Pirkko Työläjärvestä, nyt 81, oli tulla Suomen ensimmäinen naispääministeri – tällaiset terveiset hän lähettää Sanna Marinille - Politiikka - Ilta-Sanomat

Pirkko Työläjärvestä, nyt 81, oli tulla Suomen ensimmäinen nais­pää­ministeri – tällaiset terveiset hän lähettää Sanna Marinille

Presidentti Urho Kekkonen kaavaili Pirkko Työläjärvestä (sd) pääministeriä 1970-luvulla, mutta Työläjärvi kieltäytyi ehdokkuudesta.

Pirkko Työläjärvi oli maanantaina Säätytalolla osallistumassa Koivisto-dokumenttisarjan kutsuvierasnäytökseen.

10.12.2019 7:17

Suomessa tehtiin poliittista historiaa, kun Sdp valitsi pääministeriehdokkaakseen 34-vuotiaan Sanna Marinin.

Marinista tulee nyt Suomen nuorin pääministeri kautta aikain. Ennen häntä nuorin pääministeri oli Esko Aho (kesk), joka otti pestin vastaan 36-vuotiaana.

Marin on samalla vasta kolmas naispääministeri Suomessa. Aikoinaan oli kuitenkin hiuskarvan varassa, ettei Marinin järjestysluku olisi nyt neljäs.

Presidentti Urho Kekkonen kaavaili 1970-luvun lopulla, että Suomen ensimmäinen naispääministeri tulisi Pirkko Työläjärvestä (sd). Nelissäkymmenissä ollut Työläjärvi kuitenkin kieltäytyi ehdokkuudesta.

Pirkko Työläjärvi toisena valtiovarainministerinä vuonna 1981.

– Olen yhä sitä mieltä, että olin liian kokematon. Olin asunut muualla Suomessa, eikä minulla ollut Helsingissä verkostoja. Kun toisena vaihtoehtona oli Mauno Koivisto, oli itsestään selvää, kumpi meistä pitää valita.

Työläjärvi hämmästelee, kuinka paljon nuoria on vallan kahvassa. Hallituspuolueiden puheenjohtajiston keski-ikä on nyt 37 vuotta.

– Olen aina ollut sitä mieltä, että nuoria ja vanhoja pitäisi olla päätöksenteossa jonkinlaisessa tasapainossa. Ymmärrän kuitenkin tässä edustavani mennyttä aikaa, ja suon näille nuorille mahdollisuuden.

IS tapasi nyt 81-vuotiaan Työläjärven uuden Koivisto-dokumenttisarjan kutsuvierasnäytöksessä Säätytalolla Helsingissä.

Vaikka Työläjärvi kieltäytyi pääministerin tehtävästä, hän oli ensimmäinen nainen sekä toisena valtiovarainministerinä että kauppa- ja teollisuusministerinä.

IS kysyi Työläjärveltä, millaisia terveisiä hän lähettää puoluetoverilleen Sanna Marinille pääministerin tehtävään.

– Sellaisia terveisiä, että vain tuntemalla mennyttä voi rakentaa tulevaa.

Työläjärvi toivoo uuden pääministerin tutustuvan vanhoihin toimintatapoihin.

– Siitä, miten kehitetään järjestelmällinen systeemi, jossa jokaisella on vaikutusmahdollisuus ja jossa on pakko ottaa huomioon toisten menot ja meiningit, ajatukset ja tavoitteet.

– Tästä hän voisi haastatella vaikka Paavo Lipposta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?