EU-johtajat piirittivät Sanna Marinia Brysselissä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kuvat: EU-johtajat piirittivät Suomen uutta pääministeriä Brysselissä

Pääministeri Sanna Marin osallistui ensimmäiseen EU-huippukokoukseen Brysselissä.

12.12.2019 22:44

Pääministeri Sanna Marin (sd) vaikuttaa keränneen runsaasti myönteistä huomiota ensimmäisessä EU-huippukokouksessaan Brysselissä. Marin osallistui torstaina pidettyyn Eurooppa-neuvoston kokoukseen.

Perjantaina hän osallistuu eurohuippukokoukseen sekä ilman Britanniaa kokoontuvaan Eurooppa-neuvoston kokoukseen.

Uutiskuvalähteiden perusteella Marin näyttää saaneen innostuneen vastaanoton eurooppalaisten kollegojen taholta.

34-vuotias Marin erottui sinipukuisten, pääosin keski-ikäisten EU-päämiesten joukosta ja näytti viihtyvän hyvin roolissaan EU-johtajien huomion keskipisteenä.

Suomessa hallitusta koetteleva al-Hol-sotku ei näyttänyt häirinneen Marinin edustamista EU-kokouksessa.

Sanna Marin keskusteli muun muassa Luxemburgin pääministerin Xavier Bettelin kanssa.

Suomen uusi pääministeri on noussut nopeasti kansainväliseksi ilmiöksi, sillä Marin on maailman nuorin istuva pääministeri ja johtaa naisten johtamaa hallituskoalitiota, jota hehkutetaan maailman medioissa ja somessa.

Marinin lisäksi nuoria naisministereitä ja puoluejohtajia ovat Li Andersson (vas), Katri Kulmuni (kesk) ja Maria Ohisalo (vihr).

Sanna Marin näytti viihtyvän Belgian pääministerin Sophie Wilmesin, Tanskan Mette Frederiksenin, Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin seurassa.

Muun muassa uutissatiiri Daily Show noteerasi Suomen uuden hallituksen. Ohjelmaa vetävä Trevor Noah epäili, että Suomi on salaisesti saari ”Wonder Womanista”.

Marinille on sadellut haastattelupyyntöjä isoilta kanavilta, kuten Sky Newsiltä ja BBC:ltä ja lehdistä esimerkiksi Wall Street Journalilta.

Marin on kertonut myös ulkomaille uutisoiduissa haastatteluissa vaatimattomasta perhetaustastaan, ja poikkeaa siksi monista Euroopan huippupoliitikoista ja eliittikoulujen kasvateista.

Häntä kuvataan sosiaalisesti lahjakkaaksi ja neuvottelutaitoiseksi, jolla ei ole vielä juurikaan kokemusta kansainvälisestä politiikasta ja diplomatiasta.

Marin itse kuvaa kielitaitoaan kotisivuillaan seuraavasti: Ruotsi / tyydyttävä, Englanti / hyvä, Saksa / heikko.

Sanna Marin, Angela Merkel ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen Eurooppa-neuvoston kokouksessa.

Brysselissä Eurooppa-neuvosto viimeistelee ohjeistuksensa EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategiasta. EU-johtajat keskittyvät tavoitteeseen saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä. Lisäksi EU-johtajat keskustelevat monivuotisesta rahoituskehyksestä vuosille 2021–2027.

Keskustelun pohjana on esitys, jonka Suomi on laatinut Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaana.

Marinin delegaatioon kuuluu eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd).

Pääministeri Sanna Marinin toivotti tervetulleeksi Eurooppa-neuvoston belgialainen puheenjohtaja Charles Michel.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski arvioi STT:lle, että Sanna Marinin valinta pääministeriksi on kahteen vuoteen eniten ulkomailla huomiota herättänyt Suomen tapahtuma.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?