Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni kertoi Ylen A-studion haastattelussa keskiviikkoiltana, ettei kaikkia Syyriassa sijaitsevan al-Holin leirillä olevia suomalaisia tulisi palauttaa Suomeen.
– Minun mielestäni lapsia täytyy auttaa, mutta aikuisia ei.
– Siihen täytyy etsiä oikeusperusta, jolla lapsia voitaisiin auttaa.
Kulmuni perusteli linjausta sillä, että lapset eivät ole voineet vaikuttaa siihen, että heidät on aikoinaan viety Syyriaan. Kulmunin mukaan terroristisessa tarkoituksessa Syyriaan lähteneitä aikuisia ei sen sijaan pitäisi tuoda Suomeen takaisin.
Kulmuni nosti esille myös suojelupoliisin arvion siitä, että al-Holin leiriltä palaavat naiset voisivat verkostoitua keskenään, integroitua kotimaisiin jihadistisiin verkostoihin ja jatkaa terroristista toimintaa.
Kulmunin ulostulo voi vaikeuttaa hallituksen yhteisen linjan löytämistä, arvioi valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta.
– Voi ajatella, että se voi vaikeuttaa hallituksen yhteisen kannan muodostamista, kun yksi hallituspuolueista on jo oman kantansa ilmoittanut. Kulmuni selvästi ilmoitti oman kantansa ja hänen ei ole kovin helppo pyörtää sitä.
Ruostetsaaren mukaan al-Holin leirillä olevat suomalaiset ovat ”hallitukselle kuuma peruna, johon kukaan ei haluaisi tarttua”. Asiantuntijaan mukaan asiaan olisi kuitenkin saatava poliittinen päätös.
– Oppositio painaa päälle ja julkinen keskustelu käy aika kiivaana ja hallituksella alkaa olla kiire linjansa selkeyttämiseen. Viimeistään välikysymyskeskustelussa sen täytyy olla selvä.
Välikysymyksestä keskustellaan eduskunnassa ensi tiistaina 17.12. ja äänestys välikysymyksestä on seuraavana päivänä.
Ruostetsaari ei vielä ennakoi uutta hallituskriisiä. Hän kuitenkin toteaa, ettei yhteisen linjan löytäminen eri puolueiden kesken ole välttämättä helppoa.
Toistaiseksi muut hallituspuolueet eivät ole sanoneet julkisuudessa selkeää kantaa siihen, mitä al-Holin suomalaisten suhteen pitäisi tehdä. Sen sijaan yksittäiset kansanedustajat ovat kertoneet näkemyksensä.
Useat keskustan poliitikot ovat viime päivinä ilmaisseet olevansa valmiita hyväksymään sen, että lapsia tuotaisiin tapauskohtaisesti takaisin Suomeen. Sen sijaan aikuisten palauttamiseen suhtaudutaan nihkeästi.
– Emme hyväksy massapalautuksia, myös lasten osalta tilanne harkittava tarkkaan. Vapaaehtoisesti kalifaattiin lähteneet ovat itse kohtalonsa valinneet. Jääkööt sinne, kansanedustaja Mikko Kärnä kertoi Twitterissä tiistaina keskustan hallintovaliokuntaryhmän kannasta.
Ruostetsaaren mukaan keskustalaisten kommentit ovat vaikuttaneet siihen, että Kulmunin oli julkisesti kerrottava puolueen linja.
– Puolueen puheenjohtaja joutuu kuuntelemaan puolueensa kansanedustajia. Tietysti kyse voi olla myös siitä, että puolue ja Kulmuni haluavat profiloitua ja osoittaa johtajuutta ottamalla selkeän kannan asiaan.
Valtiosääntöoikeuden professori arvioi keskiviikkona A-Studiossa heti Kulmunin esiintymisen jälkeen, että käytännössä äitien ja lapsien erottaminen on hyvin vaikeaa.
– Ratkaisevaa on koko ajan se, mikä on lapsen etu ja mitä se vaatii yksittäistapauksessa, Ojanen sanoi.
Ojasen mukaan lapsen etua olisi vaikea arvioida, kun lapset ja ovat leiriolosuhteissa Suomen lainkäyttöpiirin ulkopuolella.
Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi keskiviikkona illansuussa, ettei al-Holin leiriä pyörittävä kurdihallinto ole suostunut lasten ja aikuisten erottamiseen. Hän piti kysymystä myös erittäin kimuranttina Suomen lainsäädännön kannalta.
– Suomen viranomaisilla ei ulkomailla ole toimivaltaa lasten erottamiseen huoltajistaan. Tästä ei voi olla automaattisena johtopäätöksenä, että lapsen etu jätettäisiin kokonaan huomiotta, Haavisto sanoi.