Jussi Halla-aho Uutissuomalaiselle: Al-Holin leiriltä palautetaan suomalaisia jo tällä viikolla – ulkoministeriö tyrmää - Politiikka - Ilta-Sanomat

Jussi Halla-aho Uutissuomalaiselle: Al-Holin leiriltä palautetaan suomalaisia jo tällä viikolla – ulkoministeriö tyrmää

Julkaistu: 10.12.2019 13:34

Ministeriön mukaan mitään ei ole nyt tapahtumassa.

Ulkoministeriöstä tyrmätään STT:lle perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon väitteet siitä, että al-Holin leiriltä oltaisiin tuomassa suomalaisia jo tällä viikolla takaisin Suomeen.

Ministeriö selvittää eri skenaarioita osana virkamiesvalmisteluita, kuten julkisuudessa on kerrottu. Mitään ei kuitenkaan ole nyt tapahtumassa, ministeriöstä sanotaan.

Uutissuomalaisen mukaan Halla-aho väittää, että al-Holin leiriltä oltaisiin tuomassa jo tällä viikolla kotiin kaikki lähtöhalukkaat leirillä olevat suomalaiset. Halla-ahon mukaan hän ei tosin pysty itsekään vahvistamaan tietonsa todenperäisyyttä.

– Minulla on tietoa, jonka todenperäisyyttä en pysty vahvistamaan tällä hetkellä. Niiden tietojen mukaan al-Holin leirillä olevat isis-taistelijoiden perheenjäsenet oltaisiin tuomassa yhtenä joukkona charter-lennolla Suomeen, Halla-aho kertoo Uutissuomalaiselle.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset suhtautuu isis-taistelijoiden perheenjäsenten kotiuttamiseen äärimmäisen kielteisesti.

– Supo ja muut viranomaiset pitävät näitä naisia turvallisuusuhkana, mitä he tietysti ovatkin, Halla-aho sanoo.

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin, että al-Holin perheet on jo jaettu Helsingin lastensuojelussa, terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa nimetyille henkilöille. Myös työntekijät tietävät nimeltä heille tulevat ihmiset al-Holin leiriltä.

Tämän lisäksi poliisi on IS:n tietojen mukaan tehnyt varauksia Helsinki-Vantaan lentoaseman VIP-tiloihin, joihin olisi helppo kulku koneelta saavuttaessa. Viime viikolla kentällä olikin koolla runsaasti virkamiehiä, kuten poliiseja ja rajavartijoita, mutta myös sosiaalityöntekijöitä.

– Mehän olemme puhuneet näistä tiloista ihan alusta lähtien, että mikäli jotain tapahtuu, jos joudutaan toimimaan, niin pitää olla myös tilat, sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen kertoo IS:lle.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) joutui kohun keskelle, kun Ilta-Sanomat uutisoi viime viikolla hänen painostaneen ulkoministeriön virkamiestä toimimaan al-Holin leirin suomalaislasten palauttamiseksi. Asiaa on puitu laajasti niin mediassa kuin ulkoasiainvaliokunnassakin.

Perussuomalaiset on uhannut tehdä välikysymyksen ulkoministeri Haaviston toiminnasta, jos Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa. Välikysymyksestä käydyn keskustelun päätteeksi eduskunta äänestää hallituksen tai ministerin nauttimasta luottamuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?