Katri Kulmuni: Tiedossani ei ole, että hallitus olisi käsitellyt al-Holin suomalaisten kotiuttamista - Politiikka - Ilta-Sanomat

Katri Kulmuni: Tiedossani ei ole, että hallitus olisi käsitellyt al-Holin suomalaisten kotiuttamista

Kuvituskuva
Julkaistu: 11.12.2019 15:00

Pääministeri Sanna Marinin mukaan al-Hol-asiaa on käsitelty hallituksen iltakoulussa ja ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnalla on hallituksen ”hiljainen hyväksyntä”.

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin (kesk) tietojen mukaan hallitus ei ole käsitellyt tai käsittelemässä al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten kotiuttamista.

– Minun tiedossani ei ole, että hallitus olisi tätä poliittisesti käsitellyt tai että se on poliittisesti tätä käsittelemässä valtioneuvoston istunnoissa, Kulmuni sanoi tänään keskiviikkona eduskunnassa.

Tuore pääministeri Sanna Marin (sd) kertoo kuitenkin Yleisradion haastattelussa, että al-Hol-asiaa on käsitelty hallituksen iltakoulussa ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toiminnalla on hallituksen ”hiljainen hyväksyntä”.

Varsinaisen poliittisen päätöksen puuttuminen aiheuttaa kysymyksen siitä, kenen vastuulla palautukset loppujen lopuksi ovat.

– Hallitusta johtaa pääministeri, teidän täytyy kysyä tätä asiaa häneltä, Kulmuni vastaa.

Hän myös tukee tasavallan presidentin Sauli Niinistön aloitetta siitä, että poliittinen päätös asiasta tulisi tehdä. Myös IS:n haastattelemien keskustan kansanedustajien mukaan poliittinen päätös asiasta tarvittaisiin pikaisesti. Osa keskustan ryhmästä on myös sitä mieltä, että al-Holista ei tulisi lähteä kotiuttamaan yhtäkään Suomen kansalaista.

Kulmuni pitää selvänä, että al-Holin suomalaisia lapsia on autettava, mutta terroristeja ei pidä tukea tai auttaa.

– Lasten oikeuksien sopimus ja perustuslaki takaavat tietenkin sen, että suomalaisia lapsia täytyy auttaa, Kulmuni sanoi tänään eduskunnassa.

– Keskusta haluaa, että tässä maassa on tiukat terroristilait ja Suomesta käsin ei terroristista toimintaa pidä tukea.

– Tämäkin tapaus osoittaa sen, että kun meillä syntyy uudenlaisia tilanteita niin täytyy katsoa että lainsäädäntö varmasti vastaa ajankohtaista tilannetta.

Ongelmana on se, että lapsien erottaminen vanhemmistaan tai huoltajistaan ei ole yksinkertainen kysymys.

Kulmuni ei kuitenkaan suostu ottamaan kantaa siihen, jätetäänkö lapset palauttamassa tilanteessa, jossa heitä ei saataisi tuotua Suomeen ilman aikuisia.

– Asian käsittelystä vastaa ulkoministeri (Pekka Haavisto), hänellä on siitä olevat yksityiskohtaiset tiedot.

Kulmuni vakuuttaa olevansa asian suhteen mediatietojen varassa.

– Minulla ei ole yksityiskohtaista tietoa, mitä siellä tapahtuu.

Haavisto aikoo vastata tänään kello 16 kysymyksiin suomalaisten mahdollisesta kotiuttamisesta al-Holin leiriltä. Ylen mukaan Marin lupaa, että hallitus selvittää al-Holin kysymyksen perin pohjin, mutta vierittää vastuuta pois omilta harteiltaan.

– Minulla ei ole tietoa mistään viranomaisoperaatiosta, päivämääristä eikä henkilöistä, Marin kertoo Ylelle.

Oppositio teki tänään ulkoministeri Haaviston toiminnasta välikysymyksen. Oppositiopuolueet haluavat tietää, mitä suomalaisviranomaiset tekevät Syyriassa, kenen mandaatilla he toimivat ja missä päätökset on tehty. Ainakin perussuomalaiset ja Liike nyt vaativat Haaviston eroamista.

Juttua täydennetty kauttaaltaan kello 15:16

Tuoreimmat osastosta