Keskustaa syytettiin takin­käännöstä al-Holin asiassa – Kurvinen: ”Jos naisia tulee, heidät pyritään saamaan rikos­vastuuseen”

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan viranomaiset pystyvät hallitsemaan tilanteen tiedustelulakien avulla.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen vakuuttaa, että kansallinen turvallisuus taataan ”kaikissa olosuhteissa”.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni oli viime viikon lopulla sitä mieltä, että al-Holin pakolaisleiriltä Syyriasta voidaan kotiuttaa Suomeen vain lapsia.

Hallitus linjasi maanantaina, että tavoite on turvata lapsen etu ja ”ratkaisut, joita toimivaltaisen viranomaisen on tehtävä kunkin henkilön kotiuttamiseksi, perustuvat tapauskohtaiseen yksilölliseen harkintaan ja sitä toteuttaviin viranomais­arviointeihin ja päätöksiin”.

Tämä tarkoittaa, että Suomeen saattaa saapua myös leirillä olevien lasten äitejä, Isis-terroristijärjestön taistelijoiden suomalaisia puolisoja. Näin vaikka hallitus linjasi, että velvoitetta vapaaehtoisesti alueelle menneiden aikuisten avustamiseen ei ole.

Oppositio tarrasi välikysymyskeskustelussa keskustan kannan lievenemiseen.

– Vielä eilen noin 16 saakka puheenjohtaja Kulmuni oli meidän kanssa täysin samaa mieltä ja ymmärsin, että tämä oli keskustan kanta. Nyt keskusta on heittäytynyt rähmälleen vihervasemmiston edessä, Ben Zyskowicz (kok) syytti.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi IS:lle, että ”jos tavalla tai toisella naisia tulee Suomeen, heidät pyritään saamaan rikosvastuuseen”.

– Tässä prosessissa ovat koko ajan mukana sekä suojelupoliisi että poliisi, Kurvinen tähdensi.

On epäselvää, miten Isis-taistelijoiden puolisoiden asettaminen rikosvastuuseen voisi onnistua. Esimerkiksi terroristijärjestöön kuuluminen ei ole Suomessa rikos. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on sanonut aiemmin, että hänellä ei ole tiedossa, että naisiin olisi kohdistunut oikeudellisia toimia.

Suojelupoliisin mukaan Irakista ja Syyriasta Suomeen palaavat henkilöt mahdollisesti palaavat naiset todennäköisesti jatkavat terroristista toimintaa, verkostoituvat keskenään ja integroituvat kotimaisiin jihadistisiin verkostoihin.

IS kysyi oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilta (r), voiko prosessin lopputuloksena saapua Suomeen vaarallisia henkilöitä.

– Olemme viime kaudella säätäneet tiedustelulait, luotan siihen, että viranomaisemme pystyvät hallitsemaan tämän tilanteen, Henriksson vastasi.

Avainroolissa kotiuttamisen arvioinnissa ovat Henrikssonin mukaan Haaviston nimittämä erityisedustaja, suojelupoliisi sekä lastensuojeluviranomaiset.

Anna-Maja Henriksson.

– Tässä ei mennä virkamiesten taakse, vaan noudatetaan oikeusvaltio- ja laillisuusperiaatetta. Eivät esimerkiksi kunnanvaltuutetut tee päätöksiä lastensuojeluasioissa kunnissa, vaan siellä on viranhaltijoita, jotka niistä päättävät. Tämä prosessi on samantyyppinen, eihän se ole hallituksen jäsenten tai kansanedustajien tehtävä päättää yksittäisen ihmisen yksittäisestä kohtalosta.

Markus Lohen (kesk) mukaan jokainen tapaus katsotaan erikseen.

– Ei ole mitään massakotiutuksia. Tässä on kyse kymmenestä aikuisesta ja 30 lapsesta, joista yli puolet on alle viisivuotiaita. Olen aivan vakuuttunut, että kykenemme ratkaisemaan tämän kokoluokan ongelman ilman, että kenenkään tarvitsee olla huolissaan.

Opposition kansanedustajat kantoivat välikysymyskeskustelussa huolta siitä, että Suomi noudattaa al-Holin kohdalla löysempää linjaa kuin muut Pohjoismaat. Ruotsi, Norja ja Tanska ovat käyneet hakemassa orpolapsia Pohjois-Syyrian leireiltä.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö kirjoitti verkkosivuillaan, että Suomi ei saa päätyä tilanteeseen, jossa turvallisuusriskien kohtelu on lievempää ja lainsäädäntö väljempää kuin verrokkimaissa.

– Muut Pohjoismaat ovat toistaiseksi tehneet enemmän kuin Suomi, noutamalla orpoja ja sairaan lapsen pois leiriltä. Mutta samalla niistä on kuultu tiukkoja vastustavia kantoja muiden leirillä olevien auttamisesta. Hyvin tiukkoja ovat myös monien Pohjoismaiden turvallisuutta lisäävät, jo säädetyt lait, Niinistö kirjoitti.

Oikeusministeri Henriksson, onko Suomi lipsunut pohjoismaisesta linjasta?

– Onko olemassa pohjoismainen linja? En tiedä.

Mikko Savolan (kesk) mukaan ”pohjoismaiseen linjaan pyritään”.

– Ei saa olla löyhempää. Jos muut Pohjoismaat pystyvät tuomaan pelkät lapset, miksi me emme pystyisi? Painotus pitää olla pienissä lapsissa ja orvoissa lapsissa. Äidit ovat riskiä, Supoa pitää kuunnella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?