Tutkija IS:lle: ”Suomi joutuu hyväksymään sen, että äidit tulevat Suomeen”

Kurdihallinto haluaa päästä eroon vankileiristä. Se luo paineita siihen, että perheitä ei voi erottaa, vaan äidit tulevat lasten mukana Suomeen.

16.12.2019 22:18

Hallitus pyrkii kotiuttamaan suomalaislapset al-Holin leiriltä Syyriasta. Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi, että toimivaltainen viranomainen asiassa on ulkoministeriö ja että ratkaisut perustuvat tapauskohtaiseen harkintaan.

IS kysyi kansainvälisen oikeuden tuntijalta asiasta.

– Hallitus asetti tässä lapsen oikeudet etusijalle. Joissakin tapauksissa tämä voi merkitä käytännössä sitä, että Suomi joutuu hyväksymään sen, että äidit tulevat Suomeen lapsen mukana, kansainvälisen oikeuden tutkija Toni Selkälä kertoo Ilta-Sanomille.

– Sen jälkeen täytyy luottaa siihen, että Suomessa osataan varautua mahdollisiin turvallisuusuhkiin.

Hän arvioi, että virkamiehet selvittävät tilannetta tapauskohtaisesti. Hänen mukaansa kurdihallinto haluaa päästä eroon vankileiristä.

– Voi olla tietysti tapauksia, joissa kurdihallinto voi päästää lapsen yksin Suomeen, hän sanoo.

”Tiistaina nähdään, hävisikö keskusta?”

Hallituksen on tiistaina vastattava opposition välikysymykseen ja kerrottava, mitkä ovat hallituksen suunnitelmat Syyrian al-Holin leirin suomalaisten lasten ja naisten kotiutuksessa.

Oppositio vaatii hallitukselta myös vastausta ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toimintaan asiassa.

– Tiistaina nähdään, miten asian poliittinen puoli ratkeaa eli se, hävisikö keskusta tässä asiassa. Hehän halusivat tuoda Suomeen vain lapset, Selkälä sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?