IS kokosi avoimet poliittiset kysymykset al-Holin kiistassa – onko Haavisto puhunut totta? - Politiikka - Ilta-Sanomat

IS kokosi avoimet poliittiset kysymykset al-Holin kiistassa – onko Haavisto puhunut totta?

Julkaistu: 11.12.2019 22:04

Al-Holin leirillä Syyriassa on 11 aikuista suomalaista naista ja yli 30 lasta. Suomessa kiistellään siitä, mitä heidän suhteensa pitäisi tehdä. IS kokosi kiistan keskeiset avoimet poliittiset kysymykset.

1) Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomiselta otettiin IS:n tietojen mukaan al-Holia koskevat asiat pois, kun hän ei noudattanut ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) linjausta eikä suostunut ottamaan ulkoministeriössä ”elämän ja kuoleman” kysymykseksi luonnehdittua päätöstä al-Holin leirin lasten kotiuttamisesta harteilleen.

Haavisto siirsi al-Holia koskevat tehtävät lähetystöneuvos Jussi Tannerille. Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen on vahvistanut Helsingin Sanomien mukaan, että päätös Tuomisen syrjäyttämisestä johtui al-Holia koskevasta kiistasta. Kun asiasta nousi kohu IS:n uutisoinnin jälkeen, Haavisto ilmoitti toivovansa, että Tuominen jatkaa tehtävässään.

Puhuiko Haavisto muunneltua totuutta kiistäessään 2. joulukuuta pitämässään tiedotustilaisuudessa painostaneensa Tuomisen syrjään, koska tämä oli kieltäytynyt tuomasta Isis-leirillä olleita lapsia konsulikyydillä Suomeen?

Haavisto on kuvannut pelkkien lasten hakemista uutisankaksi. Jos Suomi on noutamassa lasten lisäksi äiditkin, miksi tätä ei sanota suoraan?

2) Haaviston mukaan hallitus perusti oikeudellisen linjauksensa oikeuskansleri Tuomas Pöystin 10. lokakuuta tekemään ratkaisuun, jossa Pöysti linjasi, että hallituksen tulisi pyrkiä kotiuttamaan al-Holin leiriltä Syyriasta suomalaislapset tai Suomen pysyvän oleskeluluvan haltijoiden lapset. Pöysti käytti ilmaisua ”ainakin lapset”. Haaviston mukaan oikeuskanslerin päätös oli ministeriä velvoittava.

Pöysti kuitenkin muistutti päätöksessään, että hänen toimivaltaansa tai tehtäviinsä ei kuulu määrätä viranomaisia ryhtymään mihinkään toimenpiteisiin. Pöysti mainitsi, että ”oikeudellisella arviolla on rajallinen merkitys sen vuoksi, että viranomaisten tosiasialliset mahdollisuudet ja edellytykset toimia poikkeavat siitä, mitä ne olisivat, jos kysymys olisi maan sisäisestä tilanteesta.” Pöysti on todennut IS:lle, että kyseessä oli vastaus tehtyihin kanteluihin, ei päätös eikä varsinkaan ohjaus.

Miksi hallitus ei tehnyt al-Holin asiassa erillistä päätöstä valtioneuvoston yleisistunnossa, jollainen tehtiin esimerkiksi kotiuttaessa suomalaisia tsunamin kourista Thaimaasta?

Supon mukaan Isis-äidit ja heidän lapsensa voivat muodostaa turvallisuusuhan: kuka kantaa vastuun kotiuttamisista, jos pohjalla on vain oikeuskanslerin vastaus tehtyihin kanteluihin?

Jos hallitus koki oikeaksi ratkaisuksi kotiuttaa pakolaisleiriltä lapset ja heidän äitinsä, miksi se ei tehnyt asiasta varsinaista poliittista päätöstä, vaan asia yritettiin sälyttää yksittäisen virkamiehen harteille?

3) Haavisto sanoi Ylen A-studiossa 4. joulukuuta, että ”tämä on hyvin vaativa konsulipalvelutehtävä ja sen takia voidaan tehdä vain yksilöllisiä ratkaisuja”. Ei ole mitään massasuunnitelmaa, Haavisto totesi.

Ylen mukaan viranomaisilla on olemassa selvä suunnitelma, jonka puitteissa al-Holin leirillä olevat suomalaiset naiset ja lapset pyritään kotiuttamaan. Ylen näkemän asiakirjan mukaan pääsuunnitelmana on saada ”kaikki al-Holin leirillä olevat, palautukseen suostuvat henkilöt yhdellä kertaa Irakin Kurdistaniin Erbiliin, josta heidät tuodaan charterlennolla Suomeen Helsinki-Vantaan lentokentälle”.

IS:n tietojen mukaan helsinkiläisille terveydenhuollon viranomaisille on jo jokin aika sitten ilmoitettu, että paluukone tulee Suomeen 19. joulukuuta. IS:n tietojen mukaan al-Holin perheet on jo jaettu Helsingin lastensuojelussa, terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa nimetyille henkilöille.

Vaikka tapaukset ovatkin yksilöllisiä, miksi Haavisto kiisti ajatuksen laajemmasta ”könttäpalautuksesta”, jos tarkoituksena on kotiuttaa Syyriasta kaikki suomalaiset kerralla?

4) Haaviston mukaan Antti Rinteen (sd) hallitus käsitteli al-Hol -kysymystä iltakoulussa 31. lokakuuta.

Minkälaisesta toimintalinjasta hallitus päätti iltakoulussa? Linjattiinko, että Suomeen voidaan palauttaa myös Isisin toimintaan osallistuneita aikuisia?

Miksi hallituksen avainministerit eivät avaa hallituksen linjaa, vaan pallottelevat asiaa keskenään?

Tuoreimmat osastosta