Tyly arvio perhe­vapaa­uudistuksesta: Työllisyys vähenee jopa 5 000:lla, hinta 140 miljoonaa euroa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tyly arvio perhe­vapaa­uudistuksesta: Työllisyys vähenee jopa 5 000:lla, hinta 140 miljoonaa euroa

Paljon esillä ollut perhevapaatyöryhmä on päässyt sopuun tulevan uudistuksen pääkohdista. IS:n saamien tietojen mukaan uudistus maksaa 140 miljoonaa euroa – ja kaiken lisäksi työllisyys heikkenisi arvion mukaan 5 000:lla.

Kelan päämatemaatikon esittelemien kalvojen mukaan perhevapaauudistus heikentäisi isien työllisyyttä.­

20.12.2019 5:57 | Päivitetty 20.12.2019 9:58

Samaan aikaan, kun on ihmetelty hallituksen asettamien työllisyystyöryhmien aneemisuutta, kolmikantaisen perhevapaauudistustyöryhmän enemmistö on päässyt sopuun valmistelemansa mallin pääkohdista.

Esitystä käytiin viimeksi läpi työryhmän kokouksessa viikko sitten 12. joulukuuta.

Uudistuksen yksityiskohtia puidaan vielä, mutta tarkoitus on, että esitys olisi valmiina keväällä ja eduskunta saisi budjettilain eteensä ensi syksynä.

Voimaan uudistus tulisi aikaisintaan vuoden 2021 alusta.

Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan uudistus ei paranna työllisyyttä eikä kansantaloutta. Päinvastoin:

Viime viikolla kokoontuneelle työryhmälle arvioitiin, että esityksen hintalappu on 140 miljoonaa euroa.

Uutena tietona kuultiin uudistuksen työllisyysvaikutukset: perhevapaauudistus ei lisää työllisyyttä, vaan päinvastoin työllisyys alenee noin 5 000:lla.

Se ”heikentäisi isien työllisyyttä (negatiivinen vaikutus karkeasti 5 000 henkilöä vuoteen 2030 mennessä) ja verokertymää, äiteihin oletettavasta vaikutus pieni (mahdollisesti positiivinen)”, todetaan Kelan päämatemaatikon Tapio Isolankilan työryhmälle esittelemissä kalvoissa.

Kyse on siis niin sanotusta 1 + 7 + 7 -mallista, jossa molemmille vanhemmille tulisi 164 päivän vanhempainraha. Omasta kiintiöstä voi siirtää uudistuksen jälkeen 69 päivää toiselle. Äiti voi käyttää 263 päivää, kuten nykyisin, jos isä siirtää kiintiötä omista päivistään.

Perhevapaauudistus pantiin osaksi Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmaa, joka siirtyi sellaisenaan Sanna Marinin (sd) hallitutusohjelmaan.

Uudistuksen vaikutukset jäävät negatiivisiksi muun muassa keskustan reunaehtojen takia. Keskustan mukaan kodinhoidontukeen ei saa koskea eikä äitien kiintiötä pienentää. Sen sijaan isille tulee lisävapaita ja isyysrahan käyttöaste kasvaa.

”Malli kasvattaa pitkällä aikavälillä kustannuksia nykyistä nopeammin (koska päivärahaa käyttävien isien osuus nousussa)”, Kelassa lasketaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla todetaan, että hallitusohjelman mukaan kummallakin vanhemmalla pitää jatkossa olla yhtä paljon kiintiöityjä kuukausia. Isille kiintiöityjä ansiosidonnaisia vapaita pidennetään lyhentämättä äitien nykyisin käytettävissä olevaa osuutta.

Lisäksi perhevapaiden pitää sisältää vapaasti valittava vanhempainvapaajakso.

Uudistusta valmisteleva työryhmä toimii kolmikantaperiaatteella, eli siinä ovat mukana myös työmarkkinaosapuolten edustajat.

Edellisessä hallituksessa perhevapaauudistus kaatui helmikuussa 2018 keskustan ja kokoomuksen riitelyyn, kun tuolloinen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) päätti yllättäen pysäyttää koko uudistushankkeen.

Otsikkoa päivitetty klo 9.57: Otettu pois, että työpaikat vähenevät 5000:lla, tilalle työllisyys vähenee 5000:lla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?