Hallitus pyrkii kotiuttamaan suomalaislapset al-Holin leiriltä Syyriasta

Kotiuttamisen on tarkoitus tapahtua niin pian kuin mahdollista.

16.12.2019 19:12 | Päivitetty 16.12.2019 19:39

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen oli määrä kertoa maanantaina, kuinka al-Holin leirillä olevien suomalaisten kanssa toimitaan.

– Olemme tänään saaneet sovittua hallituspuolueiden kanssa kannan al-Holin tilanteeseen, Sanna Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen vastauksessaan oli yhteensä 10 kohtaa.

– Hallitusryhmät ovat saavuttaneet sovun siitä, että hallituksen selkeä tahtotila on noutaa lapset niin pian kuin mahdollista, hän sanoi.

Hän totesi lisäksi, että toimivaltainen viranomainen asiassa on ulkoministeriö ja että ratkaisut perustuvat tapauskohtaiseen harkintaan.

– Velvoitetta vapaaehtoisesti alueelle menneiden aikuisten tuomisesta Suomeen ei ole, hän sanoi.

Taustalla oli se, että hallituksen on vastattava opposition välikysymykseen ja kerrottava, mitkä ovat hallituksen suunnitelmat Syyrian al-Holin leirin suomalaisten lasten ja naisten kotiutuksessa.

Oppositio vaatii hallitukselta myös vastausta ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toimintaan asiassa.

Ministerit olivat hioneet kantaa asiaan useita tunteja kestäneessä kokouksessaan.

Taustalla pitkä kokous

Ministerit kävivät läpi linjaustaan al-Holin leirillä olevien suomalaisten auttamisesta. Mennessään kokoushuoneeseen he eivät vielä kommentoineet toimittajille, kauanko kokouksen arvioidaan kestävän.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti sunnuntaina asiaan kantaa, vaikka totesikin, että ei presidentin asemassa puhu hallituksen puolesta tai sitä vastaan.

– Lapsia Suomen tulee auttaa. Oikeudellisesta velvoitteesta on näköjään esitetty eriäviä näkemyksiä, mutta yhtä kaikki; moraalinen velvollisuus on ilmiselvä. Sama velvoite ei ulotu äiteihin, vaikka Suomen kansalaisina heillä on oikeus konsulipalveluihin, Niinistö kertoi.

Erbilissä on lähin al-Holia lähellä sijaitseva turvallinen kansainvälinen lentokenttä, mitä kautta leirillä olevat suomalaiset mahdollisesti lennätetään Suomeen.

Hallitus linjasi kymmenen kohtaa al-Holista

  • Viranomaistoiminta pyrkii aktiivisesti kaikissa tilanteissa turvaamaan, että noudatetaan oikeusvaltioperiaatetta, perustuslakia ja Suomen muuta lainsäädäntöä sekä kansainvälistä oikeutta mukaan lukien ihmisoikeussopimukset, lasten oikeuksia koskevat sopimukset ja muu soveltuva kansainvälinen oikeus.

  • Toimivaltainen viranomainen asiassa on ulkoministeriö ja ulkoministerin nimeämä erityisedustaja, joka johtaa viranomaistoimintaa ja siinä tehtävää viranomaisyhteistyötä sekä tekee kotiuttamisratkaisut Suomen lainsäädännön nojalla.

  • Ratkaisut, joita toimivaltaisen viranomaisen on tehtävä kunkin henkilön kotiuttamiseksi, perustuvat tapauskohtaiseen yksilölliseen harkintaan ja sitä toteuttaviin viranomaisarviointeihin ja päätöksiin.

  • Viranomaistoiminnan tavoite on turvata kaikissa tilanteissa lapsen etu. Tämän takaamiseksi asiassa tehdään saumatonta yhteistyötä lastensuojeluviranomaisten kanssa lastensuojelulain nojalla.

  • Osana tapauskohtaista yksilöllistä harkintaa toimivaltainen viranomainen pyrkii kaikin käytössä olevin tiedoin ja toimin varmistamaan, ettei kotiutettavista henkilöistä koidu turvallisuusuhkaa Suomessa asuville henkilöille. Viranomaisten velvollisuuksiin kuuluu perustuslain mukaisesti myös menetellä niin, että Suomessa oleskelevien turvallisuus ei vaarannu. Perustuslaissa on turvattu jokaisen henkilökohtainen vapaus, koskemattomuus ja turvallisuus. Suomalaisviranomaiset antavat tarvittavan tuen ja tiedon harkintaa varten.

  • Hallituksen lähtökohta on auttaa lapsia. Velvoitetta vapaaehtoisesti alueelle menneiden aikuisten avustamiseen ei ole.

  • Suomessa toimivaltaiset viranomaiset tutkivat ja arvioivat mahdolliset rikosoikeudelliset vastuut.

  • Hallitus arvioi tarpeet lainsäädännön muutoksiin liittyen terroristiseen toimintaan sekä tekee tarvittavat korjaukset lainsäädäntöön.

  • Tämän linjauksen pohjalta ulkoministeriö uusii erityisedustajan mandaatin ja ulkoministeriön toimintalinjauksen.

  • Tämä päätös on yleinen ohjaus, se ei ole oikeudellisesti velvoittava eikä se koske lastensuojelun tarvetta ja toimia yksilötasolla tai muutakaan yksilön oikeutta koskevaa asiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?