Haavisto-asian käsittely alkoi perustuslakivaliokunnassa jääviysväännöllä – Ojala-Niemelä löysi ”selkeän oikeusohjeen” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Haavisto-asian käsittely alkoi perustuslakivaliokunnassa jääviysväännöllä – Ojala-Niemelä löysi ”selkeän oikeusohjeen”

Wille Rydmanin (kok), Heikki Vestmanin (kok) ja Sari Tanuksen (kd) ei tarvitse jäävätä itseään, vaikka he olivat laittamassa asiaa vireille. Antti Häkkänen (kok) jäävää itsensä, koska hän on valtakunnanoikeuden jäsen.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) esitteli medialle oikeusohjetta vuodelta 1999. Ojala-Niemelä sanoi, että hän on varatuomari, ja lähtee siitä, että lakia on noudatettava.­

20.12.2019 9:03

Perustuslakivaliokunta alkoi käsitellä perjantaina kymmenen kansanedustajan jättämää muistutusta, jossa pyydetään tutkimaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toimien laillisuutta al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamista koskevassa asiassa.

Valiokunnan kokouksessa nousivat esiin jääviyskysymykset. Perustuslakivaliokunnan jäsen Maria Guzenina (sd) oudoksui ennen kokousta sitä, että perustuslakivaliokunnassa asiaa käsittelevät sellaiset kansanedustajat, jotka olivat tekemässä muistutusta.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) esitteli kokouksen jälkeen perustuslakivaliokunnan linjausta vuodelta 1999, joka antaa Ojala-Niemelän mukaan asiassa ”selkeän oikeusohjeen”.

– Käytännössä on katsottu, että kansanedustaja voi ottaa osaa ministerivastuuasian käsittelyyn perustuslakivaliokunnassa, vaikka hän on esimerkiksi allekirjoittanut muistutuksen, jolla ministerivastuuasia on pantu vireille.

Perustuslakivaliokunnan jäsen Maria Guzenina (sd) ilmaisi ennen kokousta paheksuntansa siitä, että perustuslakivaliokunnassa Haavisto-asiaa käsittelevät kansanedustajat, jotka olivat tekemässä muistutusta. Guzenina ei kommentoinut asiaa enää kokouksen jälkeen.­

Muistutusta Haaviston toimista olivat tekemässä perustuslakivaliokunnan jäsenistä Heikki Vestman (kok) ja Wille Rydman (kok). Myös valiokunnan varajäsen Sari Tanus (kd) oli allekirjoittajien joukossa.

Rydman kommentoi asiaa kokouksen vielä käynnissä ollessa Facebook-sivuillaan.

– Perustuslain mukaan perustuslakivaliokunta voi jopa itse, omasta aloitteestaan ryhtyä tutkimaan valtioneuvoston jäsenen virkatoimien lainmukaisuutta, Rydman kirjoitti ja lisäsi, että perustuslain mahdollistaman tutkinnan käynnistäminen ei ”todellakaan tee jääviksi osallistumaan itse tutkintaan”.

Vestman totesi, että ”lain mukaan esteellisyyttä ei yksiselitteisesti ole”. Tanus sanoi, että hän ”ei tietenkään ole jäävi”.

– Olemme käyttäneet perustuslaillista oikeuttamme. Sekä ulkoministeriön toimintakyvyn että ministerin oman jatkon kannalta on tärkeää selvittää, että prosessin kaikki vaiheet ovat menneet juridisesti oikein, Tanus kommentoi.

Haavisto-asia voi edetä valtakunnanoikeuteen, jos perustuslakivaliokunta katsoo, että syytteen nostamisen kynnys täyttyy.

Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen ei aio osallistua Haavisto-asian käsittelyyn perustuslakivaliokunnassa, koska hän on valtakunnanoikeuden jäsen.

Perustuslakivaliokunnan varajäsen Johannes Koskinen (sd) sitä vastoin aikoo osallistua Haavisto-asian käsittelyyn, vaikka hänkin on valtakunnanoikeuden jäsen.

Ojala-Niemelän mukaan Koskinen ei tule myöhemmin osallistumaan valtakunnanoikeuden käsittelyyn, jos ”asia johtaa siihen”.

Perustuslakivaliokunta odottaa Haavistolta lausuntoa 14. tammikuuta mennessä, jolloin valiokunta käsittelee seuraavan kerran asiaa.

Valiokunta aikoo kuulla yhdeksää asiantuntijaa: asiantuntijat valtiosääntöoikeuden puolelta ovat Veli-Pekka Viljanen, Mikael Hidén ja Tuomas Ojanen.

Hallinto- ja valtiosääntöasiantuntijoista valiokunta kuulee Kaarlo Tuoria, Olli Mäenpäätä ja Heikki Kullaa.

Rikosoikeuden asiantuntijoista kuullaan Sakari Melanderia, Kimmo Nuotiota ja Pekka Viljasta. Valiokunta kuulee myös ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomista.

Perustuslakivaliokunnan käsittelyn ytimessä on Haaviston toiminta ulkoministeriössä. Vestman sanoi torstaina, että ”edelleen on epäilys esimerkiksi siitä, onko ulkoministeriön virkamiehiä painostettu toimimaan lainvastaisella tavalla, onko erityisedustajan nimeämisessä toimittu lain mukaan, onko konsulipäällikön siirtäminen toisiin tehtäviin tapahtunut lain mukaisesti ja olisiko ulkoministerin pitänyt viedä al-Holia koskevan periaatepäätöksen tekeminen valtioneuvoston yleisneuvoston ratkaistavaksi.”

Oikeuskanslerille on tehty parisenkymmentä Haavisto-asiaan liittyvää kantelua. Ojala-Niemelän mukaan kokouksessa käytiin läpi perustuslakivaliokunnan ja oikeuskanslerin välistä työnjakoa, jotta ”emme astu toistemme varpaille”.

– Kanteluiden käsittely on alkanut. Keskimääräinen käsittelyaika on 8–10 viikkoa, perustuslakivaliokunnan kokouksessa vieraillut Tuomas Pöysti kertoi.

20.12. kello 11.30: Lisätty juttuun Johanna Ojala-Niemelän ja Tuomas Pöystin kommentit.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan siltä osin kuin perustuslakivaliokunta käsittelee Haavisto-asiaa, oikeuskanslerinvirasto ”ei tietenkään käsittele”.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?