike tulisi säilyttää ennallaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?