Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus on ajautunut ensipäivinään törmäyskurssille al-Holin asiassa.
Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni toisti torstaina ryhmäkokoukseen mennessään kantansa siitä, että al-Holin pakolaisleiriltä Syyriasta voidaan kotiuttaa Suomeen vain lapsia.
Leirillä on yli 40 suomalaista. Helsingin Sanomien mukaan aikuisia naisia on 11. Suomalaiset ovat entisten Isis-taistelijoiden perheenjäseniä.
– Pitää selvittää oikeusperustaa, kuinka tarvittaessa voidaan äidit ja lapset vaikka erottaa. Samalla lailla kuin muissakin Pohjoismaissa, Kulmuni sanoi.
Ulkoministeriöstä kerrottiin torstaina IS:lle, että todennäköisin vaihtoehto on tällä hetkellä se, että al-Holista kotiutetaan lasten lisäksi heidän äitinsä.
Asiaa on viety poliittisesti eteenpäin ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) johdolla. Haavisto on nimittänyt ministeriössä erityisedustajan hoitamaan asiaa. Haavisto informoi hallitusta erityisedustajan nimittämisestä 31. lokakuuta hallituksen iltakoulussa.
Torstaina Haavisto vieraili kaikkien hallituspuolueiden ryhmäkokouksissa selventämässä tilannetta. Haavisto kulki kamerat perässään pitkin eduskunnan käytäviä, eikä avannut ryhmähuoneissa käytyjä keskusteluja.
– Varmasti välikysymyskeskustelun yhteydessä asiat nousevat tarkemmin esiin, Haavisto tyytyi toteamaan.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi, että hallituksen on löydettävä yhteinen linja ennen ensi tiistain välikysymyskeskustelua.
Tähän mennessä ulkoministeriö on toiminut al-Holin asiassa ilman varsinaista poliittista päätöstä.
– Lapsia pitää auttaa, ei ole heidän vikansa, jos heidän läheisensä ovat sekaantuneet rikolliseen toimintaan ja lähteneet hulluuksiin mukaan. Toinen juttu on aikuiset, jotka ovat itse lähteneet rikoksiin ja järjettömyyksiin, Kurvinen kommentoi.
Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo myönsi kantojen eroavan hallituksen sisällä.
– Nyt täytyy miettiä, miten näitä yhteensovitetaan.
Ohisalon mukaan al-Holin leirillä olevien lasten tilanne on kriittinen, eikä heitä voi syyttää siitä, mitä heidän vanhempansa ovat mahdollisesti tehneet.
– Lapsen oikeuksien sopimus on aivan keskeinen Suomea velvoittava sopimus, sen eteen virkahenkilöt ovat tehneet valmistelevaa työtä ja miettineet keinoja, kuinka lapsia voidaan auttaa, Ohisalo kommentoi.
Merja Kyllönen (vas) sanoi ryhmäkokoukseen mennessään, että lapsia ei voida erottaa äideistään.
– Suomessa ei voida yhtenä päivänä päättää, että perustuslakia, lastensuojelulakia ja kansainvälisiä sopimuksia lakattaisiin noudattamasta.
Haavisto sanoi eduskunnan kyselytunnilla hallituksen harkitsevan kotiutuksia tapauskohtaisesti.
– Voisimme tuoda kaikki tai ei ketään tai sitten voimme harkita, keitä tuomme. Harkitsemme, keitä tuomme. Tämä on se ministerin toimintalinjaus, Haavisto totesi.
Haavisto kirjoitti Twitterissä, että kyse on lapsista ja oikeusvaltiosta.
– On selvää, että lasten äidit ovat tehneet väärin matkustaessaan Isisin alueelle ja vieneet sinne lapsensa mukanaan. Silti meidän yhteiskunnassamme lähdetään siitä, että lapsi on syytön vanhempiensa tekemisiin.
Keskustan eduskuntaryhmässä kommentointiin torstaina al-Holin asiaa tiukkaan sävyyn.
Ulkoasiainvaliokunnan jäsen Mikko Savola (kesk) sanoi, että al-Holista ei pitäisi palauttaa Suomeen ketään, jos leirillä ei voida erottaa lapsia äideistään.
Eli joko lapset tai sitten ei ketään?
– Haluan olla realisti siinäkin, YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapset ovat alle 18-vuotiaita, mutta on aivan eri asia, puhutaanko sylilapsesta vai teini-ikäisestä, joka voi olla hyvinkin radikalisoitunut ja aivopesty.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kiersi torstaina eduskuntaryhmien kokouksissa.
Markus Lohi (kesk) sanoi, että Suomella ei ole velvollisuutta auttaa aikuisia.
– Lapsia voidaan auttaa, mutta aikuiset, jotka ovat menneet tietoisesti alueelle ja vieläpä osa terrorismitarkoituksessa, niin ei meillä ole velvollisuutta oikeudellisesti auttaa eikä tule auttaa.
Suomi ei voi olla ottamatta vastaan oman maansa kansalaisia, joten periaatteessa al-Holin leirillä olevat aikuiset voisivat palata Suomeen omin keinoin, mutta käytännössä leiriltä pois pääseminen ilman suomalaisviranomaisten apua on vaikeaa.
– Leiri on suljettu, ja lähimpään Suomen lähetystöön pääseminen ei välttämättä onnistu noin voin, ulkoministeriöstä kommentoitiin.
Ulkoministeriölähteen mukaan skenaarioita on useita ja yksi vaihtoehto on, että al-Holista alkaisi ”vuotamaan ihmisiä yksi kerrallaan”. Tämä tarkoittaisi siis sitä, että ihmiset pääsisivät omin toimin leiriltä liikkeelle.
– Se olisi normaali konsulipalveluiden asia, he katsoisivat, että he pääsevät turvallisesti Suomeen. Jos tulisi massoittainen palautus, se vaatisi päätöksen valtioneuvostossa.