Keskustan Kulmuni Ylellä: Pitäisi etsiä keino erottaa al-Holin äidit ja lapset, jotta vain lapsia voitaisiin auttaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Keskustan Kulmuni Ylellä: Pitäisi etsiä keino erottaa al-Holin äidit ja lapset, jotta vain lapsia voitaisiin auttaa

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni.

Julkaistu: 11.12.2019 21:22

Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista.

Keskustan linja on, että Suomi auttaisi al-Holin leirillä olevia suomalaislapsia mutta ei aikuisia, puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoo Ylen A-studiossa.

– Uskon, että ihmiset laajasti ymmärtävät kyllä sen, että viattomia lapsia jotka ovat sinne joutuneet omasta tahdostaan riippumatta, autetaan. Sen sijaan äitejä, jotka ovat mennee sinne itse osallistuakseen terroristiseen toimintaan, ei minusta pidä auttaa, Kulmuni sanoi A-studiossa.

Useat keskustan kansanedustajat ovat ottaneet kantaa sen puolesta, ettei leiriltä tuotaisi ainakaan aikuisia.

Lue lisää: Keskustan kansanedustajat vaativat al-Holista poliittista päätöstä: Suomeen ei pitäisi tuoda ainakaan aikuisia – ”En enää tiedä, mitä tässä maassa tapahtuu”

Pelkkien lasten tuominen Suomeen ilman äitejään on kuitenkin vaikeaa. Leiriä hallinnoivat kurdiviranomaiset eivät ole suostuneet suostuneet siihen, että lapsia erotettaisiin vanhemmistaan.

Lue lisää: Saako ”Isis-lapset” tuoda Suomeen ilman äitejään? 5 kysymystä Haavisto-kohusta

Kulmunin mukaan nyt täytyisi kansainvälisiin sopimuksiin nojaten etsiä oikeusperusta, joka mahdollistaisi lasten erottamisen vanhemmistaan.

– Minusta olisi nyt hyvä, että voitaisiin etsiä oikeusperusta sille, että miten voitaisiin tarvittaessa voidaan vaikka erottaa äidit ja lapset siten, että lapsia voidaan auttaa.

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen arvioi samassa lähetyksessä, että lasten ja äitien erottaminen olisi hyvin vaikeaa.

– Ratkaisevaa on koko ajan se, mikä on lapsen etu ja mitä se vaatii yksittäistapauksessa, Ojanen sanoi.

Ojasen mukaan lapsen etua olisi vaikea arvioida, kun lapset ja ovat leiriolosuhteissa Suomen lainkäyttöpiirin ulkopuolella.

Kulmunin mukaan sellaista poliittista päätöstä ei ole tehty, että Suomeen tuotaisiin sekä äidit että lapset.

Häneltä kysyttiin myös mahdollisuudesta, että enemmistö hallituspuolueista haluaisi tehdä päätöksen kaikkien tuomiseksi ja keskusta jäisi yksin omalle kannalleen.

– En ole kuullut kenenkään haluavan sen kaltaista päätöstä, että kaikki sieltä tuodaan, Kulmuni sanoi.

– Uskon, että meillä on yhteinen tahtotila siihen, että lapsia halutaan auttaa. Mutta ei kukaan halua vaarantaa suomalaisten turvallisuutta sillä että tänne tuodaan terroristiseen toimintaan mahdollisesti osallistuneita ihmisiä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan uusin tiedoin 11.12. kello 22.00.

Tuoreimmat osastosta