Pekka Haavisto al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta: konkreettista operaatiota ei ole nyt käynnissä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Pekka Haavisto al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta: konkreettista operaatiota ei ole nyt käynnissä

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan joissakin tapauksissa lapsen auttaminen voi edellyttää, että myös hänen huoltajansa saa apua.

11.12.2019 16:13

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan konkreettista operaatiota al-Holin suomalaisten kotiuttamiseksi ei ole tällä hetkellä käynnissä.

– Jos konkreettinen operaatio olisi mahdollista toteuttaa, siitä tulisi minulle ensimmäisenä tieto. Tällä hetkellä sellaista ei ole, Haavisto sanoi tänään keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Ulkoministeriö pyrkii hänen mukaansa kuitenkin saamaan al-Holin leiriltä suomalaisia turvaan perustuslain ja Suomen ratifioimien kansainvälisten sopimusten nojalla. Haaviston mukaan mahdolliset avustamispäätökset koskevat yksilöitä, joiden yksityisyyttä on jo turvallisuussyistä varjeltava.

Haaviston mukaan asiasta tiedottaminen julkisuuteen oli määrä tehdä vasta siinä vaiheessa, kun jonkin ryhmän tai joidenkin henkilöiden kohdalla on tehty palautuspäätös ja selvitetty turvallisuuskysymykset.

– Ennen sitä kaikki on vain teknistä valmistelua, eikä mitään päätöksiä ole vielä olemassa.

Haavisto sivuutti kysymyksen siitä, pitäisikö suomalaisten palauttamisesta tehdä vielä erillinen poliittinen päätös hallituksen kesken. Hänen mukaansa asiaa käsiteltäneen ensi viikolla hallituksen vastauksessa opposition välikysymykseen.

Tähän asti ulkoministeriössä on hänen mukaansa noudatettu vain Rinteen hallituksen toimintalinjausta, joka on esitelty valtioneuvoston jäsenille iltakoulun yhteydessä. Toimintalinjaus sisältää hänen mukaansa ajatuksen, että ainakin lapset saataisiin leiriltä turvaan kohtuullisen ajan kuluessa.

– Rinteen hallituksen aikana valtioneuvostossa käydyt keskustelut puolsivat sitä, että ulkoministeriö tekee tällaisen toimintalinjauksen ja esittelee sen, että se on kaikilla tiedossa. Ministeri on tietysti poliittisesti vastuullinen valmistelussa.

Haavisto muistuttaa, että lasten auttaminen ei ole ongelmatonta, koska leiriä hallinnoiva kurdihallinto ei suostu lasten ja aikuisten erottamiseen toisistaan.

– Tällaiseen ratkaisuun sisältyisi myös merkittäviä oikeudellisia ongelmia Suomen lainsäädännön kannalta.

Jos lapsen erottaminen huoltajastaan ei ole oikeudellista ja tosiasiallisesti mahdollista, on Haaviston mukaan lapsen etu ratkaiseva. Vaikea kysymys onkin hänen mukaansa muodostunut sen ympärille, että joissakin tapauksissa lapsen auttaminen voisi edellyttää, että myös hänen huoltajansa saa apua.

– Suomen viranomaisilla ei ulkomailla ole toimivaltaa lasten erottamiseen huoltajistaan. Tästä ei voi olla automaattisena johtopäätöksenä, että lapsen etu jätettäisiin kokonaan huomiotta, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan on selvää, että äidit ovat tehneet väärin matkustaessaan Isisin alueelle lastensa kanssa, mutta lapsi on syytön vanhempiensa tekemisiin.

Hän muistutti myös al-Holin asukkaiden elävän vankilanomaisissa olosuhteissa, jossa terveys- ja turvallisuusriskit kasvavat.

– Useiden Euroopan maiden kansalaisia on myös päässyt lähtemään leiriltä eri tavoilla, ja näistä tavoista emme ole ihan varmoja. Puhutaan myös ihmiskaupan ja lahjonnan mahdollisuudesta. On selvää, että tällainen toiminta voi asettaa lapset entistä suurempaan vaaraan.

Haavisto kommentoi al-Holin leirin suomalaisten tilannetta tänään iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tuore pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi tänään Yleisradion haastattelussa, että al-Hol-asiaa on käsitelty hallituksen iltakoulussa ja Haaviston toiminnalla on hallituksen ”hiljainen hyväksyntä”.

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin (kesk) tietojen mukaan hallitus ei kuitenkaan ole käsitellyt tai käsittelemässä al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten kotiuttamista.

Oppositiopuolueet tekivät tänään keskiviikkona ulkoministerin toiminnasta välikysymyksen. Ne haluavat tietää, mitä suomalaisviranomaiset tekevät Syyriassa, kenen mandaatilla he toimivat ja missä päätökset on tehty. Ainakin perussuomalaiset ja Liike nyt vaativat Haaviston eroamista.

Juttua täydennetty Haaviston kommenteilla kello 16:55 ja 17:00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?