Keskustan kansanedustajat vaativat al-Holista poliittista päätöstä: Suomeen ei pitäisi tuoda ainakaan aikuisia – ”En enää tiedä, mitä tässä maassa tapahtuu” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Keskustan kansanedustajat vaativat al-Holista poliittista päätöstä: Suomeen ei pitäisi tuoda ainakaan aikuisia – ”En enää tiedä, mitä tässä maassa tapahtuu”

Keskustan Mikko Kärnä: ”Jos tulisi charter-kone mukanaan naiset ja lapset, en voisi luottaa enää hallitukseen”

Keskustan kansanedustajat Ari Torniainen (vas.) ja Mikko Kärnä.

11.12.2019 12:21

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) uskoo edelleen, että Suomi ei ole järjestämässä al-Holin leirillä olevilla Suomen kansalaisille lentoja takaisin.

– Ei ole mitään aktiivista operaatiota, jolla olisi poliittinen siunaus. Jos al-Holin leiriltä tulisi charter-kone mukanaan naiset ja lapset, niin kokisin itseni kansanedustajana äärettömän petetyksi enkä voisi luottaa enää hallitukseen sen jälkeen, Kärnä sanoo.

Mikko Kärnä.

Ulkoministeriöstä on kuitenkin kantautunut aiheesta ristiriitaista viestiä.

Nimettömänä pysyvän virkamiehen mukaan ministeriö on selvittänyt ja valmistellut useamman viikon ajan Suomen mahdollisuuksia kotiuttaa al-Holin leirillä olevia suomalaislapsia.

Ylen tietojen mukaan suomalaisviranomaiset ovat myös pyytäneet kurdihallintoa toimittamaan leiriläisiä Syyrian ja Irakin väliselle rajalle, josta heidät on tarkoitus lennättää Suomeen charter-lennoilla.

– Minä en enää tiedä, mitä tässä maassa tapahtuu. Ulkoministeriön viestit ovat tässä kovin ristiriitaisia, Kärnä myöntää.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsenen Mikko Savolan (kesk) mukaan al-Holin Isis-leiriläisiä ei pidä hakea aktiivisesti Suomeen.

– Kun / jos lisätietoja asiasta on viime viikon tiistain jälkeen tullut, ulkoasiainvaliokunnan on niistä oltava myös tietoinen, Savola kommentoi Twitterissä.

Kansanedustaja Petri Honkonen (kesk) on samoilla linjoilla.

– Ei lapsiakaan pitäisi tuoda. Pienet lapset ovat poikkeus, mutta ei muita, Honkonen sanoo.

Kansanedustaja Ari Torniaisen (kesk) mukaan lasten tuomista tulee arvioida tapauskohtaisesti.

– Se, että jos puhutaan lapsista niin ihan pienimmät ovat erikoistapaus, ja heistä pitää saada tarkempi selvyys. Paljonko heitä on ja mikä on heidän taustansa, Torniainen sanoo.

Ari Torniainen.

Ulkoministeriöstä kuitenkin vahvistetaan IS:lle, että käytännössä al-Holista pyrittäisiin kotiuttamaan kaikki suomalaiset.

– Lähtökohtaisesti se olisi luonnollisesti looginen tavoite, jos me kerran pyritään auttamaan leirillä olevia suomalaisia lapsia. Jälleen tässä astuu kuvioon tapauskohtaisuus ja sen selvittäminen, mikä on mahdollista ja mikä ei, IS:lle kerrotaan.

Kärnän mukaan keskustan hallintovaliokuntaryhmässä on selkeä kanta al-Holin leirillä oleviin suomalaisiin.

– Emme hyväksy massapalautuksia, myös lasten osalta tilanne harkittava tarkkaan. Vapaaehtoisesti kalifaattiin lähteneet ovat itse kohtalonsa valinneet. Jääkööt sinne, Kärnä kirjoitti eilen tiistaina Twitterissä.

– Meidän kanta on se, että lapsia täytyy auttaa, mutta sinne lähteneet aikuiset ovat kohtalonsa valinneet. Ei voi olla niin, että Suomi lähtee hakemaan terroristeja pois leirialueilta ja ennen kaikkea niin, että me emme edes tiedä, mistä heitä syytetään, Kärnä kommentoi IS:lle.

Hän viittaa myös mahdollisiin turvallisuusriskeihin aikuisten tuomiseen liittyen.

– En usko, että siellä on yhtään sellaista vanhempaa, jonka olisi syytä lapsen edun kautta olla Suomessa.

Myös Suojelupoliisin mukaan Irakin ja Syyrian konfliktialueelta palaavat henkilöt todennäköisesti lisäävät Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa.

Joka tapauksessa kysymykseen tarvitaan keskustan kansanedustajien mukaan nyt selkeä poliittinen päätös.

Hallituksessa on oltu täysin kykenemättömiä vastaamaan edes kysymykseen siitä, onko hallitus päättämässä al-Holin leirillä sijaitsevien Suomen kansalaisten auttamisesta Suomeen tai auttamatta jättämisestä.

– Totta kai pitäisi tehdä poliittinen päätös, ennen kuin mahdollisia terroristeja tuodaan Suomeen, sanoo kansanedustaja Anne Kalmari (kesk).

– Meillä ei ole missään nimessä sovittu hallitusryhmien kesken, että aikuisia tuotaisiin. En hyväksy sitä. Sitä ei ole hallituspuolueilla kuitattu, Kalmari sanoo.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on tähän mennessä onnistunut vain toistamaan poliittisen päätöksen tarpeellisuudesta kysyttäessä, ettei poliittista päätöstä ole tehty.

Samaa linjaa on vetänyt myös pääministeri Sanna Marin (sd). Ylen A-studiossa hän vieritti kysymykset ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr).

Jopa tasavallan presidentin Sauli Niinistön mielestä hallituksen tulisi pohtia poliittisen päätöksen tekemistä al-Holin leirillä Syyriassa olevien suomalaisten kotiuttamisesta. Niinistö kommentoi asiaa Helsingin Sanomille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?