Tuodaanko Isis-äitejä Suomeen vai ei? Hallitus­puolueiden kansan­edustajat täysin eri mieltä siitä, mitä linjattiin

Keskustan kansanedustajat ovat vasemmistoliiton ja vihreiden kansanedustajien kanssa eri mieltä siitä, mitä hallitus al-Holin naisten suhteen linjasi. Twitterissä käyty keskustelu aiheutti hämmennystä ja tulkintamyrskyn.

16.12.2019 21:58

Hallituspuolueiden edustajat ovat täysin eri linjoilla siitä, mitä hallituksessa on maanantaina linjattu al-Holin leirillä olevien suomalaisten lasten äitien kotiuttamisesta. Pääministeri Sanna Marin piti maanantai-iltana tiedotustilaisuuden ja kertoi, että hallitus hioi kymmenkohtaisen listan tunteja kestävässä kokouksessaan asian tiimoilta.

Yllä ote Marinin tiedotustilaisuudesta, jossa hän kertoi hallituksen linjan.

– Hallitusryhmät ovat saavuttaneet sovun siitä, että hallituksen selkeä tahtotila on noutaa lapset niin pian kuin mahdollista, hän sanoi.

Marinin mukaan toimivaltainen viranomainen asiassa on ulkoministeriö, ja ratkaisut perustuvat tapauskohtaiseen harkintaan.

– Velvoitetta vapaaehtoisesti alueelle menneiden aikuisten tuomisesta Suomeen ei ole, hän sanoi.

Lue alta koko lista.

Keskusta vaikuttaa kansanedustajiensa Mikko Kärnän ja Mikko Savolan twiittien mukaan olevan sitä mieltä, että päätös tarkoittaa, ettei äitejä tuoda lasten mukana.

– Hallituksen linja on erinomainen. Autetaan lapsia, ei kohtalonsa valinneita äitejä. Ensimmäiseksi orvot pois leiriltä. Sitten kysytään äideiltä, antavatko lapsensa. Jos eivät anna, jäävät kaikki sinne. Näin se menee. Ei pidä lähteä kalifaattiin, Kärnä twiittaa.

Kommentoijat tulkitsevat hallituksen linjaa toisella tavalla, mutta Kärnä pysyy kannassaan.

– Turvallisuustekijät tulevat ensin ja lapsen etu ei ole "määräävä". Tavoite on turvata lapsen etu. Yritä oppia lukemaan politiikkaa, hän vastaa tutkija Matti Muukkoselle.

Samaa mieltä hallituksen päätöksestä on puolue- ja kansanedustajatoveri Mikko Savola, joka vastaa kokoomuksen Timo Heinoselle suoraan, ettei aikuisia tuoda.

– Aikuisia ei tuoda. Josseivat anna lapsiaan, niin heitäkään ei tuoda. Suomen turvallisuus ensin = tapauskohtainen harkinta.

Puheenjohtaja Katri Kulmuni ei kiellä twiitissään, etteikö äitejä voisi tuoda.

Vihreiden ja vasemmistoliiton kansanedustajat ovat tulkinneet hallituksen päätöstä Twitterissä aivan toisin. Heidän mukaansa mainittu lapsen etu tarkoittaa sitä, että äidit tuodaan lasten kanssa, mikäli tilanne niin vaatii. Kurdiviranomaiset ovat kertoneet, etteivät anna lapsia ilman äitejään ja äidit ovat Helsingin Sanomille kertoneet, etteivät aio luopua lapsistaan.

Vasemmistoliiton mukaan lasten etua on noudatettava, vaikka se tarkoittaisi myös äitien tuomista.

– Lapset pitää kotiuttaa mahdollisimman pian, viranomaiset tekevät tapauskohtaisen harkinnan ja lasten etu ratkaisee, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kirjoittaa.

Kun häneltä pyydetään täsmennystä, Andersson vastaa:

– On mahdollista, että myös äitejä kotiutetaan, mutta jokainen ratkaisu perustuu viranomaisen suorittamaan harkintaan ja lapsen edun arviointiin.

– Lapset autetaan turvaan al-Holin leiriltä. Jos lapsen oikeuksien turvaaminen vaatii aikuisten auttamista, on lapsen etu ensisijainen, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki twiittaa.

– Suomi auttaa lapset Suomeen, ja siinä yhteydessä viranomaistyönä arvioidaan kutakin tapausta siltä osin mikä on lapsen etu. Velvoitetta äitien auttamiseen ei ole, mutta osa äideistä voi tulla mukana, jos se on lapsen etu. Tässä arvio myös turvallisuusriskeistä, kuten pitääkin, vihreiden europarlamentaarikko ja entinen puheenjohtaja Ville Niinistö tulkitsee Twitterissä.

Oppositiossa on huomattu, että keskustan ja hallituskumppaniensa viestien välillä on ristiriita.

– Opposition välikysymys loi tarpeellisen paineen, hallitukselta tuli linjaus. Ongelma on, että sisältö jättää yhä liian paljon avoimeksi. Jo nyt eri hallituspuolueiden edustajat tulkitsevat sitä täysin eri suuntiin... Vastuu jää virkamiehille. Ei käy heitä kateeksi, kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen twiittaa oppositiosta.

Myös kokoomuksen Kai Mykkänen tuo asian myös esiin:

– Mikko Kärnä & Li Andersson tulkinnat jo ristiin, hän kirjoittaa.

Perussuomalaisten Jani Mäkelä toteaa keskustan Savolalle, että hänen tulkintansa on kummallinen.

– Ymmärrät varmaan itsekin että tapauskohtainen harkinta tarkoittaa käytännössä aikuisten tuomista. Kepu kyykyssä taas!

– Ei ole kauan kulunnut hallituksen päätöksestä niin Mikko Kärnä ja Li Andersson ovat täysin eri mieltä siitä mitä on päätetty, Hjallis Harkimo toteaa oppositiosta.

Hallituksen on vastattava huomenna eduskunnassa opposition välikysymykseen asiasta.

Nämä 10 asiaa hallitus linjasi al-Holista

  • Viranomaistoiminta pyrkii aktiivisesti kaikissa tilanteissa turvaamaan, että noudatetaan oikeusvaltioperiaatetta, perustuslakia ja Suomen muuta lainsäädäntöä sekä kansainvälistä oikeutta mukaan lukien ihmisoikeussopimukset, lasten oikeuksia koskevat sopimukset ja muu soveltuva kansainvälinen oikeus.

  • Toimivaltainen viranomainen asiassa on ulkoministeriö ja ulkoministerin nimeämä erityisedustaja, joka johtaa viranomaistoimintaa ja siinä tehtävää viranomaisyhteistyötä sekä tekee kotiuttamisratkaisut Suomen lainsäädännön nojalla.

  • Ratkaisut, joita toimivaltaisen viranomaisen on tehtävä kunkin henkilön kotiuttamiseksi, perustuvat tapauskohtaiseen yksilölliseen harkintaan ja sitä toteuttaviin viranomaisarviointeihin ja päätöksiin.

  • Viranomaistoiminnan tavoite on turvata kaikissa tilanteissa lapsen etu. Tämän takaamiseksi asiassa tehdään saumatonta yhteistyötä lastensuojeluviranomaisten kanssa lastensuojelulain nojalla.

  • Osana tapauskohtaista yksilöllistä harkintaa toimivaltainen viranomainen pyrkii kaikin käytössä olevin tiedoin ja toimin varmistamaan, ettei kotiutettavista henkilöistä koidu turvallisuusuhkaa Suomessa asuville henkilöille. Viranomaisten velvollisuuksiin kuuluu perustuslain mukaisesti myös menetellä niin, että Suomessa oleskelevien turvallisuus ei vaarannu. Perustuslaissa on turvattu jokaisen henkilökohtainen vapaus, koskemattomuus ja turvallisuus. Suomalaisviranomaiset antavat tarvittavan tuen ja tiedon harkintaa varten.

  • Hallituksen lähtökohta on auttaa lapsia. Velvoitetta vapaaehtoisesti alueelle menneiden aikuisten avustamiseen ei ole.

  • Suomessa toimivaltaiset viranomaiset tutkivat ja arvioivat mahdolliset rikosoikeudelliset vastuut.

  • Hallitus arvioi tarpeet lainsäädännön muutoksiin liittyen terroristiseen toimintaan sekä tekee tarvittavat korjaukset lainsäädäntöön.

  • Tämän linjauksen pohjalta ulkoministeriö uusii erityisedustajan mandaatin ja ulkoministeriön toimintalinjauksen.

  • Tämä päätös on yleinen ohjaus, se ei ole oikeudellisesti velvoittava eikä se koske lastensuojelun tarvetta ja toimia yksilötasolla tai muutakaan yksilön oikeutta koskevaa asiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?