IS-kysely: Tässä ovat suosikit Sauli Niinistön seuraajaksi – Pekka Haaviston kansansuosio ei ole entisellään - Politiikka - Ilta-Sanomat

IS-kysely: Tässä ovat suosikit Sauli Niinistön seuraajaksi – Pekka Haaviston kansansuosio ei ole entisellään

Pekka Haaviston suosio nyt pienempi kuin kyselyssä heti Niinistön valinnan jälkeen.

Pekka Haavisto (oikealla), Olli Rehn (ylärivi vasemmalla), Li Andersson, Jutta Urpilainen, Jussi Halla-aho (alarivi vasemmalla), Petteri Orpo, Jyrki Katainen vai joku muu?

23.12.2019 5:55

IS:n kyselyn mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto on suosituin presidentti Sauli Niinistön seuraajaksi. Häntä kannattaisi vuoden 2024 vaaleissa 17 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Miehistä Haavistoa kannattaisi 11 prosenttia ja naisista 23 prosenttia. Ikäryhmistä hänen kannatuksensa on suurinta 25–34-vuotiaiden joukossa, 26 prosenttia.

Haavisto on jo ollut kahdesti vihreiden presidenttiehdokkaana. Vuonna 2018 hän sai ensimmäisellä kierroksella 12,4 prosenttia äänistä omissa korkeuksissaan liihottanutta Niinistöä vastaan. Vuonna 2012 Haavisto pääsi toiselle kierrokselle Niinistöä vastaan ja sai 37,4 prosenttia äänistä.

Ykköspaikastaan huolimatta Haaviston kannatus on tässä kyselyssä pienempi kuin IS:n viime vuonna heti presidentinvaalin jälkeen julkaisemassa kyselyssä. Siinä Haaviston kannatus oli 27 prosenttia. Kyselyjä ei voi suoraan verrata. Lokakuussa 2019 julkaistussa Alma-kyselyssä Haavisto sai 33 prosentin kannatuksen, mutta se on vielä vähemmän suoraan vertailukelpoinen IS-kyselyyn.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

”Haaviston kansansuosio ei ole sama”

Tutkimuspäällikkö Tuomo Turja Taloustutkimuksesta sanoo, että alkuvuonna 2018 ja nyt tehtyjä IS:n kyselyjä suosituimmista mahdollisista presidenttiehdokkaista ei voi suoraan verrata.

Hän kuitenkin arvioi, että jotain Pekka Haaviston suosiosta voi päätellä.

– Haaviston kansansuosio ei ole enää sama kuin alkuvuonna 2018, Turja sanoo.

– Tietysti tilanne on erilainen. Vaalissa Haavisto oli selkeä kakkonen ja framilla silloin.

Tutkimus tehtiin 7-19. joulukuuta, jolloin Haavistolle rasitteeksi tullut al-Hol oli paljon esillä julkisuudessa.

– Ei se näy suoraan taulukoissa, mutta voi sillä jotain vaikutusta olla, Turja sanoo.

Se että kyselyjä ei voi suoraan verrata toisiinsa johtuu siitä, että mahdollisten presidenttiehdokkaiden listalla oli osin eri nimiä. Helmikuussa 2018 siellä olivat Timo Soini, Paavo Väyrynen ja Paula Risikko, jotka nyt olivat poissa. Uutena mukana oli Petteri Orpo.

Haavisto oli kuitenkin kummassakin kyselyssä ainoa vihreä.

Rehn suosittu

Olli Rehn (vas.), Li Andersson ja Jutta Urpilainen.

Toiseksi eniten suosiota saa yllättäjä, keskustapuoluetta poliitikkona edustanut Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn. Rehn on toiminut myös europarlamentaarikkona ja EU:n komissaarina. Kyselyssä Rehn saisi kymmenen prosentin suosion, kun entinen keskustalainen pääministeri Juha Sipilä jää neljään prosenttiin.

Rehniä kannattaisi 13 prosenttia miehistä ja seitsemän prosenttia naisista.

Rehnin kannoilla on seitsemän prosentin kannatuksella opetusministeri ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Anderssonin henkilökohtaista imagoa on pidetty hänen puolueensa imagoa vetävämpänä.

Seitsemän prosentin kannatuksen saisi myös Sdp:n eurokomissaari ja entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen. Demarien europarlamentaarikko Eero Heinäluoma saisi neljän prosentin kannatuksen.

Kokoomukselta puuttuu suursuosikki

Jussi Halla-aho (vas.), Petteri Orpo ja Jyrki Katainen.

Anderssonin ja Urpilaisen jälkeen tulevat oppositiopuolueiden puheenjohtajat Jussi Halla-aho ja Petteri Orpo. Kumpikin saa kyselyssä kuuden prosentin kannatuksen. Kokoomuslainen entinen pääministeri ja eurokomissaari Jyrki Katainen saisi viiden prosentin kannatuksen.

Helsingin kokoomuslainen ylipormestari Jan Vapaavuori saa kyselyssä neljän prosentin kannatuksen. Kokoomuksen ehdokkaana vuonna 2012 ja kansanliikkeen ehdokkaana 2018 Sauli Niinistö voitti vaalit leikiten. Hänen vanhalla puolueellaan ei ole nyt selvää perillistä tarjolla.

Viime presidentinvaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana tilanteeseen nähden kohtuullisesti menestynyt Laura Huhtasaari saa kyselyssä kolmen prosentin kannatuksen. Puolueen tuoreeseen eduskuntavaali- ja kyselykannatukseen nähden luvut ovat yllättävän alhaiset, mutta vaaleihinkin toki aikaa.

Kyselyyn vastanneista 16 prosenttia ei osannut valita vaihtoehdoista ja 11 prosenttia oli varma, että ei äänestäisi ketään luetelluista vaihtoehdoista.

Taloustutkimus teki IS:n tilauksesta kyselyn, johon vastasi 1004 ihmistä. Haastattelut tehtiin 9.-17. joulukuuta. Virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?