Vuodettu viesti ja Haaviston sovittelu eivät poistaneet virka­miehen huolia: ”Kölin ali veto” hiertää pahiten - Politiikka - Ilta-Sanomat

Vuodettu viesti ja Haaviston sovittelu eivät poistaneet virka­miehen huolia: ”Kölin ali veto” hiertää pahiten

Ulkoministeri Pekka Haavisto tapasi maanantaina ministeriön henkilöstöjärjestöjen edustajia, mutta nimettömän lähteen mukaan ongelmat kytevät yhä.

Julkaistu: 9.12.2019 22:18

Konsulipäällikköön liittyvät ongelmat kytevät yhä, virkamies kuvaa tunnelmia.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) tapasi maanantaina ministeriön henkilöstöjärjestöjen edustajia. Tarkoitus oli keskustella ministeriön ilmapiiristä ja viimeaikaisesta kohusta, joka liittyy konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kohteluun.

Samana päivänä ministeriön henkilökunnalle julkaistiin alivaltiosihteeri Pekka Puustisen viesti, jossa kiistettiin, että Haavisto olisi toiminut lainvastaisesti konsulipäällikön kohtelussa. Viestissä tuotiin esille myös ”vakava näkemysero” ministerin ja joidenkin virkamiesten välillä siitä, miten Syyrian al-Holin leirillä olevia suomalaisia voidaan auttaa.

– Meillä oli tapaaminen Haaviston kanssa ja tapaamisessa oli ihan hyvä keskustelu rakentavassa hengessä, mutta paljon on asioita auki, ulkoministeriön nimettömänä pysyttelevä virkamies kertoo.

Erimielisyys vallitsee hänen mukaansa edelleen. Ministeriössä on kaksi erilaista lain tulkintaa.

– Konsulipäällikkö Tuomiseen liittyvät ongelmat kytevät yhä, virkamies tiivistää.

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin, miten konsulipäällikkö Tuomisen toiminta ei miellyttänyt ministeri Haavistoa. Näkemyserot liittyivät siihen, miten Syyrian al-Holin leirillä olevat suomalaiset tuli kotiuttaa.

Virkamiehen mielestä suurin ongelma ministeriössä on, miten konsulipäällikkö Tuomista on kohdeltu. Avoinna on myös se, mikä on ministeri Haaviston toimien lainmukaisuus.

– Konsulipäällikköä oltiin ihan oikeasti viemässä kölin alta ja ministeri ajoi hänen siirtämistään syrjään. Nyt ministeri on perunut päätöstä julkisuuden paineessa.

Tuominen toimii virkamiehen mukaan edelleen konsulipäällikkönä, mutta häneltä on viety tehtäviä, jotka kuuluvat hänelle konsulilain mukaan. Valmiuspäällikön tehtäviä hoitaa al-Holin osalta Haaviston nimeämä erityisedustaja.

Virkamiehen mielestä on syntynyt asetelma, jossa on Haavisto vastaan Tuominen.

Uusimmassa käänteessä ministeri Haavistoa on tullut puolustamaan alivaltiosihteeri Pekka Puustinen. Puustinen on todennut vuodetussa ulkoministeriön sisäisessä viestissä ja haastattelussa Ylelle, että Haavisto on toiminut lainmukaisesti.

– Tätä Puustisen kannanottoa ihmetellään laajasti ulkoministeriössä. Mistä on kyse, kun Puustinen lähtee näin voimakkaasti toimimaan Tuomista vastaan.

Virkamiehen mukaan ongelmia on ollut ministeriössä ennen Haaviston tuloa. Ministeriössä vallitsee oma kulttuurinsa. Siirtojärjestelmästä johtuen ihmiset pelkäävät oman tulevaisuutensa puolesta.

– Haavisto ei ole muuttanut kulttuurissa mitään, mutta konsulipäällikkö Tuomisen kohtelu on lisännyt ilmapiiriä, jossa pelätään oman aseman puolesta.

Virkamies muistaa, miten ulkoministeri Haavisto puhui siirtovelvollisuuden tarkoittavan sitä, että kenet tahansa voidaan siirtää milloin tahansa.