Halla-aho: Al-Holin leiriltä ollaan tuomassa pian charter-lennolla kotiin kaikki lähtöhalukkaat – ”Minulla ei ole syytä epäillä näitä tietoja”

Korkea viranomaislähde vahvistaa Ylelle, että al-Holin leirillä olevien siirtäminen Suomeen charter-lennolle tällä viikolla on ollut yksi vaihtoehdoista. Hänen mukaansa vaihtoehto ei enää olisi ajankohtainen.

10.12.2019 14:38

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vahvistaa Ilta-Sanomille tietonsa, joiden mukaan al-Holin leiriltä oltaisiin tuomassa jo tällä viikolla charter-lennolla kotiin kaikki lähtöhalukkaat suomalaiset.

Kansanedustaja Riikka Purran (ps) mukaan lennolla olisi mukana sekä aikuisia että lapsia.

– Tällaisia epävirallisia kanavia pitkin liikkuvia tietoja on olemassa siitä, että tavoitteeksi olisi ainakin asetettu tämä viikko, jotta pyrittäisiin tuomaan kaikki lähtöhalukkaat Suomen kansalaiset al-Holin leiriltä, Halla-aho sanoo.

– Minulla ei ole syytä epäillä näitä tietoja, mutta en pysty niiden lähdettä varmistamaan.

Ulkoministeriö on kiistänyt tiedot. Korkea virkamieslähde kuitenkin vahvisti iltapäivällä Ylelle, että al-Holin leiriläisten siirtäminen Suomeen charter-lennolla tällä viikolla on ollut yksi vaihtoehdoista. Hänen mukaansa vaihtoehto ei enää olisi todennäköinen.

Kun tieto siitä lennon ilmeisestä perumisesta tuli, PS:n Purra kyseli Twitterissä, mikä naisten olinpaikka nyt on. Hän piti lennon mahdollisen peruuttamisen ilmeisenä syynä asian tuloa julkisuuteen.

– Syy todennäköiselle peruutukselle taitaa olla ilmeinen: salaisten suunnitelmien vuotaminen ja ulkoapäin tuleva paine, Purra kirjoitti.

Hallituskriisin vuoksi Suomessa ei ennen tätä iltapäivää ole myöskään ollut poliittisia päätöksiä tekevää hallitusta vaan vaan Antti Rinteen (sd) johtama toimitusministeristö. Tänään nimitetty Sanna Marinin (sd) hallitus saa ensitöikseen ottaa kantaa al-Hol-kysymykseen.

Al-Holin leiriläisten Suomeen tuomisesta ei IS:n tietojen mukaan ole vielä informoitu ulkoasianvaliokuntaa. Palauttamista ei lähdettäisi tekemään ennen kuin pääministeriä, presidenttiä ja ulkoasiainvaliokuntaa informoidaan asiasta.

– Ei kukaan ole kertonut, että milloin ovat tulossa ja onko tulossa, sanoo ulkoasiainvaliokunnan jäsen Ilkka Kanerva (kok).

– Päätöshän on maan hallituksen ja eduskunta on pidettävä ajan tasalla. Hallitus on velvollinen vastaamaan pyydettyihin asioihin.

Halla-ahon mielestä ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ei kuitenkaan ole puhunut ulkoasiainvaliokunnalle totta.

– Minun käsitykseni on se, että vaikka Haavisto väitti informoineensa ulkoasiainvaliokuntaa, niin näin ei ole tosiasiassa tapahtunut. Hän on kertonut ulkoasiainvaliokunnalle sen mitä (Antti) Rinne täysistunnolle, että mitään operaatiota ei ole käynnissä. Ja tämä mitä ilmeisimmin ei pidä paikkaansa.

– Yritimme nyhtää kysymykseen vastausta tänään hallintovaliokunnasta, mutta en ole ihan varma, saimmeko siihen kysymykseen vastausta, Halla-aho sanoo.

Toistaiseksi hallitus ei ole kuitenkaan tehnyt asiasta varsinaista poliittista päätöstä.

– Valtioneuvosto on joutunut niin hankalaan tilanteeseen, että on selvää, etteivät he voi tehdä päätöksiä eduskuntaa informoimatta. Pitäisin sitä aika uskaliaana toimenpiteenä tehdä tällainen ratkaisu ilman poliittista päätöstä, Kanerva sanoo.

Myös Halla-ahon mukaan palautuksista pitäisi olla olemassa virallinen poliittinen päätös.

– Mikään kansainvälinen sopimus ei edellytä viranomaisilta toimenpiteitä. Oikeuskansleri, joka on tämän asian tutkinut, totesi nimenomaan lausunnossaan, että hänen tehtävänsä ei ole antaa ohjeita tai määräyksiä viranomaisille. Tämä on poliittinen päätös, mutta sitä ei haluta tehdä poliittisesti, koska ei haluta kantaa siitä poliittista vastuusta.

Halla-aho kertoi tietonsa al-Holin palaajista ensimmäisenä Uutissuomalaiselle.

Juttua täydennetty uusilla tiedoilla kauttaaltaan kello 15:20 ja 16:10.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?